Google je na svojoj I/O konferenciji otkrio puno toga o budućem Androidu Q

Google je dio I/O konferencije posvetio i Androidu Q te najavio nativnu podršku za preklopne zaslone, tamnu temu, ali i znatna poboljšanja po pitanju sigurnosti i privatnosti

Stjepan Bilić srijeda, 8. svibnja 2019. u 06:00

Google je dio ovogodišnje I/O konferencije posvetio i Androidu Q. Podsjetimo, riječ je o idućoj velikoj nadogradnji Android OS-a, desetoj po redu, koja će službeno biti predstavljena ove jeseni.

Do sada smo imali prilike dosta toga saznati o Androidu Q, a Google je otkrio i neke nove informacije, a posebni naglasak je stavljen na privatnost. Primjerice, Google će u narednom razdoblju u svoju tražilicu, karte i YouTube integrirani inkognito mod koji će omogućiti da se pretraživanja u ovim aplikacijama ne povezuju s korisničkim računom.

Android Q prvi će dobiti opciju prijevoda uživo koji se temelji na strojnom učenju – Live caption. Kako sam opis govori, prilikom reprodukcije videa ili zvučnog sadržaja titlovi će se automatski početi prikazivati na zaslonu uređaja. Sustav za rad ne treba konekciju s Internetom što ujedno znači kako niti jedan detektirani podatak neće napustiti korisnikov uređaj.

Zahvaljujući strojnom učenju sve aplikacije za slanje poruka moći će koristiti značajku Smart Reply koja će osim brzih odgovora omogućiti i brže akcije. Primjerice, ako korisnik unutar poruke primi i adresu, bit će u mogućnosti odmah iz obavijesti pokrenuti Google Maps sa željenom lokacijom, bez napuštanja aplikacije.

Tamna tema je također najavljena. Osim što će omogućiti manju potrošnju baterije na urešajima sa OLED zaslonima, omogućit će i manje zamaranje očiju kada se uređaj koristi u uvjetima lošijeg osvjetljenja.

Google je istakao kako Android Q sadrži gotovo 50 novih značajki koje se odnose na sigurnost i privatnost. Kako se godinama pod povećalom javnosti nalazi opcija određivanja lokacije Google je poradio i na njoj. Dolaskom Androida Q korisnik će biti obaviješten svaki put kada pristup lokaciji zatraži neka aplikacija koja se ne koristi često. Također će korisnicima biti omogućeno da sami odrede kojoj aplikaciji i u kojoj mjeri žele dati mogućnost praćenja njihove lokacije. Korisnici će moći odabrati između tri opcije – da se njihova lokacija s aplikacijama dijeli cijelo vrijeme, samo u trenutcima dok koriste određenu aplikaciju ili nikada.

S dolaskom Androida Q trebale bi stići i češće sigurnosne nadogradnje. Iste će se instalirati u pozadini te neće biti potrebno nanovo pokretati uređaj. Za korisnike koji se ne mogu usredotočiti na rad stiže opcija Focus mode. Kako mu samo ime kaže, tu je da im pomogne fokusirati se na rad, a dok je uključen korisnici neće primati obavijesti na mobitel kako ih se ne bi ometalo. Korisnici će imati mogućnost samostalnog odabira koje im aplikacije najviše odvlače pažnju. Jednom uključen, Focus mode će ostati aktivan sve dok se mobitel ponovno ne postavi u standardni mode.

Za roditelje koji žele znati na koji način njihovo dijete koristi mobitel stiže Family Link. Roditelji će osim praćenja aplikacija, moći odrediti koliko se koja aplikacija može koristiti te kada je vrijeme da dijete ostavi mobitel po strani i krene na počinak.

Google je najavio i nativnu podršku za preklopne mobitele sa savitljivim zaslonima. Na takvim uređajima značajka Screen Continuity pamtit će radnje na zaslonu kako bi se isti sadržaj pojavljivao neovisno o tome je li zaslon rasklopljen ili ne. Primjerice, ako je korisnik pisao poruku na malom zaslonu, te usred toga mobitel rasklopio u veći format, na velikom zaslonu će nastaviti pisati poruku kao da ju je tamo i započeo, te obratno.

Google je omogućio preuzimanje Beta inačice za 21 uređaj, od 13 različitih proizvođača – OnePlus, Xiaomi, Asus, Nokia, Oppo, LG, Sony, Essential i druge. Više o novostima koje će stići s Androidom Q možete saznati ovdje.