Sukob TSMC-a i GlobalFoundriesa rezultirao međusobnim sudskim tužbama

Nastavlja se sukob TSMC-a i GlobalFoundriesa, nakon GlobalFoundriesove tužbe stiže i TSMC-ova protutužba, obje tvrtke spore se oko patenata vezanih za proizvodne procese kod proizvodnje čipova

Matija Pavlić srijeda, 2. listopada 2019. u 06:00

Tvrtka TSMC odgovorila je na optužbe GlobalFoundriesa sa svojom vlastitim protutužbama u Njemačkoj, SAD-u i Singapuru. Prema pisanju Financial Timesa, TSMC optužuje GlobalFoundries za kršenje 25 njihovih patenata.

Odgovor je to na tijekom ljeta pokrenutu sudsku tužbu američkog GlobalFoundriesa protiv tajvanskog TSMC-a i nekoliko njihovih klijenata kao što su Apple, Nvidia te Qualcomm. TSMC se optužuje za kršenje 16 patenata vezanih za proizvodnju čipova u 7, 10, 12, 16 i 28-nanometarskim proizvodnim procesima.

Zauzvrat, u na početku spomenutoj parnici TSMC-a protiv GlobalFoundriesa spominje se kršenje TSMC-ovih patenata vezanih za 12, 14, 22, 28 i 40-nanometarske proizvodne procese.  

GlobalFoundries nije ostao dužan ni na ove najnovije optužbe, optuživši TSMC za iskorištavanje dominantne pozicije na tržištu kako bi zastrašio i stvarao pritisak na svoju tržišnu konkurenciju.