Lenovo Z6 je stigao, početna cijena ispod 250 eura

O mobitelu Lenovo Z6 procurilo je gotovo sve par dana ranije prije službenog predstavljanja tako da novih informacija ima malo – cijena i jedno dobrodošlo iznenađenje vezano uz ekran

Stjepan Bilić subota, 6. srpnja 2019. u 06:30

Lenovo je samo jedan od mnogih proizvođača mobitela koji imaju problema s curenjem informacija o uređajima koji su u razvoju i koji tek trebaju biti predstavljeni javnosti. Naime, par dana prije službenog predstavljanja otkriveno je gotovo sve što može biti otkriveno o novom Lenovo Z6 mobitelu, a o čemu smo pisali ovdje.

No, unatoč tomu što je potpuni „Wow“ efekt iz navedenih razloga izostao, Lenovo je sa Z6 modelom ipak imao pokojeg skrivenog asa u rukavu, odnosno par nepoznatih informacija za otkriti. Naravno radi se o cijenama te jednom dobrodošlom iznenađenju vezano uz ekran.

Kako se zna od ranije Lenovo Z6 temelji se na Snapdragonu 730, ovisno o modelu ima 6 ili 8 GB RAM-a te 64 GB ili 128 GB skladišnog prostora. Skladišni prostor može se naknadno povećati do dodatnih 512 GB putem memorijske kartice (microSD). Za snimanje selfija namijenjena je kamera razlučivosti 16 MP, a za sva ostala snimanja tu su tri stražnje kamere od po 24 MP, 8 MP i 2 MP.

Softversku stranu uređaja čini Android platforma (Android 9.0), odnosno ZUI 11 OS. Da bi simbioza između hardvera i softvera bila moguća Lenovo je ugradio bateriju koja cijeli uređaj opskrbljuje potrebnom energijom za rad. Kapacitet baterije je 4.000 mAh i podržana je tehnologija brzog punjenja. Iako je podržano 15-vatno punjenje, uz mobitel Lenovo isporučuje 18-vatni punjač.

Kućište je izrađeno o legure magnezija, a kupcima će biti dostupna samo jedna boja kućišta – plava. Nadalje, Lenovo je kod ovog modela zadržao 3,5-milimetarski audio port, unatoč tome što je prisutan i USB-C port kojeg mnogi proizvođači mobitela koriste osim za prijenos podataka i punjenje baterije koriste i za spajanje slušalica.

Za kraj, malo o zaslonu, odnosno ekranu. Znalo se od ranije kako će isti biti od OLED panela te kako će imati razlučivost od 2.340 x 1.080 točaka, omjer stranica od 19.5:9 te podršku za HDR10 i DCI-P3 spektar boja. No sada je otkriven i službeni podatak o brzini osvježavanja – 120 Hz, što će naročito znati cijeni korisnici koji svoje mobitele koriste i za gaming.

Lenovo Z6 u prodaju najprije kreće na kineskom tržištu, od 9. srpnja 2019., a za dalje će se vidjeti. Cijena osnovnog modela bit će oko 245 eura (6 GB/64 GB), dok će ostala dva, snažnija modela, stajati oko 270 eura (6 GB/128 GB) i oko 320 eura (8 GB/128 GB).