Dell XPS 13 (2018) - Impresivna minijatura

Dellovi prijenosnici iz serije XPS 13 već nekoliko godina impresioniraju svojim ultra-tankim i kompaktnim dizajnom i ekranom minimalnih rubova, a najnoviji model 9370 nije iznimka

Denis Arunović četvrtak, 1. ožujka 2018. u 12:00
dell xps 13 9370
Ekran 13,3” / Full HD (1.920x1.080) / IPS
Procesor Intel Core i7-8550U 1,8-4 GHz (4 fizičke / 8 logičkih jezgri)
Grafička kartica Intel HD 620(integrirana)
Memorija/Disk 8 GB DDR4 / 512 GB SSD NVMe
LAN/WiFi/Bluetooth/4G Ne / Da / Da / Ne
Videoizlazi -
Dodaci 2x Thunderbolt 3 (USB-C), 1x USB 3.1 Gen2 USB-C, 3,5-mm audio ulaz/izlaz, čitač microSD kartica, čitač otiska prsta
Masa 1,22 kg
Operacijski sustav Windows 10 Pro 64-bit
Jamstvo 3 godine

XPS 13 9370 nova je verzija Dellove premium ultra-portabilne uspješnice. Njegova glavna značajka u odnosu na laptope slične cijene jest maleno i lagano tijelo, usprkos tome što se može pohvaliti relativno velikim ekranom. Naime, iako su gabariti XPS-a 13 zapravo manji od tipičnog 13-inčnog laptopa, Dellov pulen zbog iznimno tankog okvira ekrana nudi jednaku vidljivu dijagonalu kao veći konkurenti.

Testirani model opremljen je IPS panelom FHD rezolucije osjetljivim na dodir. Ekran je iznimno svijetao (460 cd/m2), s izvrsnim mogućnostima reprodukcije boja (99% sRGB). Izmjerena temperature bijele točke je nešto toplija od idealne, no puristima će više zasmetati zelenkast ton bijele što se doduše da ispraviti naknadnom kalibracijom. Iskustvo dobrog ekran s minimalističkim rubovima kompletirano je kompetentnim i vrlo glasnim zvučnicima smještenim na bokovima prijenosnika.

Ispod ekrana smješten je Dellov logo te dvije web kamere od kojih jedna snima u normalnom, a druga u infracrvenom spektru. IR kamera je tu da računalo možemo otključati pomoću funkcije Windows Hello čak i u mraku. Kvaliteta snimke je skromna, a tu je i problem kuta snimanja - kako je kamera smještena ispod ekrana, snima nas iz žablje perspektive što izgleda dosta čudno. Čitač otiska prsta skriven je pak u tipki za uključivanje računala, smještenoj s desne strane tipkovnice.

Tijelo novog XPS-a izrađeno je od aluminija, s tim da je hladni metal samo s vanjske strane dok je oko tipkovnice gumasti materijal, topliji na dodir, s uzorkom koji imitira karbonska vlakna. Tipkovnica je ugodna, no zahtjevni tipkači preferirat će onu s primjerice Thinkpada Yoga. Tu je dakako i neizbježno pozadinsko osvjetljenje. Touchpad je solidne veličine, dosta precizan te vrlo ugodan za korištenje zbog dobro pogođene teksture i preciznosti.

Premda je XPS prošle generacije bio iznimno tanak, 9370 još je tanji - svega 11,6 mm na najdebljoj strani odnosno 7,6 mm u području odmorišta dlanova (što ujedno implicira da je tipkovnica blago zakošena prema korisniku). Žrtva stanjivanja su portovi. 9370 za razliku od svojeg prethodnika nema niti jedan USB-A konektor, već su u ponudi samo USB-C konektori - dva s lijeve strane koji podržavaju i Thunderbolt 3, te jedan s desne strane koji podržava USB 3.1 Gen2 standard, a označen je s DisplayPort konektorom.

Na desnoj se strani također nalazi konektor za slušalice te čitač microSD kartice. Posebno je zanimljivo što Thunderbolt 3 portovi u kontekstu PCIe periferija nude x4 propusnost, pa je na računalo moguće spojiti vanjsku grafičku karticu. Ovakva iznimno moderna selekcija konektora s druge strane nameće potrebu korištenja adaptera ili nošenje manjeg USB-C huba kako bi bili sigurni da ćemo uređaj moći povezati sa starijim periferijama. 

            Dell XPS 13 9370
PCMark 10      2.888
Essentials      8.743
Digital Content Creation      3.143
Productivity      6.833
Gaming      1.002
Cinebench R15            
Single-Core      172
Multi-Core 675
Trajanje baterije - PCMark 8 Work Accelerated       
Svjetlina ekrana @ 190 cd/m2 8:20 h     

Što se pak sirovih performansi tiče, testirani model bio je opremljen s novim i prilično brzim Coreom i7-8550U čije četiri fizičke jezgre mogu ubrzati do čak 4 GHz. Dell u kombinaciji s ovim procesorom također nudi i mogućnost konfiguracije potrošnje - ako trebate više performanse, TDP mu je moguće podići s 15 na 25 W što naravno podrazumijeva i više zagrijavanje. Društvo procesoru u isprobanoj konfiguraciji čine čak 16 GB memorije i 512-gigabajtni NVMe SSD izvrsnih performansi pri čitanju, ali ne tak dobrih pri pisanju. Izdržljivost baterije je izuzetna - osjetno bolja nego kod drugih uređaja iz iste klase. 

Valja napomenuti da je testirani uređaj ogledni primjerak kojeg smo dobili na izravno od Dellovog ureda. Cijena za domaće tržište u trenutku objave ovog teksta nije formirana, pa ćemo je dodati naknadno. Čak i je sama konfiguracija prijenosnika malo čudna jer je FHD ekran s sparen s jačim procesorom, 16 GB memorije i 512-gigabajtnim SSD-om. Na Dellovom američkom websiteu ovakva je konfiguracija dostupna (riječ je o najjačoj konfiguraciji), no s UHD ekranom kojeg nema na ovom uređaju. Prva jeftinija konfiguracija s FHD ekranom ima 8 GB memorije i 256-gigabajtni SSD. 

Dell XPS 13 9370

 • Kvaliteta izrade
 • Šminkerski dizajn
 • Niska masa
 • Tih rad
 • Dobra tipkovnica
 • Precizan touchpad
 • Thunderbolt 3
 • Odličan IPS ekran
 • Iznimno uzak rub ekrana
 • Vrhunske performanse (procesor osme generacije)
 • Izvrsna baterija / vrijeme autonomije
 • Vrlo dobri zvučnici s obzirom na gabarite
 • Vrlo brz NVMe SSD
 • Čitač otiska prsta
 • Trogodišnje jamstvo
 • Zelenkast ekran (moguće da je problem do našeg primjerka)
 • Zbog moderne ponude portova traži korištenje adaptera
 • Čudno postavljena web kamera
Performanse 9
Izrada 10
Ekran 9
Buka 8
Baterija 10
UKUPNI DOJAM 9
Cijena U najavi Prikaži sve cijene Ustupio: Dell