ASRock iBOX - mini računalo za industriju

ASRock je predstavio novo mini računalo iz serije iBox koje se temelji na Intelovim Whiskey Lake-U procesorima i koje je namijenjeno za uporabu u industrijskim postrojenjima

Stjepan Bilić ponedjeljak, 15. travnja 2019. u 06:00

ASRock u svojoj ponudi osim standardne informatičke opreme za kućne i poslovne korisnike ima i industrijska mini računala iz serije iBox. I dok je naziv serije tipično appleovski ova računala s Appleom nemaju nikakve veze.

Jedna od glavnih odlika iBox računala je pasivno hlađenje ugrađenih komponenti, čime se smanjuje mogućnost iznenadnog kvara, a time i zastoja u radu kakva bi zasigurno nastala da se za hlađenje koriste ventilatori. Naime, kako su ovo industrijska računala za očekivati je kako neće biti smještena samo u čistim uredima, već i na mjestima na kojima se nalazi i dosta prašine pa je u takvim situacijama pasivno hlađenje komponenti kudikamo bolje, a i jeftinije rješenje.

Novi modeli dolaze pod oznakama iBox-8145U, iBox-8265U i iBox-8565U. Naziv serije odmah u startu otkriva kako se ova računala temelje na Intelovim procesorima osme generacije (Whiskey Lake-U) što znači kako su i energetski manje zahtjevni, a time i da se manje zagrijavaju tijekom rada.

Sva tri modela imaju 15-vatne procesore, najslabiji od njih je Core i3 model koji ima dvije jezgre, dok ostala dva Core i5 i Core i7 procesora imaju po četiri jezgre. Manji broj jezgri, ASRock pokušava nadoknaditi većom brzinom procesora koji u slučaju Core i3-8145U radi na 2,1 GHz, a u slučajevima Core i5-8265U i Core i7-8565U na 1,6 GHz, odnosno 1,8 GHz.

Neovisno o izabranom procesoru ostatak specifikacija je uvijek isti. ASRockov iBox podržava do 32 GB DDR4 RAM-a brzine 2133 MHz. Za ugradnju radne memorije predviđen je jedan SO-DIMM memorijski utor. Grafiku određuje CPU, što znači kako se u sva tri slučaja radi o Intelovoj integriranoj grafici – UHD Graphics 620.

Ovisno o konfiguraciji iBox na prednjem panelu može imati dva USB (Type-A) porta, jedan USB 3.0 i jedan USB 2.0 te kao opciju serijski port – RS232/422/485. Stražnji panel je bogatiji priključcima – uz dva USB 3.0 porta tu su po i dva DisplayPort i LAN porta te jedan HDMI port. ASRock je osigurao i jedno mjesto za ugradnju 2,5“ SSD ili HDD uređaja.

Od operacijskih sustava službeno su podržani Windowsi 10 i Linux distribucije koje se temelje na Kernelu 4.6. iBox može podnijeti rad u prostorima s temperaturom od 0 do 60 stupnjeva Celzijusa, no proizvođač preporuča da temperatura okoline bude nešto manja – do 50 stupnjeva Celzijusa. Inače, iBox je namijenjen još i za ugradnju u kioske, IoT, Panel PC, kockarske i druge uređaje.

Kako je kućište manjih dimenzija (171,8 x 150 x 71,5 milimetara) unutar njega nije bilo mjesta za napajanje, pa je isto izvedeno preko adaptera (19V). Kada se sve komponente ugrade u kućište, isto zbog metalne konstrukcije teži 2,2 kilograma.

Detaljnije specifikacije dostupne su na službenim stranicama proizvođača. ASRock za sada nije objavio vrijeme dostupnosti i cijene.