Dolazi li vrijeme zubatih Samsunga?

Samsung je dosta dugo odolijevao urezanim zaslonima no sudeći prema najnovijem patentu neće još dugo – Galaxy S10 bi mogao biti njihov prvi mobitel koji će imati notch

Stjepan Bilić ponedjeljak, 22. listopada 2018. u 16:30

Za razliku od većine ostalih proizvođača mobitela Samsung već dosta dugo odolijeva pošasti imena Notch. Štoviše, zbog određenih reklama još do jučer bismo stavili ruku u vatru i nepokolebljivo tvrdili kako ta južnokorejska tvrtka nikada neće u svojoj ponudi imati mobitele sa urezanim zaslonima.

No, od danas više nismo sigurni. Sudeći prema zadnjem patentu Samsung se priprema na tržište izbaciti svoj prvi mobitel sa urezanim zaslonom. Prvi takav koji nam pada na pamet je Galaxy S10. U patentu se opisuje zaslon koji sadrži čitač otiska prsta, no za razliku od sličnih rješenja kod kojih je čitač smješten u određeni dio zaslona, Samsungovo rješenje omogućava da se cijeli zaslon koristi kao čitač otiska prsta.

Zbog nove tehnologije takvi će uređaji imati i dodatni procesor (male snage) koji će biti zadužen za obavljanje zadaća kao što su skeniranje otiska prsta, upravljanje osvjetljenjem zaslona i dr. Procesor će nakon što korisnik dodirne zaslon povećati njegovu osvijetljenost (sa 200 na 600 nita npr.) kako bi skeniranje prsta bilo preciznije.

Dok je uređaj zaključan, glavni procesor će biti u sleep modu, a dodatni procesor će se sve zadaće obavljati autonomno što će se u konačnici povoljno odraziti i na autonomiju baterije koja će zbog manjih energetskih zahtjeva trajati duže.

Prema patentu za prvo, od ukupno tri skeniranja otiska prsta bit će potrebno između 20 i 30 milisekundi. Za ostala dva između 60 i 90 milisekundi. Drugo i treće skeniranje otiska prsta uslijedit će odmah nakon prvog, ali uz drugačiju osvijetljenost zaslona.

Iako je na skicama priloženim uz patent prikazan mobitel sa urezanim zaslonom to ne znači ujedno kako je urezani zaslon gotova stvar. Pogotovo ako se uzme u obzir fotografija s nedavne prezentacije na kojoj se vide jedni od budući Samsungovih planova vezano uz zaslone na budućim mobilnim uređajima.

Na fotografiji se jasno vide skraćenice FoD, UPS, HoD i SoD, a koje se odnose na termine Fingerprint on Display, Under Panel Sensor, Haptic on Display i Sound on Display. Ako Samsung uspije realizirati značajke UPS i SoD tada neće biti potrebe za urezanim zaslonima jer će se kamere i zvučnici nalaziti ispod zaslona. Značajka HoD omogućit će ugradnju virtualnih haptičkih tipki koje će gejmerima dati bolji osjećaj tijekom igranja na mobilnim uređajima.