Samsung je prvi započeo masovnu proizvodnju 12Gb LPDDR5 DRAM čipova za premium pametne telefone

Samsung je objavio kako su prvi započeli masovnu proizvodnju 12 Gb LPDDR5 DRAM čipova za pametne telefone koji su prilagođeni 5G značajkama i umjetnoj inteligenciji (AI)

Stjepan Bilić subota, 20. srpnja 2019. u 06:30

Kako smo naveli u uvodu, Samsung je započeo masovnu proizvodnju 12 Gb LPDDR5 DRAM čipova za pametne telefone. Čipovi su između ostalog prilagođeni 5G značajkama i umjetnoj inteligenciji (AI), tehnologijama koje će se sve više koristiti u budućim pametnim telefonima. Samsung krajem mjeseca planira započeti i masovnu proizvodnju 12GB LPDDR5 paketa, pri čemu će svaki će sadržavati osam čipova od 12Gb.

Novi čipovi se temelje na drugoj generaciji 10-nanometarskog procesa i 1,3 puta su brži u odnosu na LPDDR4X čipove. Podsjetimo, brzina LPDDR4X čipova koji se koriste u današnjim pametnim telefonima iznosi 4.266 Mb/s, dok je brzina novih LPDDR5 čipova 5.500 Mb/s. Zahvaljujući tome, s memorijom od 12 GB (LPDDR5) moguće je u jednoj sekundi prenijeti 44 GB podataka što bi okvirno bilo oko 12 filmova u FHD kvaliteti.

Veća brzina nije i jedina odlika novih čipova, već isti troše manje energije pri radu, do 30% manje u odnosu na prethodnu LPDDR4X čipove. Dodatno, LPDDR5 čipovi imaju novi dizajn s poboljšanom funkcijom mjerenja vremena, treninga i niske potrošnje energije koja osigurava stabilne performanse.

Kako bi upravljali proizvodnim kapacitetima s više fleksibilnosti, Samsung razmatra prijenos svoje 12Gb LPDDR5 proizvodnje u kampus u Pyeongtaek (Koreja) početkom sljedeće godine. Nakon uvođenja 12Gb LPDDR5 mobilnog DRAM-a, očekuje se da će Samsung iduće godine razviti 16Gb LPDDR5 DRAM čipove.