Mobiteli

Huawei Mate 9 vs. Apple iPhone 7 Plus

Dragan Petric četvrtak, 20. travnja 2017. u 00:00

Apple i Huawei su se u kategoriji velikih mobitela pozicionirali kao dvije najbolje opcije koje su vam preostale ako želite kupiti takozvani “superflagship”… Oba su velika, ali čiji je - bolji?

Nakon što je južnokorejski gigant doživio fijasko sa svojim – činilo se u početku – superiornim modelom Galaxy Note 7, nije vam preostalo mnogo alternativa ako želite veliki, a moćan mobitel.: iPhone 7 Plus najnapredniji je veliki telefon koji se može nabaviti s iOS-om, a Huawei Mate 9 – barem u ovom trenutku – najnapredniji je među velikim telefonima dostupnima s OS-om Android.

Oba uređaja – gledamo li specifikacije, rezultate sintetičkih mjerenja ili naprosto svakodnevno iskustvo – nude izuzetne performanse i tehnološki maksimum koji njihovi proizvođači danas mogu ponuditi, no količina detalja u kojima se razlikuju, iznenađujuće je velika. Elementi finiša, funkcionalnost ekrana, autonomija, softverske mogućnosti te pogotovo dvostruka pozadinska kamera – kakvu imaju oba uređaja – nude određene prednosti ili nedostatke kod jednog i kod drugog uređaja, koji uvelike mogu olakšati odluku o tome je li za pojedinog kupca bolji odabir Huawei Mate 9 ili Apple iPhone 7 Plus.

Izrada i dizajn

Oba uređaja dolaze s metalnim unibody kućištem vrlo uvjerljiva i robusna finiša dostojnog flagship modela. Iako Huawei Mate 9 s 5,9 inča ima osjetno veći ekran od 5,5-inčnog iPhonea 7 Plus, dimenzijama i masom vrlo su slični. Konkretno, Mate 9 tek je mrvicu viši i širi, a Appleov je uređaj neznatno tanji i lakši – radi se o razlikama koje se u svakoj od tih mjera razlikuju ispod 1%. Ipak, Huawei ima blago zaobljenu pozadinu, za razliku od potpuno ravnog iPhonea pa se čini kao da prirodnije leži u ruci, no taj osjećaj s vremenom izblijedi, s obzirom na to da je površina kineskog uređaja nešto glađa pa ga treba opreznije držati da ne klizi po dlanu.

Huawei Mate 9
Huawei Mate 9

Kad je riječ o prednjoj strani uređaja, Gorilla Glass 3, kojim je prekriven Huawei Mate 9, privlači daleko više otisaka prstiju od oleophobic sloja na iPhoneu 7 Plus, i utoliko je u svakodnevnom korištenju Appleov uređaj ipak osjetno praktičniji – korisnici neće imati poticaj toliko ga često obrisati o odjeću. Ono što također odnosi prevagu na Appleovu stranu jest i certifikat IP67, zahvaljujući kojem je iPhone 7 Plus otporan na prašinu i vodu (uranjanje do 1 metra dubine u trajanju do 30 minuta), kao i mnogo responzivniji čitač otisaka prstiju koji radi trenutačno, čineći tu funkciju zaista korisnom.

Apple iPhone 7 Plus
Apple iPhone 7 Plus

Ono što će Appleu mnogi zamjeriti jest, dakako, nedostatak 3,5-mm audiopriključka za slušalice koji Huawei Mate 9 ima. To će mnogima biti deal-breaker, osim ako nisu odlučili prijeći na bežične slušalice, ili im ne smeta to što korištenjem adaptera za priključak Lightning, koji se isporučuje u kutiji s iPhoneom, gube mogućnost istodobnog slušanja glazbe i punjenja baterije uređaja. Svi korisnici koji tako razmišljaju, više će zadovoljstva i praktičnih detalja pronaći u finišu i dizajnu Appleova telefona.

PREVAGA: Apple iPhone 7 Plus

Ekran

Na ekranima različite veličine, i Appleov i Huaweijev uređaj donose istu Full HD razlučivost ekrana od 1080 x 1920 piksela, što rezultira drugačijom gustoćom piksela na tim telefonima. Preciznije, kod 5,9-inčnog ekrana Huawei Matea 9 gustoća piksela od 373 ppi prilično je manja od 401 ppi koju nudi 5,5-inčni iPhone 7 Plus. U praksi, međutim, razlika u oštrini prikaza ne može se vidjeti prostim okom te oba uređaja sa svojim IPC LCD ekranima donose besprijekorno oštru sliku. Štoviše, i sve druge karakteristike tih dvaju ekrana na podjednako su natprosječnoj razini, bilo da se radi o saturaciji i realističnosti prikaza boja, ili kontrastu i postojanosti kontrasta pri izlaganju ekrana sunčevoj svjetlosti.

Huawei Mate 9 u mnogočemu je najbolji veliki mobitel s OS-om Android, kao što je iPhone 7 Plus najbolji veliki mobitel s iOS-om

Usprkos tome, iskustvo koje pruža ekran Huaweija Mate 9 osjetno je bolje, baš zbog kudikamo veće površine, a samim time i preglednosti koju nudi u svakodnevnoj upotrebi. Iako se telefoni dimenzijama razlikuju ispod 1%, screen-to-body omjer koji nudi Huawei impresivnih je 77,5% u odnosu na Appleovih, sada već vremenom odavno pregaženih 67.7% – u apsolutnim brojkama Huawei, dakle, nudi 10% bolji omjer, a u relativnim još i više – oko 15%. Obrubi ekrana na Mateu 9 su, jasno je, drastično manji nego na iPhoneu te usprkos tome što kontrolna dugmad (Back, Home i Menu) čini dio korisničkog sučelja – dakle, dio samog ekrana – onima koji veliki mobitel kupuju baš zbog velikog ekrana, Huawei Mate 9 bit će bolji izbor.

PREVAGA: Huawei Mate 7

Performanse

Specifikacije oba uređaja djeluju izuzetno suvremeno. Utoliko su i rezultati sintetičkih benchmarkova (onih koji su dostupni i za Android OS i za iOS) vrlo dobri, pa se čak ta dva telefona vrlo često izmjenjuju na dvama vodećim pozicijama. Kod Huawei Matea 9 za to je zaslužan čipset koji kompanija proizvodi sama, osmojezgreni Hisilicon Kirin 960. Četiri jezgre Cortex-A73 kucaju taktom od 2,4 GHz, a četiri jezgre Cortex-A53 taktom od 1,8 GHz. Tu je i osmojezgreni grafički podsustav Mali-G71 MP8 te 4 GB RAM-a. Telefon dolazi samo s jednom opcijom, kad je riječ o ugrađenoj memoriji za pohranu, od 64 GB, ali taj se kapacitet može proširiti microSD karticama.

Apple iPhone 7 Plus (dolje) nema 3,5-mm audio-priključak već se slušalice spajaju bežično ili putem Lightning priključka na dnu uređaja – izravno ili s adapterom za 3,5-mm ulaz
Apple iPhone 7 Plus (dolje) nema 3,5-mm audio-priključak već se slušalice spajaju bežično ili putem Lightning priključka na dnu uređaja – izravno ili s adapterom za 3,5-mm ulaz

Posebnost koju Mate 9 nudi u odnosu na sve konkurente, a ne samo Appleov, jest ugrađeni algoritam za tzv. machine learning, zahvaljujući kojem telefon pamti i analizira radne navike korisnika te korištenje procesorskih resursa prilagođava tim navikama kako bi što duže pružao što veću fluentnost. To djeluje domišljato i inovativno, no činjenica je da Appleu takvo što uopće niti ne treba. Karakteristika svih uređaja s iOS-om je da “podnose” čak nekoliko iteracija upgradea OS-a bez ikakvih problema, kad je u pitanju fluidnost uređaja, pa stoga kupci trenutačno najjačeg modela iPhonea 7 Plus unaprijed mogu biti sigurni da će otprilike tri godine uživati u podjednakim performansama.

Upravo zahvaljujući do te mjere optimiziranom iOS-u, Appleove specifikacije – iako brojčano bile skromnije – djeluju jednako impresivno pa tako taj telefon u 3 GB RAM-a nudi i četverojezgreni Appleov čip A10 Fusion na taktu od 2,34 GHz i šestojezgreni grafički čip PowerVR Series7XT Plus. Memoriju mu nije moguće proširivati karticama, ali se uređaj može kupiti u izvedbi s 32, 128 ili 256 GB interne memorije. I jedan i drugi telefon su – jasno je – kraljevi performansi u domeni vlastitog operacijskog sustava pa ako su performanse kupcu odlučujući faktor, neće pogriješiti niti s jednim od ta dva aparata.

PREVAGA: Nitko

Kamera

Dvostruka pozadinska kamera u posljednjih je godinu dana postala očekivana, kad je riječ o flagship kategoriji mobitela, pa je sasvim prirodno da ju nude i Huawei Mate 9 i Apple iPhone 7 Plus, no tehnički i funkcionalno one su kod ova dva uređaja potpuno drugačije koncipirane.

Huawei je svoju kameru “co-brendao” s Leicom te nudi dva senzora – jedan 12-megapikselni RGB, i jedan 20-megapikselni crno-bijeli, s time da oba nude optičku stabilizaciju slike i otvor blende od ipak ne odveć impresivnih f/2.2. Crno-bijeli senzor, istina, osjetno povećava kreativnu slobodu prilikom snimanja tim uređajem te je jedan od najboljih viđenih na telefonima s OS-om Android, kad je riječ o noćnom snimanju, odnosno snimanju u lošim uvjetima osvjetljenja. Ipak, češće ćete poželjeti napraviti i fotografiju u boji u takvim uvjetima, no usprkos tome što i RGB senzor nudi kvalitetu koja je natprosječna za telefone s OS-om Android, ona nije i najbolja. Tome se može doskočiti ručnim postavljanjem parametara za okidanje, no ipak valja imati na umu da je to mobitel, a ne DSLR.

Huawei Mate 9 (gore) je neznatno uži i niži od iPhonea 7 Plus, ali je Appleov telefon (jednako neznanto) tanji i lakši…
Huawei Mate 9 (gore) je neznatno uži i niži od iPhonea 7 Plus, ali je Appleov telefon (jednako neznanto) tanji i lakši…

Utoliko je – barem u situacijama lošeg osvjetljenja – iPhone 7 Plus kudikamo bolji odabir, jer njegova kamera nudi mnogo bolji dinamički raspon, manje šuma, više detalja i življe interpretirane boje. To je i logično očekivati, s obzirom na to da Appleov telefon ima dva 12-megapikselna senzora, od kojih jedan nudi 28-mm leću (izraženo u ekvivalentnim brojkama za film) s blendom od kudikamo suvremenijih f/1.8 i OSI-jem, te drugi s 56-mm lećom i blendom od f/2.8. Druga kamera stoga na iPhoneu ne nudi toliko kreativnosti kao ona crno-bijela na Mateu 9, ali itekako dobro dođe u situacijama kada nešto želimo zumirati ili kada želimo napraviti portret s “bokehom”. Za mobitel, koncept koji nudi Apple mnogo je bolji te su i rezultati koji se snime iPhoneom bolji nego oni koji se dobivaju kad se fotografira modelom iz Huaweija.

PREVAGA: Apple iPhone 7 Plus

Baterija

Velike mobitele mnogi kupuju ponajprije zbog toga što imaju i velike baterije. Na papiru, Huawei se ovdje čini kao nedodirljivi pobjednik jer sadrži bateriju kapaciteta 4.000 mAh, dok je ona u iPhoneu 7 Plus za četvrtinu slabija, s 2.900 mAh. U stvarnosti, međutim, stvari stoje drugačije, i Appleov telefon – bez obzira na koji način ga koristite – uvijek nudi bolju autonomiju. Nije teško pogoditi da je tome tako ponajprije zbog toga što je iOS dramatično bolje optimizirana softverska platforma pa onda i hardver kojim se postižu jednako fluidne performanse ne mora biti tako gladan energije.

Minimalizam bočnih stranica karakterizira oba uređaja jer su oba tanja od 8 milimetara...
Minimalizam bočnih stranica karakterizira oba uređaja jer su oba tanja od 8 milimetara...

Ipak, imajući na umu da postoje konkurenti s učinkovitijom baterijom, Huawei je pripremio softverske alate za uštedu energije koji se mogu uključiti da se smanji potrošnja kad je baterija pri kraju, kao i mogućnost korištenja tzv. superchargera, zahvaljujući kojem se – prema tvrdnjama kompanije – baterija može za 20 minuta napuniti onoliko da traje “cijeli dan”. U praksi to ipak traje malo dulje – da se dostigne oko 70% napunjenosti baterije, nužno ju je puniti oko 40 minuta. Kako s iPhoneom 7 Plus o tome ne morate niti razmišljati, Appleov uređaj će za one kojima je autonomija važna biti bolji odabir.

PREVAGA: Apple iPhone 7 Plus

 

 

Huawei Mate 9

Apple iPhone 7 Plus

Ekran

5,9”, 1080 x 1920

5,5”, 1080 x 1920

Dimenzije i masa

157 x 79 x 7,9 mm, 190 g

158 x 78 x 7,3 mm, 188 g

Memorija

64 GB + microSD, 4 GB RAM

32/128/256 GB, 3 GB RAM

Procesor

Hisilicon Kirin 960, octa-core

Apple A10 Fusion, quad-core

Baterija

4.000 mAh

2.900 mAh

Stražnje kamere

20 MP RGB + 12 MP C/B

12 MP RGB + 12 MP RGB

Prednja kamera

8 MP

7 MP

Cijena

5.999 kn

od 6.949 kn