MSI B250M MORTAR - Iz igraćeg arsenala

U MSI-ju su iz svog igraćeg arsenala odlučili izvaditi minobacačku minu (Mortar), kako bi u svoj tabor privukli igrače s niskim budžetom

Krešimir Matanović petak, 2. lipnja 2017. u 00:00
SPECIFIKACIJE
Čipset Intel B250
Socket LGA-1151
Memorija 4x DDR4, do 2.400 MHz, maks. 64 GB
PCIe konektori CPU - 2x PCIe 3.0 x16 (x16/x4)
Intel B250 - 2x PCIe 3.0 x1 
SATA 6x SATA
1x M.2 do 22110 NVMe/SATA
Mreža Intel I219-V 1GbE
Audio Realtek ALC892
Stražnji konektori 1x PS/2 combo
1x LAN RJ-45
1x USB 3.1 Gen1 C
3x USB 3.1 Gen1 A
2x USB 2.0
6x audio
1x HDMI
1x Display Port
1x DVI-D

Ploče namijenjene igračima ne moraju uvijek biti velike, skupe i moćne. Ponekad je dovoljno upakirati zanimljive i korisne komponente na malenu i ušminkanu pločicu, ubaciti jeftiniji čipset i dobrim se marketingom probiti do kupaca koji imaju ograničen budžet. Upravo je takav budžet hrvatska realnost, stoga u nas kupaca za ovakav proizvod neće nedostajati. Ma koliko se nekome činilo nelogičnim koristiti Intelov poslovni čipset B250 u ovakvom proizvodu, cijena je ta koja ovdje postavlja uvjete.

Prvo i osnovno, ova malena Micro-ATX matična ploča izgleda doista dobro.

Iz vojnog su arsenala izvučene kombinacije boja i šare na PCB-u, a i pokrov stražnjeg I/O-a odlično se uklopio s hladnjacima MOSFET-a i čipseta. Jedino je šteta što pokrov ne pokriva i prvo kućište s konektorima (USB i PS/2) pa taj detalj izgleda pomalo nedorečeno. Unatoč tome, izgled ploče vrlo je uspjela kombinacija boja i dezena, koju će biti prava šteta sakriti unutar neprozirnog kućišta.

S obzirom na to da čipset B250, kao i H270, ne podržava overklokiranje, napojna jedinica osnovne je izvedbe, dovoljne za isporuku struje procesorima s TDP-om do 95 W. Hladnjaci na MOSFET-ima su maleni i relativno tanki, no solidno ih hlade i kada procesor “vuče” više struje, dakle kad se nalazi pod opterećenjem. Na ploču je moguće spojiti do četiri 4-pinska PWM ventilatora.

RAM-a ukupno možete ugraditi do 64 GB (DDR4), maksimalne brzine od 2.400 MHz u dvokanalnom režimu rada, ako se koriste procesori Kaby Lake, ili do 2.133 MHz u slučaju ugradnje procesora Skylake.

Mala, a podržava CrossFire

Na ploču je moguće ugraditi jednu grafičku karticu u PCIe 3.0 x16 slot, koji je pojačan metalnim oklopom. Osim njega, na ploči se nalazi i PCIe 3.0 x4 konektor, koji podržava sekundarnu grafičku karticu, ali pod uvjetom da je Radeon (2-way CrossFire). Tu su još i dva PCIe x1 slota za ugradnju pomoćnih kartica.

Audio jedinica je napravljena oko nešto starijeg Realtekovog čipa ALC892, a korišteni su i Chemiconovi audio kondenzatori. LAN kontroler je moderni Intelov I219-V.

Osim šest horizontalno postavljenih SATA3 portova, ploča ima i M.2 konektor s podrškom za uređaje dužine do 110 milimetara (oznaka 22110). M.2 radi i u PCIe 3.0 x4 i u SATA3 modovima.

Ploča također nudi šest USB 3.0 (to jest USB 3.1 Gen 1) portova, od čega su tri Type A i jedan Type C smješteni na stražnjem I/O panelu, a dva na internom konektoru. Šest je i USB 2.0 portova, od čega su dva na stražnjem I/O panelu, a četiri su izvedena interno.

Na stražnjem I/O panelu se, osim nabrojanih USB portova i ranije spomenutog PS/2 konektora, nalaze i DisplayPort te HDMI videoizlazi, konektor za LAN te šest pozlaćenih audio utičnica.

B250M prati trendove pa donosi ambijentalno LED osvjetljenje, marketinškog naziva Mystic Light.

LED osvjetljenje je samo crvene boje, a nalazi se u sva četiri kuta ploče. Pomoću softvera moguće je kontrolirati četiri načina rada – disanje, bljeskanje, dvostruko bljeskanje i nasumični rad, a svjetlo je moguće i u potpunosti isključiti.

B250M se u radu pokazala stabilnom, nije bila previše izbirljiva kad je u pitanju RAM, a uspješno je pogonila testni procesor Core i7-6700K, koji svakako neće biti prvi izbor njenih kupaca. Ona je više namijenjena jeftinijim i zaključanim (ne-K) procesorima Core i3 ili i5.

B250M svakako će zadovoljiti potrebe prosječnog igrača koji ne želi potrošiti mnogo novca, jer donosi zadovoljavajuću količinu opreme, kvalitetno je napravljena i dobro izgleda. Konkurencija je u ovom segmentu dosta oštra i kvalitetom i cijenom, stoga će prevagnuti nijanse.

MSI B250M Mortar

  • Dobar odnos – uloženo dobiveno
  • Solidna oprema
  • Izgled
  • Ne podržava overklokiranje
Mogućnosti 7
Performanse 6
UKUPNO 7
Cijena 750 kn Prikaži sve cijene Ustupio: MSI