ASRock Fatal1ty B360 Gaming K4 - Jača donja klasa

ASRockova serija ploča Fatal1ty namijenjena je korisnicima koji od računalnih komponenti traže nešto žešći izgled i kvalitetnije komponente. Ovo potonje je, naravno, dosta bitno prilikom overklokiranja, no što ako sâm čipset overklokiranje ne podržava?

Denis Arunović subota, 27. listopada 2018. u 07:00
specifikacije
Čipset Intel B360 Express
Socket LGA-1151
Memorija 4x DDR4, do 2.666 MHz, maks. 64 GB
PCIe konektori 1 x PCIe 3.0 x16 (CPU)
1 x PCIe 3.0 x16 (interno x4, čipset)
4 x PCIe 3.0 x1 (čipset)
SATA / M.2 / U.2 6 x SATA
1 x M.2 do 22110 NVMe/SATA PCIe 3.0 x4
1 x M.2 do 2280 NVMe/SATA PCIe 3.0 x2
Mreža 1 x Intel I219V 1 Gb/s LAN
1 x M.2 utor za Intel 2230 WiFi/BT modul ili Intel CNVi
Audio Realtek ALC1220
Stražnji konektori 1 x PS/2
2 x otvora za WiFi antenu
1 x RJ-45
1 x HDMI
1 x DVI
1 x VGA
1 x USB-C 3.1 Gen2
1 x USB 3.1 Gen2
2 x USB 3.1 Gen1
2 x USB 2.0
5 x audio konektor
1 x optički S/PDIF

Problematična značajka Intelove ponude čipseta jest to što samo oni najskuplji iz serije Z podržavaju overklokiranje procesora i memorije. Svi ostali, a trenutačno su aktualni B360 i H370, nemaju tu mogućnost, što ograničava mogućnost naknadne nadogradnje sustava, ali i optimizacije performansi (primjerice, overklokiranje memorije, uz korištenje običnog procesora koji ne podržava overklokiranje). Samim time, već sam odabir čipseta uvelike implicira mogućnosti matične ploče, pa Fatal1ty B360 Gaming K4, usprkos možebitnim očekivanjima, ne podržava overklokiranje.

Ploča se isporučuje u relativno velikoj kutiji, no izgled vara – dodatna oprema zapravo je osnovna i sastoji se od dva SATA kabela, vijaka za montažu M.2 SSD-ova, priručnika, DVD-a sa softverom i zaštitnog limića za stražnje konektore. Sâma ploča izgleda prilično moćno, što treba zahvaliti velikim hladnjacima na čipsetu i VRM jedinici te titanski sivoj ukrasnoj plastičnoj maski koja prekriva kompletan lijevi rub ploče. RGB osvjetljenje implementirano je u rub hladnjaka čipseta te prozorčiće na gornjem i donjem dijelu maske. LED trake moguće je spojiti preko dva konektora na donjem rubu ploče, a podržane su obične, 12-voltne 5050 RGB trake te adresabilne trake s individualnom kontrolom LED-ica. Takve značajke kupujete u sklopu skuplje, B360 ploče.

Kvalitetno napajanje dobrodošlo je na svakoj ploči, no kod onih koje ne podržavaju overklokiranje, ima daleko manju vrijednost
Kvalitetno napajanje dobrodošlo je na svakoj ploči, no kod onih koje ne podržavaju overklokiranje, ima daleko manju vrijednost

Kvaliteta napajanja kod ploča koje ne podržavaju overklokiranje nije bitan faktor, pa činjenica da ukrasni plastični pokrov smeta maksimalnom protoku zraka, nije nešto oko čega treba razbijati glavu. Na ploču možemo ugraditi do četiri DDR4 memorijska modula, no brzina je zbog čipseta ograničena na 2.666 MHz.

Kvalitetniji zvuk

Ploče više cijene opremljene su i s boljim dodatnim kontrolerima pa ova Fatal1ty raspolaže Intelovim mrežnim kontrolerom te Realtekovim ALC-om 1220 zvučnim čipom, koji je kombiniran s hi-fi kondenzatorima i Texas Instrumentsovim operacijskim pojačalom koje podržava spajanje jačih hi-fi slušalica. Tu je i dodatna softvera podrška – Creative Labsov softver za podešavanje zvuka Sound Blaster Cinema 5.

Osim dva M.2 konektora za SSD-ove, ploča ima i M.2 konektor, namijenjen Intelovoj WiFi kartici koja se prodaje odvojeno
Osim dva M.2 konektora za SSD-ove, ploča ima i M.2 konektor, namijenjen Intelovoj WiFi kartici koja se prodaje odvojeno

Na ploči se nalaze tri M.2 utora. Gornji, smješten iznad primarnog PCIe x16 utora, podržava SSD-ove do veličine od 80 mm, no spojen je na čipset preko dva PCIe 3.0 kanala. Donji M.2 utor podržava i najveće M.2 SSD-ove (110 mm) i nudi punu x4 PCIe 3.0 brzinu. Srednji je, pak, M.2 konektor namijenjen spajanju Intelovog 2230 WiFi/Bluetooth modula, koji iskorištava dio logike integrirane u sâm čipset. Iz istog razloga na pločici s konektorima imamo dvije rupe za WiFi antene.

Ponuda stražnjih konektora je, objektivno, siromašna. OK, imamo tri različita konektora za integriranu grafiku (VGA, HDMI i DisplayPort), no kolika je vjerojatnost da će ih netko zaista koristiti na takvoj ploči? Konektora koji su bitni, USB konektora, malo je – dva USB-a 2.0, dva USB 3.1 Gen1 i dva USB 3.1 Gen2, s time da je jedan običan, a drugi USB-C. Naravno, s obzirom na moćnu zvučnu karticu, straga je i pet analognih konektora te jedan optički izlaz.

ASRock Fatal1ty B360 Gaming K4

  • Atraktivan izgled i RGB osvjetljenje
  • Podrška za klasične i adresabilne RGB trake
  • Kvalitetna zvučna kartica
  • Intelova mrežna kartica
  • Dobro hlađenje i napajanje
  • Malo USB portova
Dodatne mogućnosti 7
Ponuda konektora 7
VRM i hlađenje 8
Performanse 7
Cijena 7
UKUPNI DOJAM 7
Cijena 900 kn Prikaži sve cijene Ustupio: ASRock