Predstavljen P Smart Z, Huaweijev prvi mobitel sa skočnom selfie kamerom

Iz Huaweija je stigao novi mobitel – P Smart Z koji predstavlja ujedno i njihov prvi mobitel sa skočnom selfie kamerom

Stjepan Bilić petak, 10. svibnja 2019. u 15:45

Nedugo nakon što su se pojavile glasine kako Huawei radi na novom „Z“ modelu iz serije P Smart, isti je i službeno predstavljen. Glasine su i ovog puta bile točne u većoj mjeri, gotovo u svemu osim u cijeni, koja će na kraju ipak biti nešto viša nego se mislilo. No, o tome ćemo nešto kasnije.

Huawei P Smart Z opremljen je sa 6,59“ IPS zaslonom razlučivosti FHD+ i sve popularnijeg omjera stranica 19.5:9. Budući se u zadnjih godinu dana pokazalo kako korisnici i nisu nešto previše oduševljeni s urezanim ili probušenim zaslonima, Huawei je ove značajke u potpunosti izostavio.

No, to ne znači da je izostala i selfie kamera (16 MP f/2.0) bez koje dio korisnika ne bi mogao zamisliti moderni mobitel. Ona je skrivena unutar kućišta i na svjetlo dana (ili tamu noći) izlazi tek onda kada je potrebna. Kamera je skočna, odnosno temelji se na pop-up sustavu. Iako ovakvo rješenje nije novo, za Huawei jest, jer je P Smart Z prvi tvrtkin mobitel u kojeg je implementirana pop-up selfie kamera. Proizvođač navodi kako pop-up sustavu treba jedna sekunda da pripremi kameru za rad, što nije dugo. također proizvođač navodi kako je sustav testirao i kako može najmanje 100 tisuća puta izbaciti kameru bez kvarova.

Kamera koje služe za fotografiranje i snimanje drugih osoba i predmeta su dvije i tradicionalno su smještene sa stražnje strane kućišta i nisu skrivene. Razlučivost glavne kamere je 16 MP (f/1.8), a dodatne 2 MP (f/2.4). Odmah ispod njih nalazi se i bljeskalica. Sve kamere podržavaju AI i mogu prepoznati više od 500 različitih scena u 22 kategorije.

Kako je riječ o mobitelu iz nižeg (srednjeg) tržišnog segmenta, P Smart Z je dobio standardni skener otisaka prstiju kao i njegovi prethodnici. Položaj skenera je također tradicionalan – sa stražnje strane kućišta.

Mobitel se temelji na tvrtkinom čipu, točnije na Kirinu 710F, ima 4 GB RAM-a i 64 GB interne memorije. Za kupce kojima početni podatkovni prostor možda neće biti dovoljan Huawei je osigurao i podršku za memorijske kartice (do 512 GB). Srećom, P Smart Z dolazi s podrškom za kartice formata microSD, a ne NM formata koji je još uvijek ekskluziva serije Mate. Energiju potrebnu za rad uređaja osigurava baterija kapaciteta 4000 mAh. Ponovno nadopunjavanje odvija se preko USB-C porta.

Kućište uređaja je izvedeno u dvije boje. No za razliku od Googlea koji za to koristi dvije različite vrste materija, Huawei je pribjegao dvjema različitim nijansama. Samim time je spriječio povišenje cijene izrade, a time i konačne, prodajne cijene. Kupci će moći birati između tri boje – Emerald Green, Midnight Black i Sapphire Blue.

U prodaji bi se trebao naći kroz mjesec ili dva, po cijeni od oko 280 eura, što je za sedamdesetak eura više nego su raniji izvori navodili (oko 210 eura).