Mreža 6/XV lipanj 2010.
Male baze podataka

U malim se bocama špirit drži

Svaka netrivijalna aplikacija ima potrebu pohranjivati i raditi s određenim skupovima podataka. Između dviju krajnosti – pisanja vlastite programske podrške za ovu zadaću i korištenja nekog profesionalnog i specijaliziranog proizvoda – nalaze se proizvodi koji su predmet ove teme: male baze podataka. Za potrebe ove teme pod malim bazama podataka podrazumijevat ćemo ono što se inače na engleskom zove embedded bazama – proizvodima namijenjenima ugradnji u veće aplikacije koji za njih obavljaju poslove pohrane i dohvata podataka. Ispravnim odabirom male baze podataka same po sebi, ili čak umjesto neke velike baze, mogu se optimizirati kompleksnost, performanse i cijena krajnjeg proizvoda

Čitaj digitalno izdanje

Tehnologija na prekretnici

HAKOM je nedavno operatorima oduzeo dvanaest WiMAX koncesija, uglavnom zbog neplaćanja računa. Operatori se žale na visoke naknade i skupu opremu. Može li WiMAX konkurirati i hoće li preživjeti nevolje?

Digitalno izdanje

Krasna zemljo, tehnologijo divna

Već nekoliko godina na kraju izvještaja s WinDaysa kudimo Opetiju i tražimo dislociranje događanja. Želja nam se ispunila; što ćemo sada naći za prigovaranje?

Digitalno izdanje