Huawei MateBook D i sa Ryzenom

Nakon što je prošle godine Huawei predstavio MateBook D – prijenosno računalo sa Intelovim procesorima, ove godine se odlučio za manju inačicu sa AMD-ovim Ryzenom

Stjepan Bilić četvrtak, 14. lipnja 2018. u 06:00

Huawei se prošle godine uključio i na tržište prijenosnih računala. Podsjetimo, krajem svibnja 2017. godine stigao je MateBook X, a u ponudi se nalaze i dodatni MateBook D i MateBook E modeli.

Početkom ove godine MateBook D dobio je i lagano osvježenje u vidu novih Intelovih procesora najnovije osme generacije, a sada je na nedavno održanom Computex sajmu najavljen i model koji se temelji na AMD-ovom Ryzenu. Točnije novi MateBook D pogoni Ryzen 5-2500U dok se za potrebe vezano uz grafiku oslanja na Radeon Vega 8 grafiku.

Huawei nije načinio samo zamjenu procesora već je malčice poradi i na dizajnu i dimenzijama. Naime, originalni MateBook D koji se temelji na Intelovim procesorima ima 15,6-inčni zaslon dok ovaj novi, pogonjen Ryzenom ima manji, 14-inčni zaslon. Neovisno o veličini zaslona rezolucija je ostala ista – 1.920 x 1.080 točaka.

Manje dimenzije znače u konačnici i manju težinu pa tako novi MateBook D teži samo 1,45 kilograma. Novi model nije samo lakši, već je i tanji. Debljina kućišta je smanjena s 16,9 milimetara na 15,8 milimetara. Ovi podaci su još impresivniji kada se uzme u obzir kako je ugrađena i baterija većeg kapaciteta (57,4 Whr).

Dodan je i USB-C port za spajanje dodatne opreme i punjenje baterije te Dolby audio sustav od četiri zvučnika. Novi Huawei MateBook D ima dosta sličnosti s ranije predstavljenim Honor MagicBookom tako da postoji i mala mogućnost kako je zapravo riječ o istim prijenosnim računalima, ali pod drugačijim nazivima, za drugačija tržišta.