Samsung svoj prvi Android Go mobitel testira i za europsko tržište

Samsung je odlučio snažnije konkurirati kineskim proizvođačima jeftinih mobitela. Njihov prvi mobitel s Androidom Go – J260 bit će dostupan na više tržišta, uključujući i europsko

Stjepan Bilić nedjelja, 24. lipnja 2018. u 06:00

Samsung je prilično dugo odolijevao izradi mobitela sa Android Go operacijskim sustavom, a nedavno je tome došao kraj. Da Samsung razvija jedan takav mobitel o tome smo vas izvijestili još u travnju, a sada nam stižu i informacije kako će SM-J260 biti ponuđen na više svjetskih tržišta uključujući i naše, europsko.

Podsjetimo, Android Go je posebno prilagođena inačica Androida za uređaje koji po hardverskim specifikacijama ne spadaju u vrh ponude, već se nalaze na samom dnu. Takvi uređaji nerijetko imaju samo 1 GB RAM-a (poneki i manje), slabije kamere i manje podatkovnog prostora nego „standardni“ Android uređaji koji vrte takozvani puni Android OS.

Prednost takvih mobitela je i u tome što na Android Go platformu proizvođači mobitela ne stavljaju svoje zamjene za korisničko sučelje pa kupci takvih mobitela mogu isprobati kako je Google zamislio Android OS. Također Android Go dolazi s optimiziranim Google aplikacijama koje su manje zahtjevne po procesor, radnu i podatkovnu memoriju. Rezultat toga je brži i stabilniji rad na uređajima sa slabijim hardverskim specifikacijama.

Vezano uz Samsungov prvi Android Go mobitel trenutno nema previše novih podataka. Zna se tek kako se uređaj razvija i testira pod kodnim nazivima SM-J260F, SM-J260M i SM-J260G od čega je svaki model za drugačije tržište.

Samsungovi SM-J260G i SM-J260F modeli odavno su se pojavili i na Geekbenchu pa je bilo moguće saznati i neke osnovne informacije o njima. Oba imaju po 1 GB RAM-a i pokreće ih prilagođena inačica četverojezgrenog Exynosa 7570 (universal7570_go) brzine 1,43 GHz.

Zahvaljujući Geekbenchu poznati su i rezultati benchmark testova. SM-J260G u Single-Core testovima osvojio je 617 bodova, a u Multi-Core testovima 1.669 bodova. Inačica SM-J260F na testiranju je prošla nešto bolje – u Single-Core testovima osvojila je 619 bodova, a u Multi-Core testovima 1.784 boda.

Potonja inačica (SM-J260F) se trenutno testira na više različitih tržišta uključujući i nama zanimljiva tržišta Velike Britanije, Italije, Njemačke, Francuske i Poljske. Model SM-J260G namijenjen je azijskom tržištu (Tajland, Singapur, Vijetnam…). Treći model, oznake SM-J260M Samsung testira za tržište Latinske Amerike (Argentina, Bolivija, Kolumbija…).