Analitičari predviđaju da bi Galaxy S10 mogao imati i do 12 GB RAM-a

Analitičari se polako zabavljaju s procjenama što bi Galaxy S10 linija mogla novog donijeti u svijet mobitela – neki predviđaju kako će se količina RAM-a povećati na čak 12 GB

Stjepan Bilić utorak, 27. studenog 2018. u 06:00

Zadnjih tjedana ne nedostaje glasina vezano uz novu Galaxy S10 liniju koja se na tržištu očekuje tijekom prvog kvartala 2019. godine. Do sada smo već imali prilike saznati kako će nova linija Samsungovih mobitela dobiti zaslone s urezima, odnosno prorezima, a neki su se analitičari već upustili u procjene količine RAM-a, podatkovnog prostora te vrste mreža koje će novi Galaxy S10 modeli podržavati.

Analitičari tvrtke GF Securities tako predviđaju kako će najopremljeniji model iz linije Galaxy S10 imati čak 12 GB RAM-a. To bi ujedno bilo 4 GB RAM-a više nego što trenutno imaju najsnažniji Samsungovi mobiteli, te 4 GB RAM-a više nego što većina korisnika u svijetu ima u svojim prijenosnim i desktop računalima.

Ima li stvarno potrebe za tolikom radnom memorijom, kao i uvijek vrijeme će pokazati. Za sada nam se čini kako nema, te da bi to bio totalni memorijski overkill. Zapitajmo se na tren koliko stvarno memorijom gladnih aplikacija istovremeno pokrećemo na svojim mobitelima.

No, kako Android OS sa svakom svojom inačicom dobiva nove značajke, a i Samsung ima DeX značajku, dio korisnika bi mogao imati koristi od veće količine RAM-a. Ako ništa drugo, pomoću DeX-a imat će još fluidnije uređaje koji će bolje dočarati kako radimo, na računalu, a ne na mobitelu spojenom na monitor.

Druga stvar koja analitičari predviđaju i koja se u ovom trenutku ne čini nemogućom je uvođenje podrške za 5G mreže i veći 6,7-inčni zaslon. Zatim, veći broj kamera – sa stražnje strane trebalo bi se nalaziti četiri kamere (jedna će biti 3D TOF), a s prednje dvije što se također ne čini kao nemoguća misija. Slični uređaji na tržištu već postoje, a i Samsung je nedavno predstavio Galaxy A9 2018 koji također ima četiri pozadinske kamere.

Što se podatkovnog prostora tiče analitičari navode kako će Samsung najsnažniji model opremiti s terabajtom podatkovnog prostora. I do sada se šuškalo o tome, ali nije bilo sasvim jasno hoće li sam uređaj imati terabajt prostora ili kao sadašnji modeli 512 GB interne memorije, uz mogućnost dodavanja memorijske kartice od 512 GB.

Podsjetimo, kako mediji izvještavaju i kako će Samsung s Galaxy S10 linijom uvesti i keramičko kućište, ali samo za premium modele. Keramička kućišta trebala bi stići u dvije različite boje – crnoj i bijeloj.