Epson SureColor F2100 i SureColor F3000c - Bojom na majicu

Kada se spomene tisak na majicu, prve opcije koje padaju na pamet su sitotisak ili transferna folija. Postoji, međutim, elegantnije rješenje koje bi mnogima moglo biti isplativo, a to su Epsonovi pisači namijenjeni za izravni tisak na majice, koje kod nas nudi DIT. Oni ubrzavaju cijeli proces i čine ga privlačnijim i isplativijim svima kojima je tiskanje na tekstil redovan posao

Mreža srijeda, 20. travnja 2022. u 00:00

Epson SureColor F2100 vrlo je popularno rješenje za izravan tisak na majice

Direct-to-garment (DTG; engl. izravno na odjeću) tisak kategorija je koja je posljednjih godina dosta dobila na popularnosti među tiskarama koje se bave tiskanjem majica u manjim serijama, jer omogućuje jednostavan tisak, prije svega na majice, ali i na druge vrste tekstila.

Takvi pisači (uključujući i Epsonove modele koji su jedni od pionira u kategoriji) omogućili su rast i razvoj raznih servisa koji vam omogućuju da preko weba u nekoliko klikova mišem napravite prigodnu majicu za razne prilike, koristeći neki od postojećih predložaka ili svoj vlastiti dizajn.

Dva Epsonova modela koja DIT ima u ponudi za ovu namjenu su SureColor F2100 i SureColor F3000, a u osnovi rade na isti način – radi se o tintnim pisačima, koji posebno formuliranu tintu otiskuju izravno na majicu. Epson u ovom slučaju sam razvija i proizvodi, ne samo pisač i glavu, nego i tintu, što jamči da sve tri komponente uređaja zajedno funkcioniraju besprijekorno.

Za razliku od Epsonovih sublimacijskih pisača namijenjenih tisku na šalice, koje smo opisivali u prošlom broju i od kojih je jedan model namijenjen, ne samo profesionalcima nego i hobistima, ova dva modela namijenjena su isključivo za one koji se izradom majica žele baviti komercijalno, što diktira početna cijena.

Osim na majice, možete otiskivati i na bilo koje druge platnene materijale koji mogu stati na posebno formirani pladanj od pleksiglasa. S pisačem dolazi pladanj veličine M, koji je, kako su nam rekli, dovoljan za većinu majica (sjetite se da tisak motiva ne pokriva cijelu površinu), iako možete kupiti Epsonove ili zamjenske pladnjeve veličina S, L i XL.

Od navedenih će vam vjerojatno najprije zatrebati veličina S, jer na pladnju veličine M ne možete rastegnuti manje majice, a da se one ne naboraju, što je vrlo bitno. Naime, ako u pisač uđe neravna majica, osjetljivi senzor odmah će reagirati i neće dopustiti tisak dok problem ne riješite, kako bi spriječio oštećenja ispisne glave.

Epson SureColor F3000 znatno je moćniji, ali i skuplji uređaj
Epson SureColor F3000 znatno je moćniji, ali i skuplji uređaj

Crno ili bijelo

Osim što je bitno da majica ili drugi odjevni predmet na koji tiskate stanu izravnani na pladanj, bitno je također od kojeg su materijala. Za tisak na ovim pisačima najbolje prolaze majice od čistog pamuka, jer je tinta dizajnirana tako da se najbolje primi baš na njih. Možete ispisivati i na majice drugačijeg sastava, primjerice, od mješavine pamuka i poliestera, no što je manji udio pamuka, otisak će biti nekvalitetniji. Za tisak na poliesterske majice primjereniji su Epsonovi sublimacijski pisači, o kojima smo pisali u prošlom broju.

Otiskivati možete na bijele majice ili majice u bojama, pri čemu je otisak na bijele majice dosta jednostavniji. Naime, u tom slučaju na majicu jednostavno otisnete ono što želite i zatim je stavite u termičku prešu kako bi se boja učvrstila za materijal, i to je to.

Kod tamnih i crnih majica proces traje dulje jer je prije tiska tekstil potrebno pripremiti primerom kako bi bio prikladniji za učvršćivanje boje. Primer možete nanijeti ručno pomoću spreja i valjka, no bolja metoda je u posebnoj komori koja vam omogućuje da nanesete ravnomjerni sloj. Ako ga nanesete neravnomjerno (što će se događati sve dok se ne uhodate), tisak će mjestimično biti vidno lošije kvalitete.

Osim primera, tamni materijali zahtijevaju da se na njih prije otiska otisne bijela podloga. Pisači to rade automatski, no to dosta usporava proces, osobito kod manjeg modela.

Finalni rezultat kod oba modela vrlo je kvalitetan otisak živih boja, koji će biti još bolji ako ste investirali u majice više kvalitete.

Osim izravno na majice, ovi pisači omogućuju i DTF otisak izravno na foliju, koju onda termičkom prešom prenesete na majicu. To je praktično za tiskanje manjih detalja, primjerice, na rukavima, jer dosta ubrzava proces, zato što u jednom prolazu pisača možete ispisati niz motiva istodobno.

Također, ta vrsta tiska odnosno naljepnice, na dodir i pogled drugačija je od tiska izravno na majice, tako da se kombiniranjem te dvije metode mogu postići zanimljivi efekti.

Oba pisača brzo i jednostavno ispisuju na majice svih boja i druge odgovarajuće tekstile
Oba pisača brzo i jednostavno ispisuju na majice svih boja i druge odgovarajuće tekstile

Veći i manji

Sve ovo dosad navedeno odnosi se na oba Epsonova DTG modela – SureColor 2100 i SureColor 3000. U čemu je razlika?

SureColor 3000 znatno je naprednije dizajniran model, namijenjen korisnicima koji imaju potrebu za većim kapacitetima, koji radi dosta brže, i na kojemu vas otisak košta jeftinije, zbog toga što koristi tintne vrećice kapaciteta 1,5 l umjesto 600 ml, koje su namijenjene manjem modelu.

Taj pisač također ima dvije glave, od kojih se jedna koristi za ispis bijele podloge, a druga za ispis otiska, što znatno povećava brzinu rada – otisak se ispisuje praktički u jednom prolazu. Uređaj također ima senzore koji otkrivaju visinu i stanje, odnosno naboranost materijala, i automatski prilagođavaju visinu glave, što dosta štedi na vremenu. Ugrađeni softver također je bolji, omogućujući pregled posla na ekranu te ponovno slanje tog istog zadatka na ispis izravno s tog ekrana, bez potrebe za vraćanjem do računala.

Uz oba pisača dolazi Epsonov softver Garment Creator, koji je dosta jednostavan za korištenje, iako možete koristiti i neki drugi softver.

Koliko sve to košta i kome je zapravo namijenjeno? I jedan i drugi model namijenjeni su tiskarama koje se ozbiljno bave tiskom na majice, bilo većim serijama, bilo manjim serijama s prilagođenim dizajnom. Idealni kupci su web-shopovi specijalizirani za majice i slične tvrtke. Izbor između ova dva modela svodi se na opseg posla – za one koji se bave većim volumenima pogodniji je skuplji uređaj, iako postoje i tiskare koje su se radije odlučile za dva ili tri jeftinija modela koje koriste istodobno.

Cijene? SureColor F2100 stoji oko 10.000 eura bez PDV-a, a SureColor F3000 oko četiri puta više. Tome treba dodati eventualno i cijenu pladnjeva u dodatnim veličinama (oko 330 eura komad) kao i cijene termičke preše, i eventualno komore za primer, čija cijena ovisi o modelima za koje se odlučite.

U DIT-u kažu da je, ovisno o poslovnom modelu kupca, break-even volumen na oko 1.000-1.500 majica – na toj količini investicija u SureColor F2100 se vraća. SureColor F3000, pak, preporučuje se onima koji tiskaju 500-1000 majica tjedno, ili koji su voljni investirati više u skuplji stroj sa znatno jeftinijim otiskom. Koliko takvih uređaja ima u Hrvatskoj? Bez navođenja konkretnih brojki, model F2100 iznenađujuće je popularan, dok je potražnja za jačim modelom značajno manja.

Termička preša obavezan je dodatak za sve koji se žele baviti tiskom na majice
Termička preša obavezan je dodatak za sve koji se žele baviti tiskom na majice

 

Mreza 5 / 2022 svibanj 2022.