Microsoftova AI tehnologija pomaže u skraćenju dijagnosticiranja rijetkih bolesti u djece

U prosjeku je potrebno oko 5 godina za dijagnozu rijetke bolesti kod djeteta, no u ovom projektu udružile su se zajednice rijetkih bolesti s tehnološkom zajednicom kako bi pomogle riješiti problem

Sandro Vrbanus srijeda, 27. veljače 2019. u 20:22

Kompanija Microsoft, zajedno s partnerima – kompanijom Takeda i udruženjem EURORDIS – Rare Diseases Europe – objavila je prvu studiju "Završetak dijagnostičke odiseje za djecu s rijetkim bolestima". 2018. godine, Microsoft, Takeda i EURORDIS – Rare Diseases Europe udružili su snage i pokrenuli Globalnu komisiju s ciljem završetka dijagnostičke odiseje za djecu s rijetkim bolestima.

"Korištenjem Microsoftove platforme Azure te snage strojnog učenja, kao dijela područja umjetne inteligencije, inicijativa planira dovesti do brže i točnije dijagnoze rijetkih bolesti povezivanjem teško prepoznatljivih, suptilnih simptoma te povezivanjem fenotipa i genotipa pacijenta. Ti uvidi se planiraju proširiti putem integracije u bolničke EMR sustave širom svijeta, čime možemo poboljšati kvalitetu života djece, koja čine 50% pacijenata s rijetkom bolešću", kaže Gabrijela Korica, WW Community Champ za zdravstvo i strojno učenje.

Kad je u pitanju dijete s rijetkom bolešću, potraga za dijagnozom može se pretvoriti u odiseju. Globalna komisija stoga je napravila djelotvorne preporuke koje će ubrzati vrijeme potrebno za dijagnozu rijetke bolesti. Mnoge od preporuka odnose se na različite izazove koje na jedinstven način može riješiti samo tehnologija.

"Naš know-how je duboko poznavanje procesa u organizacijama s kojima radimo, a Microsoft nam pomaže u tehnologiji i horizontalnim platformama kako bi zajedničko rješenje i dalje omogućilo NEWTON Technologies Adria ulogu inovativnog lidera na tržištu Jugoistočne Europe.", rekao je Marko Poljak, direktor tvrtke NEWTON Technologies Adria.

Tijekom naredne godine, Globalna komisija će se usredotočiti na tri područja:

1. Provedba pilot-projekata temeljenih na tehnologiji

Razvoj dokaznog koncepta za tehnološka rješenja koja komisija predlaže glavni je prioritet. Počevši od nekoliko definiranih geografskih područja, komisija će naučiti važne lekcije uz koje će proširiti inovacije i u druge zemlje.

2. Korištenje tehnologije za prevladavanje prepreka u zemljama s nižim dohotkom

Obitelji koje traže dijagnozu u zemljama u razvoju često se suočavaju s izazovima slabog zdravstvenog sustava, nedostatkom stručnjaka i ograničenim pristupom zdravstvenoj skrbi, osobito ako žive u udaljenim zajednicama – ovi faktori iznimno otežavaju prepoznavanje rijetkih bolesti. Pomažući zemljama da iskoriste tehnologiju, moći će se zaobići uobičajene zapreke kako bi pružatelji usluga mogli pružiti prijeko potrebne dijagnostičke alate i resurse.

3. Mjerenje napretka

Cilj komisije je da njeno izvješće postane plan za zajednicu rijetkih bolesti i da će njene preporuke za okončanje dijagnostičke odiseje provoditi pacijenti i njihove obitelji, zaposlenici u zdravstvu, stručnjaci, bolnički sustavi i donositelji odluka. Komisija razvija okvir za praćenje mjera poduzetih nakon ovog izvješća i očekuje napredak 2020. godine.