Ako ste lani zaradili na bitcoinu ili nekoj drugoj kriptovaluti, vrijeme je za prijavu poreza

Svi koji su u prošloj godini ostvarili dobit prodajući kriptovalute, moraju to prijaviti do 28. veljače Poreznoj upravi

Sandro Vrbanus utorak, 20. veljače 2018. u 15:38

Svake godine u Hrvatskoj je kraj veljače zadnji rok za predaju godišnjih prijava poreza na dohodak. Posljednje dvije godine Porezna uprava za većinu građana (za koje ima podatke o prihodima vezane uz OIB) obračun radi automatski. Oni koji ostvaruju priljeve sredstava iz inozemstva ili prihode koji nisu odmah elektroničkim putem prijavljeni Poreznoj upravi, moraju ih prijaviti putem JOPPD obrasca najkasnije do 28. veljače.

U ove potonje spadaju i oni koji su u prošloj godini trgovali kriptovalutama, što je i u nas sve popularnija aktivnost. Prema istraživanju servisa kapitalnadobit.hr čak 77% ljudi ne zna kako se porez na dohodak prijavljuje. Donosimo stoga kratke upute s bitnim informacijama za sve koji će se ovih dana baviti poreznim prijavama.

Porezna uprava u svojem je mišljenju prošle godine pojasnila da se zarada na kriptovalutama porezno tretira jednako kao zarada na dionicama i na nju se plaća porez na kapitalnu dobit od 12%, uvećan za prirez koji određuje lokalna samouprava.

Porezna uprava još nema mogućnost zaprimanja osobnih poreznih prijava digitalnim putem

Popunjavanje JOPPD obrasca možete obaviti i sami ako ste dovoljno upućeni u sve njegove "tajne", i osobno ga predati u lokalnom uredu Porezne uprave, ili ga pak poslati preporučeno poštom. Niste li vični ovom vidu papirologije, posao možete prepustiti i knjigovođi koji će vam, dakako, tu uslugu naplatiti. Jedna od mogućnosti je iskoristiti i prednosti gore spomenutog web servisa kapitalnadobit.hr, na kojem za 40 kuna možete "poklikati" sve bitne informacije i dobiti gotove, ispunjene obrasce za predaju poreznicima.

Kako bi prijava bila uspješna bitno je da ste vodili vlastito "knjigovodstvo" s datumima i nabavnim i prodajnim cijenama kriptovaluta kojima ste trgovali, te da ste se ranije u Poreznoj upravi prijavili u registar poreznih obveznika – što je vrlo jednostavan proces.

Napomena - ovo se ne odnosi na dohodak ostvaren rudarenjem, rudarenje se računa kao standardni dohodak i potpada pod standardni porez na dohodak.