67.000 Južnokorejanaca želi tužiti Apple zbog namjernog usporavanja iPhonea

Nakon što je priznao namjerno usporavanje starijih modela iPhonea, Apple se očekivano susreo i s prvim tužbama domaćih korisnika, a jednu mu grupnu, spremaju i Južnokorejanci

Stjepan Bilić subota, 30. prosinca 2017. u 21:15

Apple se nedavno našao u velikom problemu – mladi Amerikanac je otkrio kako Apple namjerno usporava starije modele iPhonea. Apple je ovu praksu potom i priznao u svom stilu, navevši kako to čine na dobrobit samih korisnika jer se u njihovim uređajima nalaze stare baterije pa djeluju preventivno kako bi izbjegli možebitno prebrzo pražnjenje baterije, a time i gašenje samog uređaja.

Amerikanci čini se nisu povjerovali Appleu te su najavili, a poneki su i podnijeli tužbe. Tužitelji smatraju kako je Apple to činio samo iz razloga kako bi ih natjerao na kupovinu novog modela. Dodatno, tužitelji smatraju kako su time prevareni od strane Apple jer za svoj novac nisu dobili uređaj koji su platili, jer više ne radi onako kako bi trebao.

No, ovo bi mogao biti tek početak neugodnih događanja za Apple koji bih ih na kraju mogao stajati milijarde zelenih novčanica. Naime, u Južnoj Koreji sprema se grupna tužba u ime oko 67 tisuća Južnokorejanaca koji su također kroz digitalni svijet odlučiti kročiti pomoću iPhonea.

Južnokorejska odvjetnička tvrtka Hannuri Law navodi kako je od petka broj zainteresiranih korisnika za pokretanje tužbe protiv Apple narastao s 34.000 na gotovo 67.000 osoba (66.800). Inače ova tužba nije pucanj u prazno, odnosno pokušaj da se od Applea izvuče pokoji dolar bez presedana.

Naime, prema korejskom zakonu Apple je dužan korisnike obavijestiti o svim posljedicama koje mogu imati nakon što odluče svoje uređaje nadograditi na najnoviji softver, kako bi oni mogli odlučiti žele li noviji softver pod tim uvjetima ili ne. Jasno da Apple to nije učinio te da je u opisima nadogradnji po običaju naveo samo pozitivne strane nadogradnje.

Izvor navodi kako za sada nije pokrenuta tužba, ali i dodao kako to ne znači da ista neće biti pokrenuta u prvim danima 2018. godine. Iz Hannuri Lawa pozdravljaju Appleov potez oko jeftinije zamjene baterije, ali smatraju kako to nije dovoljno, jer je dio korisnika već pretrpio štetu jer je umjesto nove baterije, nabavio novi iPhone što ih je u konačnici stajalo više novca.