Epson ColorWorks C4000 - Deset po sekundi

Specijalizirani pisači za naljepnice nikada neće biti dio standardne uredske opreme, no za korisnike u određenim branšama pravi su spas. Epsonov model predstavlja kvalitetno rješenje za brzi ispis velike količine naljepnica, i logična je nadogradnja s prethodne generacije monokromatskih uređaja, zato što podržava i ispis u boji

Bug.hr petak, 17. veljače 2023. u 00:00
Epson ColorWorks C4000 osnovni je model namijenjen onima koji trebaju zasebni uređaj za ispis naljepnica, ali nisu im potrebne sve mogućnosti koje se nude
Epson ColorWorks C4000 osnovni je model namijenjen onima koji trebaju zasebni uređaj za ispis naljepnica, ali nisu im potrebne sve mogućnosti koje se nude

Šaljete li nekoliko paketa mjesečno, ili rukujete s manjom količinom robe koja je već označena od dobavljača, specijalizirani pisač za naljepnice za vas je vjerojatno overkill.

No, ako ste u proizvodnji, logistici i sličnim branšama, svakodnevno rukujete s velikim količinama različitih kutija i paketa, pisač za naljepnice bit će vam praktički jedino rješenje za njihovo označavanje. Slično vrijedi i za tvrtke koje se često bave ispisom veće količine karata, ulaznica, akreditacija i sličnih materijala.

Brzo, učinkovito i povoljno

Glavne prednosti zasebnog uređaja (u usporedbi s, primjerice, ispisivanjem naljepnica na klasičnom uredskom pisaču, koje je većini ureda više nego dovoljno, ili njihovim outsourceanjem vanjskim dobavljačima) leže prije svega u brzini. Epsonov ColorWorks C4000 nudi ispis brzinom od četiri inča (10 centimetara) po sekundi, što znači da u vrlo kratkom roku može proizvesti zavidnu količinu naljepnica, ovisno o njihovoj dužini.

Radite li naljepnice interno, umjesto da ih outsourceate, imate još jednu veliku prednost: bilo kakve greške mogu se adresirati u hodu, na licu mjesta, naljepnice su odmah spremne za korištenje, a ako se promijeni potrebna količina, možete reagirati odmah, umjesto da zovete dobavljača i molite ga da otisne još 1.000 komada iste serije.

Cijena otiska po naljepnici za vas je ista, bez obzira na to otiskujete li jednu ili 10.000 naljepnica, a nakladu možete prilagođavati u hodu.

Također, uređaj je idealan za primjene u kojima pojedinačne naljepnice ili serije naljepnica sadrže varijabilne podatke (primjerice, rok trajanja neke namirnice ili sastav nekog pripravka). U tom slučaju nije potrebno raditi grafičke pripreme za svaku od tih serija, nego u softveru koji podržava rad s varijabilnim podacima vrlo jednostavno možete mijenjati ono što treba.

U odnosu na uredske pisače ili tisak na klasične materijale, prednost uređaja je to što otiskuje na specijalizirane Epsonove medije za naljepnice korištenjem UltraChrome DL tinti. To jamči dugotrajnost, ali i visoku postojanost otiska na vlagu, vremenske uvjete, kemikalije, prašinu i druge agense, koji potencijalno mogu oštetiti naljepnicu i dovesti korisnika proizvoda u nezgodnu situaciju (ne želite se zabuniti nalazi se u nekom spremniku solna kiselina ili osvježivač zraka). Kad je o samim medijima riječ, na raspolaganju vam je nekoliko vrsta sjajnih i matiranih naljepnica, ovisno o željenoj primjeni. Pisač automatski reže medij, odnosno stvara naljepnice željenih dimenzija, bez potrebe za ručnim rezanjem.

Napredniji uređaji, poput ovog C7500, nude znatno veću brzinu rada, ugrađeni rezač i druge napredne karakteristike
Napredniji uređaji, poput ovog C7500, nude znatno veću brzinu rada, ugrađeni rezač i druge napredne karakteristike

Može i iz SAP-a

Unatoč svojim karakteristikama, uređaj je stolnih dimenzija i lako se koristi, bilo iz klasičnih programa za prijelom i izradu grafičkih materijala, bilo pomoću specijaliziranih rješenja. Epson u specifikacijama navodi i kompatibilnost sa SAP-om, što znači da izravno iz ovog ERP-a možete ispisivati skladišne i proizvodne naljepnice, bez potrebe za dodatnim softverom.

Širina naljepnica koje možete ispisivati je do nešto manje od 11 cm, a iako je riječ o ispisu malih formata, Epson zadržava kvalitetu na koju smo navikli na tintnim modelima stolnih pisača, zahvaljujući svojim Micro Piezo glavama razlučivosti do 720x360 dpi.

Osim stolnog modela ColorWorks C4000, Epson nudi i naprednije modele, koji imaju mogućnost isključivo crnog ispisa radi manjih troškova, podižu razlučivost na 1.200x600 dpi, a neki od njih nude i brzinu ispisa do 11,8 inča po sekundi.

Svi modeli nalaze se u ponudi DIT-a, u čijem showroomu u Hrvatskom Leskovcu neke od njih možete i pogledati u akciji. Detalje potražite na www.dit.hr. Cijene? ColorWorks C4000 moguće je imati za 1.999 eura + PDV, dok je veći ColorWorks C6000 dostupan za 3.099 eura bez PDV-a, još jači C6500 za 5.299 eura + PDV, a najjači, praktički industrijski, C7500 za 8.899 eura bez PDV-a.

Ispis na medij iz role omogućuje stvaranje naljepnica proizvoljne dužine
Ispis na medij iz role omogućuje stvaranje naljepnica proizvoljne dužine
Mreza 3 / 2023 ožujak 2023.