Noise cancelling slušalice (10/13) - Panasonic RP-HC800E-K

Dobar ANC i kvalitetna futrola za prenošenje ne opravdavaju visoku cijenu i druge nedostatke Panasonicovih noise cancelling slušalica

Davor Šuštić subota, 12. svibnja 2018. u 07:00
SPECIFIKACIJE
Veličina drivera 40 mm
Povezivost Žica
Podržani Bluetooth kodek -
Mikrofon Ne
Rotacija ušnih školjki Da
Mogućnost rada bez baterije Da
Deklarirano trajanje baterije 16 h
Dodatna oprema Audiokabel, avionski adapter, futrola za prenošenje
Masa 247 g

Panasonicove noise cancelling slušalice cijenom izravno konkuriraju JBL-ovom modelu E65BTNC i Sennheiserovom 4.50 BTNC Wireless, ali kako su na tržištu već pune tri godine, tehnološki ipak podosta zaostaju za svojom mlađom braćom. Radi se o žičnim slušalicama, lišenim Bluetootha ili ikojeg drugog oblika bežične povezivosti s izvorima zvuka. Nemaju ni integrirani mikrofon za obavljanje telefonskih razgovora, kao ni mogućnost da na njih odgovorimo, jer na priloženoj žici ne postoji modul s kontrolama. Samim time, upravljanje glasnoćom zvuka i prebačaj između pjesama valja obaviti na samom izvoru zvuka, bez posredovanja slušalica. Najzad, ANC za rad koristi jednu AAA bateriju, koju ćete morati kupiti na omiljenom vam kiosku i ugraditi u desnu slušalicu. Naravno, ako ne kupite punjivu bateriju (i punjač), pražnjenje baterije značit će još jednu šetnju do najbliže trgovine. Sam ANC aktivira se povlačenjem prekidača, ugrađenog na vanjsku stranu lijeve ušne školjke.

ANC za rad iziskuje jednu AAA bateriju, što je za današnje pojmove zastario pristup. Aktivira se pomoću prekidača na lijevoj slušalici
ANC za rad iziskuje jednu AAA bateriju, što je za današnje pojmove zastario pristup. Aktivira se pomoću prekidača na lijevoj slušalici

U smislu dizajna i konstrukcije, Panasonicove slušalice nikoga neće zadiviti – kombinirane su mat i sjajna crna plastika, s umjetnom kožom (obruč i jastučići). Sami jastučići punjeni su memorijskom pjenom, a unutarnja strana obruča tanko je podstavljena. Korištena plastika ne škripi i zadovoljavajuće je fleksibilna, stoga nemamo dojam da bi se slušalice lako mogle polomiti, no nemoguće je ignorirati činjenicu da spomenuti JBL-ovi i Sennheiserovi modeli u ovom smislu nude mnogo više. Udobnost je zadovoljavajuća – sila pritiska nije prevelika, niti su nam jastučići i obruč nažuljali dijelove glave s kojima su u izravnom kontaktu.

Što se akustičkih performansi tiče, Panasonic RP-HC800E-K ostavio nas je prilično ravnodušnima. Zvuče previše inženjerski, a nedovoljno prirodno, ponajviše zbog načina kako interpretiraju srednje i visoke frekvencije – nedostaje im balansa i detaljnosti. Basa ima u zadovoljavajućim količinama. Nije najbrži i najenergičniji koji smo do sada čuli, ali na donji dio spektra generalno nemamo većih prigovora. Kad se ANC aktivira, srednje i visoke frekvencije postaju bitno istaknutije, ali prirodnost i toplina zvuka svejedno izostaju. Kada bismo morali birati, bez mnogo bismo razmišljanja kazali da bolje zvuče s uključenim ANC-om nego bez njega, što je dobar indikator da pojedini aspekti zvučne prezentacije jednostavno nisu na svojem mjestu.

Slušalice se isporučuju s odličnom futrolom za prenošenje
Slušalice se isporučuju s odličnom futrolom za prenošenje

Ono što ove slušalice rade zaista dobro jest aktivno blokiranje vanjske buke. Premda nije na razini Boseovog ili Sonyjevog, ANC je bolji od JBL-ovog i Sennheiserovog. Drugim riječima, buka okoline može se svesti na razinu gdje je moguće zaspati za vrijeme leta ili posve ignorirati kolege u uredu.

Dodatna oprema sastoji se od AAA baterije potrebne za rad ANC-a, gumiranog kabela za spajanje s izvorom zvuka, avionskog adaptera te odlične tvrde futrole namijenjene prenošenju, koja je izrađena osjetno luksuznije od onoga što ćete držati unutar nje.

Premda posve razumijemo privlačnost ovih slušalica kad ih promatramo u kontekstu datuma izlaska, to ne mijenja činjenicu da je za traženih 1.500 kuna danas moguće dobiti mnogo opremljenije, kvalitetnije izrađene i bežično povezive modele s podjednako dobrim ANC-om i nezanemarivo uvjerljivijom akustičkom prezentacijom.

 

Ova recenzija dio je velikog usporednog testa noise cancelling slušalica dostupnih na hrvatskom tržištu. Dosad objavljene recenzije ostalih testiranih modela mogu se pronaći ovdje.

Panasonic RP-HC800E-K

  • Vrlo dobro aktivno blokiranje buke
  • Odlična futrola za prenošenje
  • Nema Bluetooth
  • ANC se napaja iz AAA baterije
  • Nema mikrofona za telefoniranje i kontrola za upravljanje glazbom
Kvaliteta zvuka 5
Udobnost 7
Blokiranje buke 9
UKUPNI DOJAM 5
Cijena 1.499 kn Prikaži sve cijene Ustupio: eKupi