Huawei ima ideju kako se riješiti urezanih zaslona, ali i skočnih te iza slidera skrivenih kamera

Huawei je nedavno podnio zahtjev za patentom kojim namjerava riješiti probleme s urezanim zaslonima, skočnim i iza slidera skrivenim kamerama – kameru i senzore će jednostavno postaviti iznad zaslona

Stjepan Bilić subota, 11. svibnja 2019. u 14:00

Trendovi kod dizajniranja novih mobitela već su neko vrijeme sasvim jasni – što veći zaslon, sa što manjim okolnim rubovima. Ideja ne zvuči loše, odnosno ne bi zvučala da korisnici istovremeno ne žele i selfie kamere koje se teško prilagođavaju zaslonima.

Naime, kamera još uvijek mora biti izvan zaslona, što znači kako je potrebno osigurati i dovoljno slobodnog mjesta na kućištu za njezinu ugradnju. Kako bi doskočio ovom problemu Essential je prvi izmislio notch, kojeg je zatim usvojio Apple, a potom i svi drugi proizvođači mobitela u svijetu, barem na dijelu svojih mobitela.

Budući da izrezani dio zaslona nije moguće koristiti za prikaz informacija isti nije kod svakog korisnika s jednakim oduševljenjem i prihvaćen. Stoga su proizvođači mobitela krenuti smišljati poboljšanja, pa smo dobili manje ureze u obliku kapljice vode, slova U, V i O, a u zadnje vrijeme i proreze u obliku elipse ili kruga.

Kako je i kod ovih rješenja javnost podijeljena proizvođači su počeli u svoje mobitele ugrađivati skrivene selfie kamere, koje bi postale vidljive tek na korisnikov zahtjev. Za sada su izmislili dva sustava – slider i pop-up. No, oba imaju pokretne dijelove što kod dijela korisnika izaziva sumnju u dugotrajnu ispravnost, pogotovo kod korisnika koji konstantno imaju potrebu snimati selfie.

Iako su testovi proizvođača pokazali kako se isti mogu bez problema koristiti i više stotina tisuća puta, uvijek postoji mogućnost iznenadnog kvara uslijed pada uređaja ili kvara elektronike. U tom slučaju ne bi bilo moguće snimiti selfie sve da vam i život o tome ovisi. Stoga je potrebno iznaći neko drugo rješenje.

Samsung trenutno radi na kamerama koje će se moći ugraditi u sam zaslon, poput skenera otisaka prstiju, a koje će golom oku biti nevidljive tako da će se i taj dio zaslona moći koristiti za prikaz informacija. No dok ta tehnologija ne bude spremna za komercijalizaciju Huawei je čini se riješio problem na vrlo jednostavan način – izdvajanjem kamere iznad zaslona.

U patentu kojeg je Huawei podnio, a otkrila ga internetska stranica LETSGODIGITAL, Huawei je prikazao jedan takav mobitel. Prikazani  mobitel se ne razlikuju od ostalih po ničemu drugom doli po manjem zadebljanju na vrhu unutar kojeg su smješteni senzori, uključujući i selfie kameru. Time, je Huawei omogućio ugradnju velikog zaslona bez ureza i rupa, s tankim okolnim rubovima. Kako se čini, zadržan je čak i stari, 3,5-milimetarski audio port.

Budući da patent opisuje uređaj s manjim brojem kamera (do dviej stražnje i jedna selfie) te standardnim čitačem otiska prsta, čini se kako će ovakvo rješenje (ako zaživi) najprije biti isprobano na mobitelima iz nižih tržišnih segmenta, a tek potom ako se pokažu dobrim rješenjem i na flagshipima.

Postojanje, patenta ne znači automatski da će Huawei ikada i predstaviti ovako dizajniran uređaj, već da samo želi na vrijeme zaštiti ideju od drugih tvrtki koje također traže rješenje koje bi omogućilo izradu mobitela kompaktnih dimenzija, velikog zaslona i neskrivenih kamera. Hoće li se Huawei i odvažiti na proizvodnju barem jednog takvog modela, vrijeme će pokazati.