Čudnovati slučaj bivšeg šefa Nissana Carlosa Ghosna

Carlos Ghosn lani je podnio ostavku na mjesto šefa Renault-Nissana, nakon što su ga u Japanu uhitili zbog utaje poreza. Nedavno je pobjegao iz Japana u Libanon, gdje mu je ograničeno kretanje

Sandro Vrbanus subota, 11. siječnja 2020. u 18:37

Carlos Ghosn gotovo je dvadeset godina bio na čelu automobilskog koncerna Renault–Nissan Alliance, gdje je predvodio veliko restrukturiranje i planove oporavka od kraja prošlog stoljeća na ovamo. U medije je posljednje vrijeme pak, umjesto po svojim zaslugama, dolazio zbog financijskih malverzacija.

Sve je počelo 19. studenoga 2018. kada je uhićen u Tokiju pod optužbama za utaju poreza. Tamo je kratko zadržan u pritvoru, pa ponovno uhićen u prosincu iste godine. Već u siječnju 2019. pojavio se u javnosti posljednji put kao CEO Renault-Nissana i podnio ostavku. Nakon toga uslijedile su brojne pravne komplikacije, optužbe od samog Nissana da je Ghosn i u toj kompaniji provodio ne baš sasvim čiste financijske transakcije, pa su uslijedile i nove optužbe.

Dio njih razriješen je nagodbom u rujnu prošle godine, no u Japanu mu suđenje i dalje traje a on je bio na privremenoj slobodi uz plaćenu jamčevinu. 30. prosinca svijet je doznao da je Ghosn na nepoznat način (navodno skriven u škrinji za glazbene instrumente), otišao iz Tokija, ukrcao se na privatni avion i pobjegao preko Istanbula u Libanon, zemlju odakle potječe.

U Japanu je ponovno za njime raspisana tjeralica, a on se prije nekoliko dana javnosti obratio iz Beiruta. Objavio je navodne dokaze za svoju nevinost, požalio se da u Japanu nije imao pošteno suđenje niti humane uvjete u zatvoru, te da traži zemlju u kojoj će mu se suditi pravedno. Odmah potom libanonske su mu vlasti zabranile napuštanje zemlje, a on i dalje tvrdi da sve što želi jest pošten sudski postupak.

Bijeg ga je navodno koštao 14 milijuna dolara jamčevine, te do 15 milijuna za organizaciju prijevoza i smještaja u Libanonu. Po dostupnim podacima ostalo mu je još oko 70 milijuna dolara imovine. Nissan, s druge strane, tvrdi da su otkrili njegove brojne malverzacije i prijevare, te da će ga nastaviti sudski goniti.