Praćenje i nadzor vozila, strojeva i opreme - Pogled s neba

Tehnološki, prilikom praćenja vozila i strojeva – radi se o svojevrsnom Internetu stvari u pokretu, primjenjivom zahvaljujući GPS-u (Global Positioning System) te pratećim hardverskim i softverskim rješenjima umreženim preko Interneta

A1 srijeda, 20. travnja 2022. u 00:00

Princip geolokacije na temelju GPS-a za određivanje položaja i GSM/GPRS ili mreže telekomunikacijskih satelita za prijenos podataka

Profesionalni GPS sustavi za nadzor vozila, strojeva i opreme te upravljanje flotom, poput automobila, kamiona, plovila i strojeva (fleet management), postali su uvjet konkurentnosti tvrtkama koje se bave prijevozništvom, logistikom i sličnim poslovima. Takvim sustavima u suštini dobiva se cjelovita kontrola nad vozilima, teretom koji se prevozi, pa i strojevima te opremom, kontejnerima, a posredno i zaposlenicima na terenu, na temelju kojih se mogu brže, lakše donositi poslovne odluke, planirati poslovanje...

 

Racionalizacija ruta

Menadžmentu prijevozničkih i logističkih tvrtki posebno je važna pravodobna interakcija s vozačima i drugim zaposlenicima, da imaju podatke o kretanju robe u prometu, njenom stanju te druge podatke u realnom vremenu, koji su prijeko potrebni za planiranje poslova, brze intervencije, posebno ako se radi o vrijednoj i osjetljivoj robi. Takvi podaci kod prijevozničkih tvrtki, osim što unapređuju sam prijevoz, povećavaju učinkovitost flote vozila, brodova i drugih prijevoznih sredstava, značajno smanjuju operativne troškove, prema procjenama i do 25 posto, te omogućuju racionalnije korištenje vozila i vozača.

Usto, podaci na jednom mjestu i raspoloživi menadžerima u stvarnom vremenu, omogućuju centralizirano upravljanje troškovima, utroškom goriva, optimiziranje nabave, održavanje vozila i strojeva… Praćenje vozila u kompaniji omogućuje i optimizaciju ruta na temelju više parametara (vrijeme dokad je potrebno dostaviti robu, na kojim lokacijama dostaviti, gdje preuzeti robu, koju rutu odabrati, izbjegavanje gužvi u prometu, radova na cesti, prometne nesreće), izbjegavanje tzv. praznog hoda vozila…

 

IoT u pokretu

Tehnološki, prilikom praćenja vozila i strojeva – radi se o svojevrsnom Internetu stvari u pokretu, primjenjivom zahvaljujući GPS-u (Global Positioning System) te pratećim hardverskim i softverskim rješenjima umreženim preko Interneta.

Ono što je bitno pri izboru takve usluge za tvrtke, prije svega su usluga zasnovana na mjesečnoj naknadi, jamstvo korištenja usluge u predviđenom razdoblju, cloud rješenje koje jamči kontinuiranu uslugu, stalna korisnička podrška. Dodatne funkcionalnosti koje nisu direktno vezane za praćenje vozila i strojeva su, primjerice, izračun pojedinačnih troškova, izrada putnih i servisnih naloga, evidencija šteta, te mogućnost prilagođavanja usluge potrebi samog korisnika… Uz praćenje u realnom vremenu, važno je motriti i druge parametre, kao što su stanje vozila radi mogućih kvarova ili oštećenja, ugrađeni senzori za gorivo, temperatura u tovarnom prostoru, kako bi se pratili uvjeti prijevoza robe.

Sve je važnija značajka sustava za praćenje vozila fleksibilnost usluge, odnosno mogućnost njezina prilagođavanja specifičnim zahtjevima korisnika. Upravo to uslugu čini primamljivom i isplativom, ne samo velikim i srednjim, nego i malim tvrtkama.

Suvremeni uređaji za navigaciju i praćenje vozila imaju sve više korisnih funkcija
Suvremeni uređaji za navigaciju i praćenje vozila imaju sve više korisnih funkcija

Uvjet konkurentnosti

Praćenje vozila i analitika tako prikupljenih podataka, ne samo da donose smanjenje troškova i povećanje poslovne učinkovitosti, nego i povećanje kvalitete i brzine usluge, povećanje sigurnosti voznog parka, povećanje radne discipline i stupnja organiziranosti te izvršavanje poslova na vrijeme i ukupno povećanje konkurentnosti tvrtke.

Primjenom značajke sustava koja omogućuje, primjerice, automatski podsjetnik za prijeđeni put vozila, moguće je značajno smanjiti vrijeme koje je potrebno izdvojiti za pravodobno održavanje vozila. Pri takvim evidencijama o vozilima moguće je kod osiguravajućih tvrtki ostvariti niže troškove premija osiguranja.

Softver za praćenje vozila omogućuje menadžmentu sve relevantne informacije na ekranu te brz i točan pristup informacijama. GPS sustav praćenja vozila smanjuje količinu papirologije koju vozači moraju ispuniti. Uvođenje sustava za praćenje vozila smanjuje poslove administracije u tvrtki i povećava točnost podataka. Menadžeri imaju pravodobne informacije u poslovne operacije na temelju kojih mogu lakše planirati poslovanje.

 

Mreza 5 / 2022 svibanj 2022.