A1 Hrvatska - Mreža nove generacije

Najbrža fiksna mreža u Hrvatskoj, temeljeno na analizi podataka Speedtest Intelligence tvrtke Ookla iz druge polovice prošle godine

A1 petak, 18. ožujka 2022. u 00:01

Branimir Marić, glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije A1 Hrvatska

A1 Hrvatska nastavlja gradnju najveće i najbrže optičke mreže u Hrvatskoj. Aktualnim radovima u 10-ak gradova i naselja zaokružuje se 600 tisuća kućanstava obuhvaćenih fiksnom mrežom nove generacije. Istodobno, stigla je i potvrda najbrže fiksne mreže u Hrvatskoj, prema platformi Speedtest kompanije Ookla, a na temelju korisničkih testova od srpnja do prosinca 2021. godine.

Više od 1,7 milijuna testova proveli su korisnici fiksnog širokopojasnog pristupa, uključujući testove preko WiFija. A1 Hrvatska ocijenjena je kao daleko najbrža fiksna mreža u Hrvatskoj, a najbolji rezultati ostvareni su u velikim gradovima, poput Zagreba i Splita. Također, najveća brzina preuzimanja izmjerena je u A1 mreži – 196 Mb/s, a najniža srednja latencija od 11 ms. U testiranju je sudjelovalo više od 441 tisuća korisnika fiksnih usluga.

Pouzdana veza za posao

Poslovnim korisnicima iznimno su bitni stabilnost i brzina Interneta, jer im o tome često ovisi samo poslovanje. Veliki broj zaposlenika i dalje radi od kuće, za što je potrebna stabilna i brza internetska veza, što je dodatni argument koliko je internetska usluga važna za normalno funkcioniranje svake kompanije. S obzirom na to da se svakim danom volumen podataka koji se prenose bitno povećava, brzina Interneta ključna je kako bi to besprijekorno funkcioniralo.

A1 Hrvatska u izgradnji je optičke infrastrukture u Zagrebu, Osijeku, Splitu, Zadru, Rijeci, Dugom Selu, Umagu, Tučepima i Novskoj. Završetkom tih radova zaokružit će se čak 600 tisuća kućanstava s fiksnom mrežom gigabitnog kapaciteta, temeljenoj na optičkoj povezivosti. Te investicije podržat će ubrzani razvoj digitalnog društva i napredak Hrvatske prema Indeksu gospodarske i društvene digitalizacije (DESI).

U planu 800 tisuća kućanstava

"Europska komisija u posljednjem je DESI-ju navela xDSL tehnologije kao prevladavajuće. Naša je misija to promijeniti i omogućiti većini građana Hrvatske fiksni pristup širokopojasnim mrežama nove generacije. Najvećim brojem kućanstava s gigabitnim kapacitetom i uz titulu najbrže mreže u Hrvatskoj prema mjerenju korisnika na Ooklinoj platformi Speedtest, potvrdili smo lidersku poziciju u fiksnom pristupu", objasnio je glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije A1 Hrvatska Branimir Marić, koji naglašava da kompanija ima puno veće ambicije: "Naš je cilj ubrzanom izgradnjom optičke mreže u iduće dvije godine premašiti 800 tisuća kućanstava s dostupnim najmodernijim fiksnim tehnologijama. Ostajemo predani digitalizaciji gospodarstva i društva te napretku Hrvatske prema DESI-ju na temeljima ulaganja A1 Hrvatske".

Sredstva EU za brzi Internet 45 tisuća kućanstava

Osim samostalne gradnje optičke infrastrukture, ove će godine širokopojasni pristup imati i prva kućanstva na širem području Solina, Kaštela i Ivanić Grada. Radovi se sufinanciraju bespovratnim sredstvima EU, a ukupno 45 tisuća kućanstava bit će pokriveno do kraja 2023. godine. Daljnjim ulaganjem u širenje i modernizaciju fiksne infrastrukture nove generacije, A1 Hrvatska daje temelje za digitalnu transformaciju, ubrzani oporavak i razvoj Hrvatske.

Mreza 4 / 2022 travanj 2022.