Upravo su predstavljeni superflagship HTC U11+ i manje moćan HTC U11 life - evo prvih dojmova

Veći model HTC U11+ donosi sve najsuvremenije tehnologije po principu "bez kompromisa", dok manji HTC U11 life nudi Andoid One i upola manju cijenu od pola godine starog flagshipa HTC U11

Dragan Petric četvrtak, 2. studenog 2017. u 08:00

HTC je upravo predstavio svoj ovogodišnji superflagship nazvan U11+, veću i napredniju verziju šest mjeseci starog modela U11, kojeg krasi beskompromisnost u apsolutno svakoj mogućoj stavki na listi tehničkih specifikacija. Istovremeno, predstavljen je u HTC U11 life, manja i manje moćna, a što je najvažnije i upola jeftinija izvedba spomenutog pola godine starog uređaja U11, a oba nova uređaja imali smo prilike proteklih dana detaljno upoznati…

Zanimljiviji, veći HTC U11+ u svakom pogledu nastoji parirati nedavno predstavljanoj gami konkurentskih velikih flagshipa, pa se tako radi, zapravo, izvedbi HTC-ovog kurentnog flagshipa kojim se slijedi više-manje svi aktualni trendovi na tom najzahtjevnijem segmentu tržišta. Najočigledniji takav trend je, dakako, format ekrana, pa je tako U11+ prvi HTC-ov uređaj koji dolazi s 18:9 „baseless“ ekranom. Velik je 6 inča i ima 2,5K rezoluciju, odnosno 1.440 x 2.880 piksela, a omjer površine ekrana i prednje strane telefona prelazi 80% što, dakako, ne ostavlja prostor za Home tipku te je ona – kao i konkurenata sličnog form factora – smještena na poleđini uređaja, ispod objektiva kamere.

HTC U11+
HTC U11+

HTC U11+ je čitav napravljen od stakla, s tim da s prednje strane ima Gorilla Glass 5, a sa stražnje Gorilla Glass 3, što ga čini jednim od najelegantnijih, pa i najupadljivijih uređaja sezone. Kako je HTC uvijek držao do visoke razine finiša i dizajna, tako su i dostupne boje vrlo atraktivne, pa će telefon najprije biti dostupan u takozvanoj Ceramic Black boji, a kasnije – prateći geekovske trendove – u varijanti s prozirnom poleđinom, nazvanom Translucent Oil. Telefon dolazi i s IP68 certifikatom, što znači da je otporan na uranjanje u vodu i na prašinu. Sve ovo je, međutim, gotovo identično kao i kod otprije poznatog modela U11 (on je imao „samo“ IP67 certifikat), baš kao i podrška za Edge Sense tehnologiju zahvaljujući kojoj su rubovi uređaja osjetljivi na pritisak. Par milimetara uži, ali i par milimetara duži U11+ tako ima raskošniju površinu ekrana, ali uz podjednako ugodno ležanje u ruci i identičnu funkcionalnost koju nudi kroz stiskanje u dlanu.

Ekran, čipset, baterija i softver doživjeli su određena unaprjeđenja koja će se svidjeti najzahtjevnijoj publici, a osobito geekovima i ostalima koji su strastveni za najnovijim tehnologijama. 6-inčni Super LCD 6 ekran tako dolazi s DCI-P3 kalibracijom, što ga, uz AMOLED, čini takvim da nudi najatraktivniji prikaz slike, uz vanserijsku oštrinu, postojanost kontrasta i živahnu saturaciju boja. Doista, i pri izloženosti uređaja izravnoj sunčevoj svjetlosti, prikaz slike na ekranu bio je vrlo jasan i dovoljno kontrastan čak i kada svjetlina nije bila postavljena na maksimalnu vrijednost, što ga, uz visoku gustoću od 534 ppi (gotovo identično kao i kod modela U11) čini jednim od ponajboljih u klasi.

HTC U11+
HTC U11+

Čipset je, dakako, i dalje Snapdragon 835, no ovaj put je HTC odlučio istu hardversku konfiguraciju ponuditi na svim tržištima na svijetu (bez da podilazi domaćem azijskom terenu s naprednijim specifikacijama), pa tako telefon ima respektabilnih 6 GB RAM-a, 128 GB prostora za pohranu podataka, utor za microSD kartice i dual-SIM utor. Kada je riječ o radijskoj konekciji, podržan je LTE Cat.16, dakle brzina prijenosa podataka kakvom mnogi operateri diljem svijeta tek planiraju nadograditi svoje mreže, pa je i po tom pitanju HTC U11+ napravljen bez ikakvog kompromisa. Od ostalih hardverskih detalja valja napomenuti da je telefon opremljen s dva zvučnika koji nude – kako su rekli predstavnici HTC-a – još napredniji Boomsound Stereo, a isporučuje se s USonic slušalicama. 3,5-mm audio priključka kao i na pola godine starom modelu nema, no u paketu će s telefonom biti zapakiran i kablić koji nudi konverziju s USB Type-C priključka na 3,5-mm audio priključak.

Baterija je značajno poboljšana usprkos ne odveć bitnim promjenama dimenzija u odnosu na U11, pa tako U11+ nudi – nominalno - čak 25% veći kapacitet za osiguravanje autonomije. Kapacitet bateriju mu je, naime, 3930 mAh, u odnosu na 3.000 mAh koliko je imao HTC U11. Dodatni kapacitet je dobiven svojevrsnim trikom, odnosno neznatno debljom izvedbom telefona, prikrivenom ergonomski zaobljenom poleđinom, što – u stvari – predstavlja napredak u industrijskom dizajnu uređaja na korist njegove praktičnosti. To što je U11+ deblji doista neće nikome smetati upravo zbog te zaobljenosti i potpuno staklenog unibody finiša s kojim je natprosječna elegancija telefona itekako naglašena.

HTC U11+ dolazi s Android OS-om 8.0 (Oreo) uz HTC Sense UI, što je također bitan iskorak u odnosu na Android OS 7.1 koji se isporučuje s modelom U11. Kada je riječ o kamerama, U11+ dolazi s istom kamerom kao i U11 na poleđini – dakle s 12-megapikselnim UltraPixel 3 senzorom, ali i s 8-megapikselnom selfie-kamerom. Zanimljivo, model U11 je imao 16 megapikselnu kameru na prednjoj strani… HTC-ovci tvrde da je, usprkos manjoj rezoluciji, prednja kamera „usavršena“, no ne otkrivaju detalje…  Obzirom na fantastične rezultate koje je pozadinska kamera davala na modelu U11, isto se može očekivati i od 12-megapikselne UltraPixel 3 kamere na novom, većem telefonu. Ovo je jedan detalj kod kojeg HTC nije slijedio trendove koje je nametnula konkurencija, pa tako nije dodao drugu kameru na poleđinu. Prednja kamera će se tek morati dokazati kada telefon doista dođe na tržište – bilo bi dobro da ni po tom pitanju nije napravljen kompromis…

Sveukupno, jasno je da HTC s telefonom U11+ cilja na uzak, ali iznimno zahtjevan krug potrošača, sličan onom kojem se, primjerice, Samsung obraća s modelom Note 8, Huawei s Mateom 10 Pro, LG s V30, pa čak i Apple s iPhoneom X. Svi ovi telefoni nude tehnološki plafon, uz maksimum po pitanju dizajna, finiša, usklađenosti hardvera i softvera te drugih detalja specifičnih za pojedinog proizvođača, pa svaki uspijeva pronaći svoju publiku…

HTC U11 life
HTC U11 life

HTC U11 life je, s druge strane, manji i tehnički nešto manje moćan „brat“ HTC-ovog „mainstream flagshipa“ U11. Dolazi s 5,2-inčnim ekranom Full HD rezolucije i „normalnog“ omjera stranica, pa, logično, ima Home tipku smještenu ispod ekrana, baš kao i kapacitivne tipke Back i Tasks s lijeve i desne strane. Telefon ima Qualcommoc Snapdragon 630, uz 3 GB RAM-a i 32 GB memorije za pohranu podataka, a tu je i microSD utor, pa je sve skupa na razini aktualnih bolje plasiranih mid-range aparata. Kamere su 16-megapikselne – i sprijeda i straga – a finiš je u potpunosti stakleni. HTC materijal od kojeg je napravljen ovaj telefon naziva Acryllic Glass i jednako je izgledom (ne nužno i izdržljivošću) efektan kao i staklo na većim modelima. Niti ovaj telefon nema 3,5-mm audio priključak, a nažalost, HTC nije predvidio da i uz njega, kao uz U11+, priloži kablić s konverterom koji bi ipak omogući da se „stare“ slušalice spoje na USB Type-C priključak.

Ono što je, međutim, posebno primamljivo kod HTC-a U 11 life su dva detalja. Prvo, telefon dolazi s Android One platformom, uz Android OS 8.0 (Oreo), te jamstvom da će sve upgradeove OS-a dobivati naredne dvije godine te sve sigurnosne upgradeove naredne tri godine. Čisti Android u mid-range segmentu je vrlo atraktivna i rijetko dostupna ponuda (nudi je, primjerice, još i Nokia) te je ovo HTC-ov U11 life čini zanimljivijim no što se čini na prvi pogled. Posebice ako se uzme u obzir i njegov drugi bitan adut – cijena. HTC-ovi predstavnici tvrde da će telefon koštati točno upola u odnosu na HTC U11. Na tržištu bi se trebao pojaviti već u studenom. HTC U11+ bi trebao stići na tržište nekoliko tjedana nakon toga, no svakako prije Božića, uz cijenu koja će biti „nešto veća“, kako kažu u HTC-u, od one koju ima U11.