Ban Jelačić išetao s novčanice od 20 kuna

Ekipa iz zagrebačkog developerskog studija Delta Reality predstavila je besplatnu aplikaciju za iOS i Android OS nazvanu Hrvatski Velikani, koja će - zahvaljujući AR tehnologiji - oživjeti vaš novac

Dragan Petric četvrtak, 8. ožujka 2018. u 13:35

Tehnologija proširene stvarnosti, iliti kraće - AR, sve je dostupnija i sve se češće može susresti njezina primjena u svakodnevnom životu, no za mnoge je i dalje riječ o vrlo apstraktnom pojmu. Tim zagrebačke tvrtke Delta Reality odlučio je to promijeniti i približiti ovu tehnologiju hrvatskom tržištu oživjevši poznate ličnosti i lokalitete - s hrvatskih novčanica.

Skeniranjem novčanica kroz aplikaciju Hrvatski velikani pokreću se trodimenzionalne animacije koje govore, kreću se po prostoru i otkrivaju neke zanimljive trenutke iz hrvatske povijesti. Tako će vas na jednoj novčanici iznenaditi magla i gakanje gusaka (ako ste rijetki sretnik koji je u posjedu takve novčanice), a s druge će - na konju - pojuriti Ban Jelačić.

Kako je cilj bio približiti proširenu stvarnost što većem broju ljudi, autorski tim je odlučio koristiti slike kao okidače za pokretanje proširene stvarnosti, što podržava većina pametnih telefona na tržištu. Izazov je bio naći slike koje svatko ima pri ruci, objašnjava Darian Škarica, direktor tvrtke Delta Reality:

- Kako smo htjeli da svi mogu doživjeti proširenu stvarnost, razmislili smo što bismo mogli iskoristiti kao okidače, koju sliku bi svatko mogao imati. Vrlo brzo smo shvatili kako bi novčanice mogle savršeno poslužiti, jer imaju toliko detalja koje često previdimo. Uživjeli smo se u stvaranje sadržaja povezanih s motivima na novčanicama i osmišljavanje kako bismo ih mogli oživjeti - napisao je Škarica u priopćenju za javnost povodom lansiranja ovog appa. 

Aplikaciju za Android OS možete preuzeti preko Google Play trgovine ovdje: [https://play.google.com/store/apps/details?id=com.divIT.AR.HrvatskiVelikani], a aplikacija za iPhone dostupna je na iOS App trgovini na ovom linku: [https://itunes.apple.com/us/app/hrvatski-velikani/id1342577182?ls=1&mt=8].

Kako stvar izgleda u praksi, pogledajte u ovom videu:

 

Novac nije najvažnija stvar, ali jutros je svakako bio najzabavnija stvar u mojem životu! Istresao sam na stol lovu koja mi je ostala do kraja mjeseca, da je prebrojim, kad odjednom - novčanice su oživjele i krenule me obrazovati o hrvatskoj povijesti... Sve sam snimio mobitelom, da vidite kako to izgleda, a ako i vi želite da vam vaša plaća živne kao i moja, skinite besplatni app "Hrvatski velikani" kojeg je napravio Delta Reality i uživajte u odličnoj zajebanciji. Sve ovo je moguće zahvaljujući AR tehnologiji koja je već danas dostupna u većini mobitela, a autori appa, Darian Skarica, Jerko Škorić i ostatak ekipe najveći su poznavatelji, najagilniji zagovornici i ponajbolji regionalni developeri kada je riječ o AR-u, pa evo linkova za Android i iOS na ovo njihovo djelo: Android: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.divIT.AR.HrvatskiVelikani iOS: https://itunes.apple.com/us/app/hrvatski-velikani/id1342577182?ls=1&mt=8

Posted by Dragan Petric on Thursday, March 8, 2018

Delta Reality tvrtka je koja se već godinama bavi razvojem kreativnih interaktivnih instalacija te rješenja u digitalnim stvarnostima. Surađuje s najvećim svjetskim brendovima, kao što su Samsung, Microsoft i Disney, a svojim klijentima nudi gotova rješenja i consulting vezan uz proširenu, virtualnu i miješanu stvarnost.