Intel će proizvodnju 14nm čipova povjeriti i vanjskim tvrtkama

Prema informacijama iz same industrije, Intel je zbog velike potražnje proizvodnju svojih 14-nanometarskih čipova i jednom vanjskom proizvođaču, konkretno tajvanskoj tvrtki TSMC

Matija Pavlić ponedjeljak, 10. rujna 2018. u 16:14

Prema informacijama koje stižu iz same industrije, a koje prenosi portal DigiTimes, Intel će zbog nedostatnih vlastitih proizvodnih kapaciteta i velike potražnje proizvodnju svojih 14-nanometarskih čipova povjeriti i jednoj vanjskoj tvrtki (dakle oslonit će se na svoje i vanjske proizvodne kapacitete).

To bi trebala biti tajvanska tvrtka TSMC, koja će preuzeti proizvodnju entry-level H310 čipova, kao i nekih drugih neimenovanih čipova koji također pripadaju seriji 300 čipova.

Isti izvori spominju i navodne razmjere Intelovih problema s zadovoljavanjem potražnje koja je bila i za 50% veća u odnosnu na zalihe čipova koje je Intel imao na raspolaganju.

Velika potražnja za 14-nanometarskim čipovima je posljedica Intelove odluke o daljnjem odgađanju komercijalizacije 10-nanometarskih čipova, a trebala bi se vratiti u normalu do kraja ove godine.

Komercijalna proizvodnja spomenutih 10-nanometarskih čipova trebala bi započeti tek najranije u četvrtom kvartalu 2019. godine. Inače Intel i TSMC su već surađivali i surađuju na proizvodnji modema koji se ugrađuju u iPhone te na SoFIA SoC-ovima.