London dobiva kliniku za liječenje ovisnosti o igrama

Nakon što je Svjetska zdravstvena organizacija priznala postojanje ovog vida ovisnosti, u Londonu se otvara klinika za one pogođene tim problemom

Sandro Vrbanus utorak, 26. lipnja 2018. u 12:22

Prošloga smo tjedna izvještavali o novoj Međunarodnoj klasifikaciji bolesti Svjetske zdravstvene organizacije u kojoj je od sada, u klasi mentalnih bolesti, smještena i ovisnost o videoigrama. Teški oblici ovisnosti nazvane "Gaming disorder" imaju simptome slične nekim drugim ovisnostima (poput kockanja) i mogu ozbiljno ugroziti zdravlje pojedinca, pa su iz britanskog zdravstvenog sustava odlučili izići u susret onima kojima je pomoć u ovom slučaju potrebna.

U Londonu će tako, uskoro biti otvoren centar za ovisnosti o Internetu, koji će se fokusirati upravo na nedavno priznate ovisnosti o igrama. S vremenom će se ova klinika početi baviti i ostalim vrstama ovisnosti o internetskim i drugim "digitalnim" aktivnostima, poput ovisnosti o pornografiji. Centar će financirati NHS i nekoliko privatnih dobrotvornih organizacija i filantropa.

Osnovni razlog iz kojeg će se ova klinika koncentrirati prije svega na ovisnost o igranju jest činjenica da ona najčešće pogađa mlade, koji zbog toga napuštaju školovanje – a gubitak kontrole i velik utjecaj na ostale životne aktivnosti jedan je od glavnih simptoma ovisnosti kako ju definira WHO.

Psihijatrica Henrietta Bowden-Jones, osnivačica ove klinike, izrazila je zadovoljstvo činjenicom da su ovi oblici ovisnosti počeli dobivati pozornost koju zaslužuju. "Teško da ćemo vidjeti epidemiju mladih igrača ovisnih o igranju, ali onima koji se s time bore Centar za internetske ovisnosti mogao bi promijeniti život", dodala je.

Kako prenosi Guardian, neki psihijatri kritiziraju ovaj potez jer smatraju da je poremećaj pretjeranog igranja samo dio problema, te da bi se ovisnosti trebale liječiti sustavno, u širem smislu, te da bi se uz to trebala podizati opća svijest o odgovornom ponašanju. Prošle je godine u Velikoj Britaniji zabilježeno 16 slučajeva ozbiljne ovisnosti o igrama.