Acer Swift 1 NX.GNKEX.005 - Ponuda koja se ne odbija

Posve metalni ultraprijenosnik s IPS ekranom Full HD razlučivosti, pozadinski osvijetljenom tipkovnicom, SSD-om i Windowsima 10, za manje od 4.000 kuna? Moguće je i to!

Davor Šuštić nedjelja, 19. studenog 2017. u 08:00
SPECIFIKACIJE
Ekran 13,3” / Full HD (1.920x1.080) / IPS
Procesor Intel Pentium N4200 1,1-2,5 GHz (4 jezgre)
Grafička kartica Intel HD 505 (integrirana)
Memorija/Disk 4 GB DDR3 / 128 GB SSD
LAN/WiFi/Bluetooth/4G Ne / Da / Da / Ne
Videoizlazi HDMI
Dodaci 2x USB 3.0, 1x USB 2.0, 1x USB-C, 3,5-mm audio ulaz/izlaz, čitač SD kartica, čitač otiska prsta
Masa 1,36 kg
Operacijski sustav Windows 10 Home 64-bit
Jamstvo 2 godine

Pojava ovog Swifta 1 na domaćem tržištu zanimljivo je tempirana – stiže u takozvanoj back to school sezoni, u trenucima kad se đaci i studenti opremaju novim laptopima te pritom nastoje za što manje novca dobiti što bolji uređaj. Takvi naposljetku najčešće završavaju s nekim 15,6-inčnim modelom, koji im neće biti osobito ugodno svakodnevno prenositi, a neće uživati ni u njegovom TN ekranu niske razlučivosti. Međutim, tu se ne može ništa, jer takve su karakteristike jeftinih laptopa. Ili može?

Acer Swift 1 u konfiguracijskoj izvedbi NX.GNKEX.005 ukazuje nam da bolji način ipak postoji. Radi se o 13,3-inčnom ultraprijenosniku, koji podiže obrve činjenicom da je posve metalan, prilično tanak i lagan (jezičac na vagi zaustavlja se na 1,36 kilograma), opremljen IPS panelom Full HD razlučivosti, a istovremeno košta manje od 4.000 kuna – 3.800 kuna, da budemo posve precizni. U svijetu gdje za ozbiljnije ultraprijenosnike s IPS ekranima i metalnim kućištima uredno izdvajamo peteroznamenkaste svote, ovaj Swift 1 svojevrsni je fenomen.

Prirodno je zapitati se gdje je Acer toliko skresao troškove, stoga ćemo se prvo pozabaviti ugrađenim hardverom. Testirani Swift 1 temeljen je na Intelovom četverojezgrenom SoC-u Pentium N4200, čiji se takt kreće u rasponu od 1,1 do 2,5 GHz. Grafička kartica integrirana je u procesor, a pridruženo im je 4 GB RAM-a te 128 gigabajta skladišnog prostora. Očekivali ste da se mora raditi o mehaničkom disku? Krivo – Swift 1 raspolaže SATA SSD-om! Zahvaljujući tome, rad u aplikacijama Officea, surfanje Internetom, slušanje glazbe, gledanje videa i sve ostalo za što bi se jedan laptop u rukama školaraca i studenta mogao koristiti, glatki su i lišeni predugačkih učitavanja, neimpresivnom procesoru unatoč. Podjednako važno, sve to događa se bez ikakve proizvodnje buke ili pretjeranog zagrijavanja metalnog kućišta.

IPS ekran Full HD razlučivosti je oštar, a istovremeno posve upotrebljiv, bez skaliranja sučelja Windowsa. Kutovi gledanja vrlo su mu široki, a prikaz boja korektan. Dobro bi mu došlo više svjetline (na maksimalnoj postavci izmjerili smo 270 cd/m2), ali ponovni pogled na cijenu uređaja ne ostavlja mjesta prigovorima.

Isto možemo reći za tipkovnicu. Premda bijelo pozadinsko osvjetljenje nije sasvim uniformno – primjerice, tipke G, Z, P i Č svijetle upadljivo jače od ostalih, sama činjenica da pozadinsko osvjetljenje tipki na laptopu za 3.800 kuna uopće postoji, prilično je iznenađujuća. Same tipke pod prstima su ugodne i dobro raspoređene, stoga smo bez problema postizali visoke brzine tipkanja. Glatki touchpad ponudio nam je zadovoljavajuće iskustvo upravljanja pokazivačem i izvođenja gesta s dva prsta.

Iznenađenje na boku – uz dva USB 3.0 porta i jedan USB 2.0, tanki Swift 1 raspolaže i modernim USB-C konektorom
Iznenađenje na boku – uz dva USB 3.0 porta i jedan USB 2.0, tanki Swift 1 raspolaže i modernim USB-C konektorom

Vrijeme autonomije u slučaju bežičnog surfanja, pri svjetlini ekrana spuštenoj na 110 cd/m2, iznosi oko četiri i pol sata. Moguće ga je povećati daljnjim srozavanjem svjetline ekrana, ali moguće je da će vam biti i kraće, ako ćete se baviti intenzivnijim radom (kombinacija surfanja, Officea, videa i zahtjevnijih aplikacija).

Izrazito pozitivan dojam zaključuje ponuda konektora. Na bokovima uređaja nalaze se dva USB 3.0 porta, jedan USB 2.0, jedan moderni USB-C te kombinirani ulaz i izlaz za zvuk. Trebate čitač SD kartica, čitač otiska prsta i web-kameru? Swift 1 ima i to.

Sve u svemu, ovo je jedan od najisplativijih laptopa, a definitivno najisplativiji ultraprijenosnik, koje smo u novije doba imali prilike testirati. Nije savršen, ali cijena mu je takva da nedostaci uvelike gube na značaju, pogotovo kad uzmemo u obzir da za novac dobivamo uvjerljivo sklopljen, posve metalan uređaj, tih i hladan u radu, s IPS ekranom Full HD razlučivosti, izdašnom ponudom konektora i uključenim Windowsima 10.

Acer Swift 1 NX.GNKEX.005

  • Uvjerljiva metalna konstrukcija
  • Tanak i lagan
  • Full HD ekran
  • Tih rad
  • Ponuda konektora
  • Odličan omjer uloženog i dobivenog
  • SSD
  • Neravnomjerno pozadinsko osvjetljenje tipki
  • Ispodprosječna (ali svejedno dostatna) svjetlina ekrana
Performanse 6
Izrada 8
Ekran 7
Buka 9
UKUPNO 9
Cijena 3.799 kn Prikaži sve cijene Ustupio: Links