Mladi hrvatski informatičari u Mariboru osvojili jednu srebrnu i dvije brončane medalje

Na 3. europskom juniorskom natjecanju European Junior Olympiad in Informatics u Mariboru ekipa učenika XV. gimnazije iz Zagreba ostvarila je zapažen uspjeh

Sandro Vrbanus četvrtak, 29. kolovoza 2019. u 16:28

Jučer je održana završna svečanost s dodjelom medalja na 3. europskoj juniorskoj informatičkoj olimpijadi – European Junior Olympiad in Informatics, koja se od 23. do 29. kolovoza održala u Mariboru, Slovenija, a na kojoj je nastupilo 90 natjecatelja iz 24 europske zemlje.

Hrvatski mladi informatičari na ovom su natjecanju osvojili jednu srebrnu i dvije brončane medalje, izvijestili su iz Hrvatskog saveza informatičara.

S članovima hrvatske juniorske informatičke reprezentacije putovali su Nikola Dmitrović, prof. savjetnik, odgovorni voditelj, Matej Ferenčević, stručni voditelj, kao i Krešimir Malnar, član Upravnog odbora Europske juniorske informatičke olimpijade.

Medalja Ime i prezime Razred, škola
SREBRO FRAN BABIĆ 8. razred, OŠ E. Kumičića Velika Gorica
BRONCA VLATKO BOREVKOVIĆ 8. razred, OŠ Cvjetno naselje Zagreb
BRONCA IVAN JANJIĆ 8. razred, OŠ Zrinskih Nuštar
  MARKO DORČIĆ 8. razred, OŠ A. Stepinca Zagreb

Svi upisali XV gimnaziju

Za Hrvatsku su na ovom natjecanju nastupili učenici osnovnih škola koji su nastup u reprezentaciji izborili ovogodišnjim najboljim rezultatima na Juniorskoj hrvatskoj informatičkoj olimpijadi (Zagreb, 13. travnja 2019.), kao i na Juniorskim izbornim pripremama (Zagreb, 1. i 2. lipnja 2019.). nakon čega su se mladi hrvatski olimpijci, u organizaciji Hrvatskog saveza informatičara, intenzivno pripremali za ovaj nastup. Svi članovi reprezentacije od ove školske godine bit će učenici XV. gimnazije iz Zagreba.

Uspjeh naših mladih informatičara prvenstveno je zasluga njih samih, ali bitno je istaknuti da su sva četiri učenika bili redoviti polaznici programa svojih informatičkih udruga/klubova gdje su stekli mnoga znanja i iskustva. Tako su Fran, Vlatko i Marko dugogodišnji članovi Zagrebačkog računalnog saveza, dok je Ivan član Robotičko informatičkog kluba Nuštar. Obje udruge, zajedno s još tridesetak drugih, članice su Hrvatskog saveza informatičara.

EJOI natjecanje se, prema propozicijama, sastoji od rješavanja 6 problemskih zadataka kroz 2 dana natjecanja, u programskim jezicima C++ i Java. Učenici se natječu pojedinačno, a svaku zemlju sudionicu zastupa tim od četiri učenika (rođeni 2004. godine ili mlađi) i dva voditelja.