Sabor izglasao Zakon o audiovizualnim djelatnostima, bitan za developere videoigara u Hrvatskoj

Upravo doneseni zakon po prvi puta je u audiovizualne djelatnosti službeno uključio i videoigre, s novim pravima i obvezama za njihove autore

Sandro Vrbanus subota, 30. lipnja 2018. u 16:06

U petak je u Hrvatskom saboru izglasan, i to uz podršku i vladajućih i oporbe, novi Zakon o audiovizualnim djelatnostima. U njemu se ponajprije definira uloga i struktura Hrvatskog-audiovizualnog vijeća te HAVC-a, no nama je najzanimljivije što je u novi Zakon po prvi puta uvrštena i kategorija videoigara.

Igre napokon zakonski definirane

Od dana stupanja ovog Zakona na snagu (osam dana od objave u Narodnim novinama) u Hrvatskoj će proizvodnja videoigara biti jasno zakonski definirane kao audiovizualna djelatnost, i spadat će u istu kategoriju kao i proizvodnja ostalih multimedijskih sadržaja, serija i filmova, te pružanje audiovizualnih usluga na zahtjev, putem Interneta i ostalih medija. Videoigre će biti klasificirane kao audiovizualno djelo poput filmova, serija, i drugih audiovizualnih djela i na njih će se primjenjivati iste zakonske odredbe.

Igre su jedan od najpropulzivnijih segmenata AV industrije

Zakonodavac je pristupio ovakvom rješenju jer je "u primjeni važećeg Zakona o audiovizualnim djelatnostima uočen nedostatak u definiciji audiovizualnih djelatnosti i audiovizualnog djela kojim je bio onemogućen razvoj videoigara". U pripadajućem obrazloženju stoji i sljedeće: "Ovim se Zakonom uređuje definicija audiovizualnih djelatnosti i audiovizualnog djela tako da obuhvaćaju i videoigre čime će se stvoriti pravni okvir za daljnji razvoj jednog od najpropulzivnijih segmenata audiovizualne industrije."

Videoigre će ovim izmjenama Zakona ući i u Nacionalni program promicanja audiovizualnog stvaralaštva, što znači i da bi Vlada RH trebala početi posebno skrbiti i za proizvođače videoigara, te im dodjeljivati i poticaje u skladu s onima za ostale audiovizualne djelatnosti.

Za komentar ovog Zakona zamolili smo i Antu Vrdelju, predstavnika Croatian Game Developers Associationa: "Videoigre su po prirodi samog medija sasvim sigurno audiovizualna djela, no ono što je zdravorazumsko zapravo ne vrijedi – dok zakon ne kaže da vrijedi. Uvrštavanjem videoigara u zakonsku definiciju audiovizualnog stekli su se nužni, ali ne i dovoljni uvjeti za daljnji rast ovog sektora: brojne europske zemlje ne samo da odavno priznaju već i aktivno potiču razvoj igara. Lijepo je vidjeti priznanje videoigara, kao i dosadašnjih napora domaćih autora igara, no smislena podrška ovom sektoru – od obrazovanja, zapošljavanja i poticanja proizvodnje – tek treba uslijediti. Ukratko, ovim potezom tek hvatamo korak."

Obveza dobne kategorizacije

Uz neke beneficije, dakako, zakonodavac je za developere igara propisao i obveze. Tu je obveza isticanja kategorizacije svakog djela prije njegovog izdavanja s obzirom na dob korisnika kojima je isto namijenjeno. Zakon zabranjuje distribuciju, prodaju i iznajmljivanje videoigara maloljetnicima ako kategorija igara nije primjerena njihovoj dobi. Također, zabranjuje se i javno izlaganje i oglašavanje igara koje nisu primjerene maloljetnicima.

Svi koji se bave proizvodnjom igara morat će se upisati i u očevidnik Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC), koji će se voditi digitalno i čiji će oblik propisati ravnatelj Centra, ukoliko žele koristiti javnu ustanovu za proizvodnju ili promociju svojih djela.

Puni tekst novog Zakona o audiovizualnim djelatnostima dostupan je ovdje.