Windows 11 napokon dopušta trajno gašenje podsjetnika za OneDrive

Nakon godina pritužbi, Microsoft uvodi opciju za trajno odbijanje sigurnosne pohrane na OneDrive u Windowsima 11

Bug.hr ponedjeljak, 31. kolovoza 2026. u 18:05

Korisnicima Windowsa već se godinama povremeno prikazuje obavijest preko cijelog zaslona kojom ih Microsoft pokušava potaknuti da svoje datoteke pohranjuju na OneDrive. Takve se obavijesti moglo odgoditi, ali ne i trajno isključiti. To se sada napokon mijenja jer Microsoft uvodi mogućnost trajnog odustajanja od tih podsjetnika.

Naime, kada bi sustav dosad korisnicima ponudio sinkronizaciju mapa poput Dokumenata, Slika i Radne površine s OneDriveom, mogli su odabrati samo opcije „Podsjeti me kasnije” ili „Podsjeti me za tri dana”. To se sada mijenja u sklopu verzije Windowsa 11 25H2. Novi dijaloški okvir dobio je opciju „Odustani od sigurnosnog kopiranja” (Opt out of backup), kojom korisnici mogu trajno odbiti OneDriveovu sigurnosnu kopiju i spriječiti ponovno pojavljivanje istog podsjetnika.

Nova se mogućnost pojavljuje tijekom početnog postavljanja Windowsa, ali i u obavijestima koje se prikazuju na računalima na kojima je sustav već instaliran. Posebno će koristiti onima koji datoteke žele čuvati isključivo lokalno ili već koriste neku drugu uslugu za pohranu u oblaku.

Korisnici sada dobivaju jasniji izbor

Uvođenjem mogućnosti trajnog odbijanja sigurnosne kopije Microsoft korisnicima daje jasniji izbor žele li koristiti OneDrive. Sama usluga i dalje je duboko integrirana u Windows 11, ali oni koji je ne žele koristiti više ne bi trebali dobivati iste ponavljajuće podsjetnike nakon što odaberu novu opciju.

Sličan pristup već koriste i drugi operacijski sustavi. Apple, primjerice, tijekom postavljanja macOS-a nudi mogućnost korištenja iClouda, ali korisnik tu opciju može preskočiti te kasnije promijeniti postavke sinkronizacije.

Riječ je o relativno maloj promjeni u Windowsu 11, ali onoj koja bi mogla biti dobrodošla korisnicima koji ne koriste OneDrive. Umjesto ponovnog odgađanja iste obavijesti, sada je dovoljno jednom odabrati da ne žele uključiti sigurnosno kopiranje.