Hrvatski srednjoškolci osvojili srebro i broncu na Srednjoeuropskoj informatičkoj olimpijadi

Na 25. srednjoeuropskoj informatičkoj olimpijadi u Varšavi naša informatička reprezentacija je ostvarila zapažen uspjeh

Sandro Vrbanus subota, 18. kolovoza 2018. u 22:31

Na 25. srednjoeuropskoj informatičkoj olimpijadi – CEOI 2018, koja se od 12. do 18. kolovoza održala na Fakultetu matematike, računarstva i mehanike Sveučilišta u Varšavi naša informatička reprezentacija ostvarila je zapažen uspjeh. U konkurenciji 55 natjecatelja iz osam država članica (Češka, Hrvatska, Mađarska, Njemačka, Poljska, Rumunjska, Slovačka i Slovenija) te gostujućih reprezentacija (Austrija, Azerbajdžan, Gruzija, Italija i Švicarska) mladi hrvatski informatičari osvojili su jednu srebrnu i jednu brončanu medalju, izvijestio je Hrvatski savez informatičara.

Srebrnu medalju osvojio je Josip Klepec, a brončanu Paula Vidas. Osim njih na ovom su natjecanju sudjelovali i Dominik Fistrić te Leonard Inkret (svi iz XV. gimnazije Zagreb).

Hrvatsku su na ovom natjecanju zastupali učenici srednjih škola koji su nastup u reprezentaciji izborili ovogodišnjim najboljim rezultatima na Hrvatskoj informatičkoj olimpijadi i Izbornim pripremama, a s njima su bili i njihovi stručni voditelji Ivan Paljak i Stjepan Požgaj, kao i Krešimir Malnar, član Upravnog odbora Međunarodne informatičke olimpijade i, od nedavno, Upravnog odbora Europske juniorske informatičke olimpijade.

Prema pravilima, CEOI natjecanje sastoji se od rješavanja 6 problemskih zadataka kroz 2 dana natjecanja, u programskim jezicima C/C++ i Java pod operativnim sustavom Linux. Svaku zemlju sudionicu zastupa tim od četiri učenika (do 20 godina starosti) i dva voditelja.

Nastup naših mladih informatičara na 25. srednjoeuropskoj informatičkoj olimpijadi, kao i dvotjedne stručne pripreme, organizirao je Hrvatski savez informatičara. Program se financira iz javnih potreba Republike Hrvatske za tehničku kulturu, a pokroviteljstvo i potporu pružaju Hrvatska zajednica tehničke kulture i Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske.