Asus ROG Zenith Extreme - Vrh vrhova

Asusova najmoćnija ploča za Ryzene Threadripper stigla nam je na testiranje zajedno s procesorima. Jer kako drugačije prezentirati zvjerski moćan procesor nego sa zvjerski moćnom pločom?

Denis Arunović ponedjeljak, 28. kolovoza 2017. u 16:00
SPECIFIKACIJE
Čipset AMD X399
Socket TR4
Memorija 8x DDR4, do 3.600 MHz, maks. 128 GB
PCIe konektori CPU - 4x PCIe 3.0 x16 (x16/x8/x16/x8)
AMD X399 - 1x PCIe 2.0 x4, 1x PCIe 2.0 x1 
SATA / M.2 / U.2 6x SATA, RAID 0, 1, 10
2x M.2 do 22110 NVMe/SATA
1x M.2 do 2280 NVMe/SATA
1x U.2
Mreža Intel I211-AT 1GbE
WiFi 802.11 a/b/g/n/ac+
WiGig 801.11ad
Bluetooth 4.1
Audio ROG SupremeFX S1220
ESS ESS9018Q2C DAC
Stražnji konektori 1x LAN RJ-45
2x USB 3.1 Gen2 A+C
8x USB 3.1 Gen1
1x S/PDIF out
5x audio s osvjetljenjem
WiFi antene
Clear CMOS tipka
BIOS Flashback tipka

Baš kao i sâm Threadripper, Zenith Extreme je bolesno ogromna ploča koja zasigurno neće stati u sva kućišta. No to nije baš osobito bitno ako imamo na umu da košta oko 5.000 kuna, a namijenjena je procesorima koji koštaju još i više. Koliko je skupa, upravo takav dojam i ostavlja već na prvi pogled. Njen lijevi rub prekriven je plastičnim oklopom ispod kojeg se kriju hladnjaci za VRM-ove, povezani za toplovodnom cijevi i dodatno provjetreni malenim integriranim ventilatorom. Ispod proreza za zrak na gornjem dijelu oklopa nalazi se maleni ekrančić kojeg sigurno nećete zamijetiti prije nego što ploču uključite u pogon.

OLED ekran za dijagnostiku grešaka pri bootanju i interaktivni prikaz statusa ploče inovacija je koju trenutno nudi samo Asus
OLED ekran za dijagnostiku grešaka pri bootanju i interaktivni prikaz statusa ploče inovacija je koju trenutno nudi samo Asus

Asus ga naziva LiveDash OLED, a kako mu i ime kaže, načinjen je tehnologijom OLED te nudi osjetno višu rezoluciju i količinu informacija nego klasična led dijagnostika. LiveDash će prikazivati i opisivati sve što se događa s pločom prilikom bootanja sistema, a kada se dignu Windowsi, onda će prikazivati temperaturu ili neku drugu vrijednost koju mu definirate.

Asus nije štedio ni na hlađenju X399 čipseta koji je smješten ispod masivnog RGB led osvjetljenog hladnjaka.

On ujedno prekriva i hladi jedan od utora za M.2 SSD-ove. Druga dva SSD-a (ploča podržava ugradnju do tri komada) možemo ugraditi u posebnu karticu koja se ubacuje u utor pokraj memorije. Na vrh te kartice može se montirati ventilator za aktivno hlađenje SSD-ova.

Oko golemom Socketa TR4 poredano je osam memorijskih utora s jednostranom bravicom, a koji tvornički podržavaju množitelje do 3.600 MHz. Mi smo na raspolaganju imali G.SKILL-ov 32-gigabajtni kit na 3.200 MHz CAS14 namijenjen Intelovim platformama, a koji je na ovoj radio bez greške na standardnim XMP postavkama. Desno od memorije i utora za M.2 karticu smješten je par EPS konektora za napajanje, tipke za uključivanje i resetiranje ploče te kontakti za izravno mjerenje napona. Našao se tu i DIP prekidač ako poželite hardverski onemogućiti koji PCIe utor.

Jedan M.2 SSD može se ugraditi ispod hladnjaka čipseta, a ostatak na ovu karticu koja se umeće tik do memorijskih modula
Jedan M.2 SSD može se ugraditi ispod hladnjaka čipseta, a ostatak na ovu karticu koja se umeće tik do memorijskih modula

Na desnom rubu ploče nalaze se još interni USB 3.1 Gen2 konektor, USB 3.1 Gen1 konektor, šest SATA konektora (čini se je na pločama sve manje i manje kako se šire M.2 SSD-ovi) te jedan U.2 konektor. Na donjem rubu je još jedna USB 3.1 Gen1 konektor i samo jedan USB 2.0 konektor na što treba obratiti pažnju ako imate više dodataka koji traže ovakve konektore. Tu nalazimo i različite prekidače i tipke korisne ekstremnim overklokerima, baš kao i konektore za spajanje priloženih temperaturnih sondi. Iako ploča sama po sebi ima hrpu konektora za ventilatore, u dodatnoj opremi isporučena je dodatna kartica za proširivanje broja ovakvih konektora. Naravno, tu su i konektori za spajanje RGB traka, dva komada, te molex konektor za pružanje dodatnog napajanja PCIe utorima.

10-gigabitna mrežna kartica temeljena je na Aquantijinom kontroleru, a "pojest" će jedan PCIe utor na matičnoj ploči
10-gigabitna mrežna kartica temeljena je na Aquantijinom kontroleru, a "pojest" će jedan PCIe utor na matičnoj ploči

Ploča ima četiri ojačana PCIe x16 konektora koji mogu raditi u 16/8/16/8 modu, s punom podrškom za sve oblike CrossFirea i SLI-ja. Između njih su još po jedan PCIe x1 i x4 utor druge generacije za koje se brine čipset. Ispod SupremeFX plastičnog oklopa odmah iza tih konektora skriveni su sklopovi audio sustava. Čine ga kombinacija Asusovog S1220 codeca, kvalitetnog DAC-a i predpojačala namijenjenog korištenju boljih slušalica.

Kada govorimo o PCIe utorima ne možemo ne spomenuti da u sklopu opreme ove ploče stiže i 10-gigabitna kartica ROG AERION 10 koja se ugrađuje u PCIe x4 utor. Naravno, ako baš želite koristiti 10-gigabitnu karticu jer ploča ima integriranu i običnu gigabitnu koju potpisuje Intel.  No to nije sve kad je riječ o mrežnoj povezivosti.

Ploča kako je i red podržava WiFi, no ne bilo kakav WiFi već sve žive i mrtve standarde – 802.11 a/b/g/n/ac+ te WiGig 802.11ad.

Zanimljivo je da je za stari WiFi standard potrebna jedna vrsta antene, s dva ili tri konektora, dok je za WiGig potreban samo jedan konektor. Od zanimljivih dodataka u pakiranju treba spomenuti i držač za kartice, koristan ako ploču odlučite držati van kućišta.

Bogata ponuda konektora zaštićena je s tvornički ugrađenom crnom pločicom koja ima i proreze za izbacivanje toplog zaraka s VRM-ova
Bogata ponuda konektora zaštićena je s tvornički ugrađenom crnom pločicom koja ima i proreze za izbacivanje toplog zaraka s VRM-ova

Zenith Extreme ne dolazi s odvojenom zaštitnom pločicom za stražnje konektora jer je ona već ugrađena na ploču. Crne je boje i samim time odlično paše uz ostatak ploče. Osim već spomenutih mrežnih konektora tu nalazimo tipke za resetiranje postavki UEFI-ja i funkciju BIOS flashback po kojoj su Asusove ploče poznate. Ploča nudi dobar broj USB 3.1 portova prve i druge generacije, no nema podrške za Thuderbolt 3 što bi nekim profesionalcima moglo smetati. Jako zgodan štos su osvjetljeni analogni audio konektori koji svijetle bojama zavisno o tipu kabela koji bi na njih trebao biti spojen.

Ploča se tijekom testiranja s Threadripperima ponijela izvrsno i zapravo glavni prigovor koji imamo na nju jest buka malenog ventilatora koji bi trebao hladiti VRM-ove. Moguće ga je dosta utišati ako odaberemo da mu je brzina regulirana na bazi temperature VRM-ova, a ne temperature procesora, no pod opterećenjem se svejedno povećava i doseže oko 73 stupnja kad je procesor na tvornički postavkama odnosno 84 kada je overklokiran.

Zenith Extreme je zasigurno jedna od najopremljenijih, ali i najskupljih X399 ploča na tržištu. Ako ste se odlučili počastiti Threadripperom, a želite i Ferrari od ploče, ovaj Asusov model vas neće razočarati.

Asus ROG Zenith Extreme

 • Izvrsno hlađenje
 • Lako overklokiranje
 • Moćan UEFI i softverska kontrola u Windowsima
 • Pojačani utori i atraktivno osvjetljenje
 • Kvalitetan integrirani zvuk
 • 3 M.2 konektora i inovativan način montaže M.2 SSD-ova
 • OLED dijagnostika
 • Kontakti za mjerenje napona
 • Podrška za SLI i CrossFire,
 • 10-gigabitni LAN i WiGig
 • Bogata dodatna oprema
 • Samo jedan interni USB 2.0 konektor
 • Bučan ventilator čipseta
Mogućnosti 10
Performanse 9
UKUPNO 9
Cijena 5.000 kn Prikaži sve cijene Ustupio: Asus