Stvara se novi otvoreni standard za IoT uz podršku glavnih proizvođača

Amazon, Apple i Google zajedno s alijansom Zigbee razvijaju standard "Connected Home over IP" za veću kompatibilnost uređaja za pametni dom

Sandro Vrbanus četvrtak, 19. prosinca 2019. u 16:02

Amazon, Apple i Google zajedno su s alijansom za uređaje pametnog doma Zigbee osnovali novu radnu skupinu kojoj je cilj izraditi i promovirati novi standard za IoT uređaje. Projekt na kojem rade naziva se "Connected Home over IP", uz pamtljivu kraticu CHIP, a trebao bi biti otvoreni, besplatni standard za povezivanje svih mogućih uređaja pametnog doma koji će omogućiti njihovu široku međusobnu kompatibilnost.

Uzmemo li u obzir da su članovi udruženja Zigbee Alliance proizvođači široko dostupnih pametnih uređaja poput Samsunga, IKEA-e, Schneider Electrica, Philipsa i drugih, uz dodatak Amazona, Applea i Googlea nova bi skupina svojim standardom trebala pokrivati veliku većinu rješenja dostupnih na tržištu. Cilj im je, kažu, pojednostaviti razvoj novih uređaja proizvođačima, a kupcima olakšati izbor i pojednostaviti korištenje većom kompatibilnošću.

Svi za jednog, jedan za sve

Osnovni principi oko kojih se stvara savez CHIP kažu da uređaji pametnog doma moraju biti sigurni, pouzdani i laki za korištenje. S njima će biti kompatibilne mobilne aplikacije, usluge u oblaku kao i širok asortiman uređaja svih uključenih proizvođača. Po implementaciji novog standarda trebalo bi tako postati svejedno koristi li netko Amazonovu Alexu, Google Assistanta ili Appleovu Siri – uređaji koje nabavi bit će kompatibilni sa svim ovim virtualnim pomoćnicima i moći će u svim slučajevima ispuniti svoju svrhu.

Kao što mu ime govori, novi standard bit će zasnovan na internetskom protokolu IP jer je on najkorišteniji u kućnim i uredskim uvjetima. Povezivanje će se primarno ostvarivati putem Wi-Fi mreža zadnje generacije (Wi-Fi 6) te Bluetooth Low Energy veza.