Lenovo Z5 mogao bi biti prvi mobitel bez notcha i s ekranom od ruba do ruba

Potpredsjednik Lenova na društvenoj mreži Weibo objavio je "teaser" kojim se najavljuje sljedeći veliki hit ove kompanije: mobitel čiju prednju stranu čini isključivo zaslon

Sandro Vrbanus utorak, 15. svibnja 2018. u 06:00

Mobitel čija prednja strana je sačinjena u potpunost od ekrana – od gornjeg do donjeg, te od lijevog do desnog ruba – san je mnogih korisnika, a čini se i svih proizvođača. Otkako je Apple predstavio iPhone X s notchem koji donekle rješava problem smještaja prednje kamere i svih potrebnih senzora, tržište je doslovno preplavljeno sličnim rješenjima zasnovanima na Androidu, a Google je čak odlučio podršku za notch uključiti u ovaj OS.

Nisu se, međutim, svi još pomirili s time da će mobiteli u budućnosti imati isključivo ekran sa "zubom" s gornje strane, već rade na tome da ispod matrice zaslona ugrade sve što je potrebno kako bi se on mogao protezati do svih rubova uređaja. U Lenovu su, čini se, vrlo blizu tome.

Ovako bi, u idealnoj situaciji, trebao izgledati najavljeni Lenovo Z5
Ovako bi, u idealnoj situaciji, trebao izgledati najavljeni Lenovo Z5

Njihov je potpredsjednik Chang Cheng, naime, na kineskoj društvenoj mreži Weibo objavio "teaser" sliku kojom najavljuje budući model Lenovo Z5 – s prednjom stranom potpuno prekrivenom ekranom. Cheng u svojoj objavi spominje četiri velika tehnološka postignuća i čak osamnaest patentiranih tehnologija koje su omogućile izradu ovakvog mobitela. Kamera, senzori udaljenosti i svjetla, zvučnici, čitač otisaka prsta i tko zna što još – sve je, očito, na neki način Lenovo uspio "spakirati" ispod ekrana.

Ovim su dobili uređaj koji ima odnos ekrana i prednje strane od čak 95% (kod iPhonea X on je 82,9%). Naravno, u istom smjeru ide i Vivo APEX s 98% "udjela ekrana u tijelu uređaja" i kamerom koja iskače iz njegovog ruba, no Lenovo bi mogao biti prvi koji je zaista sve što jednom modernom mobitelu s prednje strane treba uspio (ili će uskoro uspjeti) smjestiti na nevidljiv način ispod zaslona i potom isti maksimalno "rastegnuti". Jedva čekamo doznati više informacija.