Porsche Design je inzistirao na Mateu bez notcha

Ako ste se kojim slučajem pitali kako to da Mate RS nema notch kao Huawei P20 i P20 Pro, odgovor je zbog Porsche Designa koji je inzistirao na tome da ga ne bude

Stjepan Bilić ponedjeljak, 14. svibnja 2018. u 06:00

Krajem ožujka Huawei je kako već znate predstavio svoje ovogodišnje flagshipe iz serija „P“ i Mate. Podsjetimo, radi se o mobitelima P20, P20 Pro i Mate RS, o čijim specifikacijama više može saznati ovdje.

Ovog puta ćemo se dotaći Matea RS koji je za razliku od vodećih modela P serije stigao bez notcha. Ako ste se kojim slučajem pitali koji je razlog tomu, nedovoljno vremena da Huawei naruči dovoljan broj urezanih zaslona, možda je razum prevladao u zadnji tren ili nešto treće, odgovor je – nešto treće.

Naime, prema informacijama koje su zadnjih dana stigle do javnosti, Porsche Design koji je osmislio dizajn novog Matea, inzistirao je na tome da zaslon bude bez notcha. Glavni i odgovorni za dizajn u tvrtki Porsche Design, Christian Schwamkrug u intervjuu za Digital Trends objasnio je kako su se njegova tvrtka i Huawei dogovarali oko svakog detalja vezano uz novi Mate RS te kako su oni od samog početka inzistirali na tome da notch izostane jer se notch nikako ne bi uklopio u ovakvo dizajnersko rješenje.

When I saw the notch for the first time, I nearly couldn’t believe it. It’s disturbing, from a design philosophy

Štoviše, Schwamkrug je čak i izjavio da kada je prvi put vidio usjek u zaslonu, da nije mogao vjerovati, da je uznemirujući i da je totalno suprotan dizajnerskoj filozofiji. Dodao je još i da je slika ili pravokutna ili kvadratna, s graničnom linijom i jasnim formatom okvira. Stoga i Mate RS ima zaslon koji i izgleda kao zaslon.

Nadalje, pregovaralo se i oko postojanja, odnosno ne postojanja skenera otiska prsta na stražnjoj strani uređaja. U Porsche Designu su smatrali kako bi pozadinski skener otiska prsta predstavljao višak, budući da se već jedan nalazi unutar samog zaslona.

Ovu bitku je Porsche Design izgubio jer kako već znate Mate RS je na kraju stigao s oba skenera otiska prsta. Razlog tomu je što su u Huaweiju smatrali kako je ta tehnologija još uvijek suviše nova te da se zbog toga dio korisnika možda neće osjećati sigurno koristeći in-display skener, pa su na kraju kompromisno odlučili ići s oba.

Također jedan od Porsche Designovih uvjeta bila je i količina radne i podatkovne memorije zbog čega je Mate RS na kraju dobio i inačicu sa 6 GB RAM-a i 512 GB podatkovnog prostora. Zahvaljujući tome, tako konfiguriran Mate RS stoji više od 2.000 eura.