Mladi robotičari iz Đakova među deset najboljih na svijetu

Na velikom svjetskom robotičkom natjecanju MakeX u Kini naši su predstavnici ostvarili zapažen uspjeh

Sandro Vrbanus nedjelja, 9. prosinca 2018. u 18:12

Povrh vrlo uspješnog projekta Croatian Makers robotičke lige, Institut za razvoj i inovativnost mladih (IRIM) u Hrvatskoj organizira još nekoliko sličnih robotičkih natjecanja za školarce. Jedno od njih je i MakeX, koje se odvija na istom konceptu kao i CM liga, ali u njemu sudjeluju predstavnici iz cijeloga svijeta. Pobjednici hrvatskih natjecanja ovoga su tjedna sudjelovali i na svjetskom finalu u kineskom gradu Guangzhou. Natjecanje inače organizira tvrtka Makeblock koja proizvodi edukacijske mBot robote.

Na ovotjednom natjecanju okupilo se oko 1.500 mladih iz 15-ak zemalja svijeta, među kojima su bile i ekipe iz Hrvatske. Na svjetsko natjecanje su otišli timovi iz OŠ Josipovac i Robotički klub Osijek (mlađa dobna skupina) te OŠ Stenjevec i OŠ Josipa Antuna Ćolnića Đakovo (starija dobna skupina), koji su ranije polučili najbolje rezultate na nacionalnom MakeX natjecanju.

 

Odlične vijesti sa svjetskog natjecanja MakeX: - ekipa iz OŠ Josipa Antuna Ćolnića (Iva Mijakić i Ana Švegli uz mentora...

Posted by IRIM - Croatian Makers on Sunday, December 9, 2018

Nakon tri dana natjecanja, u kojem je trebalo i surađivati sa "saveznicima" iz drugih timova, složenih zadataka i neprospavanih noći, iz Kine su predstavnici IRIM-a dojavili odlične vijesti. Tim iz iz Osnovne škole Josipa Antuna Ćolnića iz Đakova, Iva Mijakić i Ana Švegli uz mentora Tomislava Milanovića, osvojio je 10. mjesto na svijetu.

Ekipa iz OŠ Josipovac (Lucija Udovčić i Marko Prološčić uz mentoricu Andrijanu Sili) osvojila je posebnu nagradu za najbolji natjecateljski duh.