Harvardova umjetna inteligencija otkriva put do ljudske sreće

Algoritam učenja bez nadzora dijeli sve ispitanike u klastere ovisno o vjerojatnosti razvoja depresije i određuje što trebate učiniti da budete mentalno stabilni

Mladen Smrekar ponedjeljak, 4. srpnja 2022. u 06:00

U suradnji s doktoricom Nancy Etcoff s Medicinskog fakulteta na Harvardu, neupitnim autoritetom za sreću i ljepotu, Tvrtka Deep Longevity objavila je u časopisu Aging-US rad u kojem detaljno opisuje pristup strojnog učenja ljudskoj psihologiji. 

Autori su izradili dva digitalna modela ljudske psihologije na temelju podataka iz studije Srednja dob u Sjedinjenim Američkim Državama (MIDUS)

Razvoj osobnosti

Prvi model je skup dubokih neuronskih mreža koji predviđaju kronološku dob i psihičko stanje ispitanika za 10 godina koristeći informacije iz psihološke ankete.

Mehanizam za preporuke temeljen na umjetnoj inteligenciji može procijeniti nečiju psihološku dob i buduće blagostanje na temelju psihološke ankete
Mehanizam za preporuke temeljen na umjetnoj inteligenciji može procijeniti nečiju psihološku dob i buduće blagostanje na temelju psihološke ankete

Ovaj model prikazuje putanje ljudskog uma kako stari i pokazuje da se sposobnost stvaranja smislenih veza, kao i mentalna autonomija i vladanje okolišem, razvijaju s godinama. Model sugerira da naglasak na osobnom napretku stalno opada, ali osjećaj postojanja svrhe u životu nestaje tek nakon 40-50 godina.

Dr. Nancy Etcoff s Medicinskog fakulteta na Harvardu neupitni je autoritet za sreću i ljepotu
Dr. Nancy Etcoff s Medicinskog fakulteta na Harvardu neupitni je autoritet za sreću i ljepotu

Ovi rezultati pridonose sve većem broju znanja o socioemocionalnoj selektivnosti i hedonističkoj prilagodbi u kontekstu razvoja osobnosti odrasle osobe.

Psihološki test

Drugi model tvrtke Deep Longevity zapravo je samoorganizirajuća karta koja preporučuje aplikacije mentalnog zdravlja. Ovaj algoritam učenja bez nadzora dijeli sve ispitanike u klastere ovisno o vjerojatnosti razvoja depresije i određuje najkraći put do klastera mentalne stabilnosti za bilo kojeg pojedinca. 

Deep Longevity je objavio i besplatni online psihološki test FuturSelf. Na kraju procjene, korisnici dobivaju izvješće s uvidima usmjerenim na poboljšanje svoje dugoročne mentalne dobrobiti i mogu se upisati u program usmjeravanja koji im pruža stalan dotok preporuka koje odabire umjetna inteligencija. 

Učinci sreće

Podaci prikupljeni FuturSelfom koristit će se za daljnji razvoj digitalnog pristupa mentalnom zdravlju tvrtke Deep Longevity. Autori namjeravaju nastaviti proučavati ljudsku psihologiju u kontekstu starenja i dugoročnog blagostanja i rade na studiji o učinku sreće na fiziološke mjere starenja.