Predmeti iz života Stephena Hawkinga idu na aukciju

Aukcijska kuća Christie's ponudit će na dražbi nekoliko radova slavnog fizičara, kao i pomalo neobičan predmet – njegova prva invalidska kolica

Sandro Vrbanus utorak, 23. listopada 2018. u 14:41

Ove godine u ožujku svijet je ostao bez jednog od najvećih znanstvenika u povijesti, kada je nakon više desetljeća borbe s ALS-om (bolest motornih neurona, amiotrofična lateralna skleroza) preminuo Stephen Hawking. O njegovoj nematerijalnoj ostavštini u nekoliko polja fizike i kozmologije već smo opširno pisali, a sada je red da se pozabavimo i s ponešto predmeta koje je veliki britanski fizičar za sobom ostavio.

Nekolicinu predmeta usko povezanih sa životom ovog slavnog znanstvenika aukcijska će kuća Christie's ponuditi zainteresiranim kolekcionarima. Skupina predmeta koji će na online aukciji biti dostupni od 31. listopada do 8. studenoga uključuje nekoliko Hawkingovih znanstvenih radova, njegovu izvornu doktorsku disertaciju, knjigu "Kratka povijest vremena" potpisanu otiskom prsta, te scenarij za epizodu Simpsona u kojoj se ovaj fizičar pojavio.

No, osim ovih papirnatih predmeta bit će tu i neki zaista posebni suveniri. Christies's je tako pripremio za prodaju kolekciju Hawkingovih nagrada i priznanja, kao i vjerojatno najatraktivniji predmet – originalna invalidska kolica kojima se Stephen Hawking koristio krajem 80-ih godina prošlog stoljeća.

Najstarija su ovo postojeća kolica kojima se slavni znanstvenik koristio, i jedna od prvih motoriziranih koja je nabavio. Poznato je kako se Hawking u ranim fazama svoje bolesti opirao korištenju invalidskih kolica, a Christie's navodi kako je, jednom kada je prešao na motorizirana, bio poznat kao prilično divlji vozač.

Osim Hawkingovih predmeta u sklopu iste kolekcije "Na ramenima divova" bit će licitirano i za nekoliko djela Isaaca Newtona, Charlesa Darwina i Alberta Einsteina. Hawkingova kolica imaju očekivanu cijenu od 10 do 15 tisuća funti, dok je najvrjedniji predmet ove kolekcije rukopis Isaaca Newtona o alkemiji iz 1670-ih godina, s očekivanom cijenom od 80 do 100 tisuća funti.

Prihod ostvaren prodajom Hawkingovih kolica bit će proslijeđen njegovoj zakladi i udruzi za borbu protiv bolesti motornih neurona (Motor Neurone Disease Association).