NAD C700 - Slične mogućnosti za upola manje novca

NAD je predstavio pojačalo koje nudi većinu odlika i mogućnosti tvrtkinog izvrsnog, ali ekstremno skupog modela M10, a košta – upola manje

Davor Šuštić utorak, 30. studenog 2021. u 06:00
Info
Tip Pametno integrirano stereo pojačalo
Pojačalo 2x 80 W (pri 4 i 8 Ω), D klasa (Hypex HybridDigital UcD)
DAC ESS Sabre ES9010 (32-bit/192 kHz)
Analogni konektori 2x RCA ulaz, RCA izlaz za pretpojačalo, 1x subwoofer izlaz
Digitalni konektori HDMI eARC ulaz, optički ulaz, koaksijalni ulaz
Ostali konektori +12 V trigger izlaz, IR ulaz, USB
Mreža LAN (10/100/1000), Wi-Fi 5 (802.11ac), dvosmjerni Bluetooth (aptX HD), AirPlay 2, Spotify Connect, Tidal Connect
Dimenzije i masa 218 x 96 x 266 mm / 4,8 kg
Softver BluOS
Jamstvo 2 godine

Prije dvije godine testirali smo NAD M10, uređaj koji smo tada prozvali "pojačalom budućnosti", jer radilo se o jednom od prvih modela koji su nagovijestili kako će jednog dana izgledati sva ozbiljna integrirana stereo pojačala. Danas možemo govoriti o NAD-u kao svojevrsnom vizionaru, zato što su mnogi konkurenti otad naovamo predstavili pojačala s istom ambicijom – da budu pametna, odnosno da nam ne služe samo kao pojačala, već i primarni analogni i digitalni izvor zvuka. M10 imao je jedan ozbiljni nedostatak: 2019. godine koštao je čitavih 23.000 kuna, a danas se, u blago osvježenoj varijanti M10 V2, prodaje za većini još uvijek nedostižnih 22.500 kuna.

Za povezivanje s televizorom dobrodošao je HDMI eARC konektor, pomoću kojeg također postižemo da se pojačalo uključuje zajedno s televizorom, te da daljinskim upravljačem od TV-a reguliramo glasnoću zvuka
Za povezivanje s televizorom dobrodošao je HDMI eARC konektor, pomoću kojeg također postižemo da se pojačalo uključuje zajedno s televizorom, te da daljinskim upravljačem od TV-a reguliramo glasnoću zvuka

Upravo tu na scenu stupa NAD-ovo novo pametno pojačalo, na tržište plasirano pod oznakom C700, premda se isto tako moglo zvati i "M10 Light". Dotično preuzima niz odlika spomenute tvrtkine uzdanice, u nekolicini aspekata do neke mjere "staje na loptu", te naposljetku uspijeva koštati upola manje: 11.000 kuna. Premda se još uvijek radi o velikom novcu, ljubitelji dobrog zvuka trošak si mogu racionalizirati spoznajom kako se radi o zaista sveobuhvatnom uređaju, a ujedno i vjerojatno posljednjem pojačalu koje će željeti kupiti.

Sve u jednom

Poput svojeg dvostruko skupljeg brata, NAD C700 za rad traži da ga povežemo s pasivnim zvučnicima i – to je sve. Premda u njegove stražnje konektore svakako možemo spojiti analogne i digitalne izvore zvuka, poput televizora, CD playera i gramofona, to nije nužno, zato što se uređaj temelji na softverskoj platformi BluOS. BluOS se koristi pomoću stolne (Windows, macOS) ili mobilne (Android, iOS) aplikacije BluOS Controller. Sučelje aplikacije koncipirano je tako da se na vrhu glavnog izbornika prikazuju tipke za brz pristup našim playlistama, presetima (omiljenim glazbenim servisima, radijskim postajama ili ulazima samog pojačala) i favoritima. Ispod toga biramo ulaz na koji želimo prebaciti pojačalo. To mogu biti Bluetooth, dva analogna ulaza, koaksijalni ili optički digitalni ulaz te HDMI eARC ulaz, koji predstavlja najintuitivniji način za povezivanje NAD-ova pojačala i televizora. Na dnu izbornika nalazi se lista podržanih glazbenih servisa, kao što su Deezer, Tidal, Spotify, Amazon Music, TuneIn Radio, Qobuz, Calm Radio, Radio Paradise i brojni drugi. Izostaje podrška za YouTube Music, zbog čega se on mora reproducirati preko Bluetootha, kao i Apple Music – njega možete koristiti preko AirPlaya 2, koji je uredno podržan.

Kad odaberemo neki od podržanih servisa unutar BluOS Controllera (i unesemo korisničke podatke za one koji iziskuju pretplatu), preostaje nam potražiti i pustiti željenu glazbu, nakon čega će ona zasvirati u najvišoj dostupnoj kvaliteti. Korisnike Tidala zanimat će da C700 podržava format MQA, kao i servis Tidal Connect, stoga ćete ga unutar Tidalove službene aplikacije vidjeti na listi dostupnih uređaja za reprodukciju glazbe. Isto vrijedi za Spotify, odnosno servis Spotify Connect. Glazba s ta dva servisa na C700 može se pustiti bez potrebe za pokretanjem aplikacije BluOS Controller.

Podržano je "naručivanje glazbenih želja" preko glasovnih asistenata Siri, Alexa i Google Assistant. Dobre vijesti imamo i za korisnike Roona – C700 nosi oznaku "Roon Ready".

Uza sve spomenuto, BluOS Controller koristi se i za konfiguraciju samog pojačala, stoga ćete tu namještati svjetlinu njegova ekrana, preimenovati ili onemogućiti pojedine ulaze, dodavati ili oduzimati bas i visoke frekvencije, uključivati subwoofer (ako je spojen) i definirati frekvenciju na kojoj se aktivira, limitirati maksimalnu izlaznu snagu, povezivati NAD C700 s daljinskim upravljačem, i slično. Daljinski upravljač ne isporučuje se s pojačalom, već ga treba kupiti zasebno, ili iskoristiti mogućnost učenja IR naredbi, pomoću koje se funkcije NAD-ova pojačala mogu dodijeliti bilo kojem univerzalnom daljincu.

Ako možete živjeti bez prednjeg ekrana i s manje konektora, razmislite o Bluesound Powernodeu, pojačalu koje zvuči praktički identično kao NAD C700 te donosi sve iste funkcije, zahvaljujući istoj softverskoj platformi – BluOS. Cijena ovog moćnog mališana je 7.000 kuna, a u nas ga prodaje Sigma Audio Koncept (www.sigma-audiokoncept.hr)
Ako možete živjeti bez prednjeg ekrana i s manje konektora, razmislite o Bluesound Powernodeu, pojačalu koje zvuči praktički identično kao NAD C700 te donosi sve iste funkcije, zahvaljujući istoj softverskoj platformi – BluOS. Cijena ovog moćnog mališana je 7.000 kuna, a u nas ga prodaje Sigma Audio Koncept (www.sigma-audiokoncept.hr)

Kompaktan i lijep

Izvana je NAD C700 upola uži, za trećinu "plići" i malo viši od klasičnog integriranog stereo pojačala. Veći dio prednjice uređaja prekriven je prostranim, 5-inčnim ekranom, na kojem se prikazuju informacije o onome što trenutačno svira (omot albuma, naziv izvođača i pjesme, trajanje i slično), kao i stvari poput odabranog ulaza, trenutačne glasnoće zvuka (u postocima ili decibelnoj skali) i VU metra za lijevi i desni kanal. NAD ne specificira o kakvom se tipu panela radi, ali iz širokih kutova gledanja i nesavršenog prikaza crne boje, jasno je kako se radi o IPS matrici, kakvom raspolaže i dvostruko skuplji M10. Stava smo kako bi OLED matrica bila prikladnija, jer bi na njoj crna pozadina sučelja izgledala neusporedivo dublje i atraktivnije, ali treba kazati da ekran i ovako izgleda vrlo dobro. NAD ne navodi kolika mu je razlučivost, ali svi su grafički elementi sučelja zadovoljavajuće oštri, čak i kad mu se približimo.

Ekran nije osjetljiv na dodir, kao što je to slučaj kod modela M10, već se s njegove desne strane nalazi kotačić za glasnoću, a ispod njega dvije su navigacijske tipke. Kotačić se također može pritisnuti kao tipka. Kombinacijom "klikova" i okreta kotačića na samom pojačalu obavljamo konfiguraciju pojačala i odabir ulaza, premda je sve to brže i praktičnije izvesti pomoću spomenute aplikacije BluOS Controller. Dostupne su i neke druge, priručne kontrole. Primjerice, kad slušamo glazbu preko Spotify Connecta ili Bluetootha, pomoću tih tipki možemo se prebacivati između pjesama ili pauzirati reprodukciju.

Umrežavanje NAD-ova pojačala vrši se pomoću ugrađene Wi-Fi 5 (802.11ac) bežične mrežne kartice, ili žično, preko stražnjeg gigabitnog Ethernet porta. Bežična Bluetooth povezivost je dvosmjerna, što znači kako C700 može primati zvuk iz drugih izvora, poput mobitela i prijenosnika, ali ga i slati na bežične slušalice i zvučnike. Bežični prijenos zvuka odvija se na krilima Bluetooth kodeka aptX HD, a kad on nije dostupan, u pomoć priskaču kodeci SBC i AAC. Prilikom korištenja Bluetootha nismo nailazili ni na kakve probleme sa stabilnošću signala.

Pretežito neutralan

Akustičke karakteristike NAD-ova pojačala C700 na papiru su nezanemarivo drugačije u odnosu na dvostruko skuplji M10. Najveća razlika odnosi se na Dirac Live, izuzetno moćni sustav za korekciju akustike prostora, utoliko što njega kod modela C700 – nema. C700 također koristi nešto lošiji digitalno-analogni konverter (ESS Sabre ES9010, umjesto ES9028 kod pojačala M10), premda je takvo što u praksi zaista teško čuti. Zapravo, jedina mogućnost da osjetite razliku između DAC-ova ovih dvaju pojačala jest to da na C700 pokušate pustiti glazbeni sadržaj u razlučivosti koju on ne podržava, što je samo za sebe teško zamislivo, jer su uredno podržani PCM zapisi kvalitete do 32-bit/192 kHz.

Što se ugrađenog pojačala tiče, C700 raspolaže pojačalom klase D, s Hypexovom HybridDigital UcD topologijom, istom kakvu NAD koristi u svojim cijenjenim stereo pojačalima, kao što su C 338, C 368 i C 388. Pojačalo isporučuje 80 W snage po kanalu te ima ukupno harmonijsko izobličenje (THD+N) od 0,04%. Usporedbe radi, M10 daje 100 W snage po kanalu i ima THD+N od 0,03%.

Iz svih iskušanih zvučnika (KEF Q550, Dali Opticon 2, Dynaudio Emit M20) NAD-ovo je pojačalo izvlačilo obilje detalja te je zvuk reproduciralo bez čujnih ekscesa u ijednom dijelu frekvencijskog spektra. C700 nema gotovo nikakvih tendencija bojanju zvuka, naravno, uz pretpostavku da se ne igrate tonalnim kontrolama u aplikaciji BluOS Controller. Kada smo si dali oduška s kotačićem za glasnoću, C700 pokazao je neočekivano živahnu narav, kakva je kod tišeg slušanja donekle zatomljena. Sve u svemu, dojma smo kako ovo pojačalo nastoji prepustiti zvučnicima da zvuče onako kako su njihovi proizvođači zamislili, a da ne pokušava nasilno promijeniti njihove akustičke karakteristike.

U konačnici, NAD C700 uspio je proizvod. Svakodnevni suživot s tim pojačalom u praksi gotovo se ne razlikuje u odnosu na M10, a cijena mu je upola manja, što će ga u očima velike većine kupaca učiniti neusporedivo primamljivijim.

NAD C700

  • Dopadljiv i kompaktan dizajn
  • Intuitivna softverska platforma BluOS
  • Uvjerljive akustičke performanse
  • Dvosmjerni Bluetooth
  • HDMI eARC ulaz
  • Službena podrška za Roon
  • OLED ekran umjesto IPS-a bio bi prikladniji
  • Nema fizičkog konektora za slušalice
  • BluOS nema nativnu podršku za glazbene servise YouTube Music i Apple Music
Cijena 10.999 kn Prikaži sve cijene Ustupio: Sigma Audio Koncept
Bug 349 prosinac 2021.