Omega software - Platforma IoT Complete

IoT Complete višenamjenska je platforma za upravljanje “pametnim” stvarima, koju je u cijelosti razvila hrvatska IT tvrtka Omega software

R.I. nedjelja, 18. srpnja 2021. u 02:15

Neovisno o sektoru, djelatnosti i tipu poduzeća, potrebno je prikupljati, obrađivati i analizirati podatke koji dolaze od uređaja koji se svakodnevno koriste.

IoT tehnologija potiče nas na promišljanje načina kako obrađujemo poslovanje te nam daje alate za optimiziranje poslovne strategije.

Poboljšanja koja proizlaze upotrebom platforme IoT Complete rezultat su međusobne povezanosti elemenata, gdje svaki komadić slagalice utječe na pozitivne pomake u različitim područjima.

IoT tehnologija, i platforma IOT Complete, kao vodeći primjer hrvatskog IoT razvoja, jedna je od najvažnijih tehnologija svakodnevice, i svakim će danom postajati sve važnija, kako znatna poboljšanja za ljude, sustave, organizacije, gradove i države budu postajala očiglednija.

IoT sve zanimljiviji domaćim tvrtkama

Kako nam je objasnio direktor poslovnog područja IoT u tvrtki Omega Software Goran Mihalić, platforma IoT Complete razvijena je potpuno in-house, koristeći znanja stečena godinama rada na smart city projektima i rada na pametnoj rasvjeti. Kao paralela poslužila su najuspješnija svjetska rješenja, kako bi korisnicima IoT Completea osigurali najkvalitetniji sustav u tehničkom smislu, a najintuitivniji za sve primjene koje korisnici mogu imati.

Kome je rješenje namijenjeno?

IoT Complete namijenjen je svakoj tvrtki, svakoj privatnoj ili javnoj jedinici uprave koja u svojem poslovanju upravlja ili ovisi o nekoj “stvari”, odnosno nekom komadu hardvera. To može značiti upravljanje temperaturom u skladištu ili hladnjači za proizvođača mesa, ili upravljanje temperaturom u arhivima dokumenata koji se zakonski trebaju čuvati i očuvati. Zanimljive primjene svakako su one koje stavljamo u opseg pametnih gradova – odnosno optimizacijom i upravljanjem gradskim ili državnim sustavom usluga. Rang tih usluga je upravljanje transportom u svrhu smanjenja prometnih gužvi, zagađenja prouzročenog tim gužvama, posljedično smanjenje prometnih nesreća; gospodarenje otpadom, upravljanje imovinom i resursima, u svrhu smanjenja troškova, kvalitetnije i učinkovitije uporabe resursa te u konačnici poboljšanje kvalitete življenja građana.

Usluge i mogućnosti primjene platforme široke su i raznolike: od upravljanja LED rasvjetom, upravljanja prometom, sustavima za navodnjavanje, nadzora šumskih puteva i ilegalnih odlagališta otpada, do upravljanja smart city tehnologijama.

Budući planovi

Tehnološki, svjetske IoT platforme, uključujući i IoT Complete, dosegle su zavidnu razinu kvalitete, međutim, u svakodnevnoj primjeni nije još ustaljena koliko bi trebala biti. To znači da tvrtke, gradovi i ostali potencijalni korisnici možda nisu potpuno uvidjeli brojne prednosti korištenja IT tehnologije, odnosno platforme. Zato je Omega software izradila modularne, odmah primjenjive, mini aplikacije, koje u kratkom roku mogu pokazati korisniku dugoročne prednosti: uštedu, optimizaciju, olakšanje posla te smanjenje korištenih resursa. Tako se korisnicima pokušava omogućiti da samostalno vide sve navedene prednosti u vlastitom poslovanju, te im olakšati odluku o dugoročnom korištenju platforme.

Omega posjeduje iskustvo rada na kompleksnim poslovnim rješenjima raznolike primjene, koje je i bilo glavni inspirator ulaska u IoT svijet – to je način da se spoji hrvatska kvaliteta, vrhunsko znanje stručnjaka te da se pokaže domaćem i stranom tržištu da je Omega, odnosno hrvatski IT, ravnopravan svjetskom IT-u, nudeći rješenje koje je jednostavno za implementaciju kod svakog korisnika, neovisno o sektoru, tržištu i potrebama, koje kratkoročno optimizira poslovanje, a dugoročno društvu donosi velike prednosti u smislu smanjenja zagađenja, poboljšane zaštite na radu i u gradovima, i u konačnici usmjeravanje resursa na aktivnosti koje donose boljitak društvu.

Omega tržištu nudi potpunu uslugu savjetovanja, implementacije, adaptacije platforme te izradu pratećih mobilnih i desktop aplikacija, i bilo koju kombinaciju navedenih, ovisno o specifičnim potrebama korisnika.

Cloud usluga ili SaaS

Korištenje IoT platforme omogućeno je na dva načina: IoT platforma kao cloud usluga, smještena na komercijalnim cloud serverskim sustavima kao SaaS (Software as a Service) model, i IoT platforma on premise, smještena na korisničkoj infrastrukturi.

Omega software vjeruje da će 2021. godina biti godina još većih inovacija i promjena. Platforma IoT Complete omogućit će brojnim korisnicima da u nadolazeće godine ulaze još bolje pripremljeni na izazove te da svoje poslovanje obavljaju još kvalitetnije, s manje nepotrebnih troškova, i da održivim načinom poslovanja postižu rezultate koji pozitivno utječu na okolinu.

Mreza 8-9 / 2021 kolovoz-rujan 2021.