NZXT Kraken X42 - Kompaktni vodeni ljepotan

S novom generacijom NZXT-ovih vodenih hlađenja Kraken imali smo se već prilike poigrati, a sada nam je šaka pao najmanji model, temeljen na 140-milimetarskom radijatoru i jednom ventilatoru

Denis Arunović ponedjeljak, 25. prosinca 2017. u 18:00
SPECIFIKACIJE
Tip Integrirano vodeno hlađenje
Radijator 175 x 143 x 30 mm
Ventilatori 1 x 140 mm Aer-P
Podržana ležišta LGA-11xx, LGA-20xx, Socket AMx/FMx
Jamstvo 6 godina

Iako su se od inicijalnog lansiranja nove generacije Krakena na tržištu pojavila i druga vodena hlađenja s naprednom implementacijom RGB osvjetljenja, usudili bismo se reći da NZXT-ovi puleni u ovom aspektu još uvijek nisu dostignuti. Kraken X42 najmanji je i najjeftiniji NZXT-ov vodeni sustav. Postoje još X52 s 240-milimetarskim radijatorom te X62 s 280-milimetarskim radijatorom. Iako najjeftiniji od Kraken bratije, X42 objektivno je dosta skup sustav vodenog hlađenja, osjetno skuplji od svog prethodnika modela X41. Višu cijenu NZXT opravdava znatno atraktivnijim izgledom, a taj atraktivan izgled dolazi od znatno modificiranog Asetekovog dizajna pete generacije.

Za slučaj da ne znate, veliku većinu vodenih hlađenja na tržištu, posebno kad je riječ o manjim tvrtkama, potpisuje nizozemski Asetek. Riječ je o tvrtki koja se svojedobno i sâma natjecala na tržištu hlađenja za overklokere s brutalnim kaskadnim sustavima, no u jednom trenutku fokusirala je inženjerske resurse na proizvodnju jednostavnog vodenog hlađenja, koje može instalirati praktički bilo tko, i koje ne treba održavati. Ostalo je, kako bi se reklo, povijest – Asetek je nestao s maloprodajnog tržišta, no pojavio se kao glavni proizvođač vodenih hlađenja za ostale tvrtke.

Specijalan dizajn

Nova generacija Krakena specifična je po tome što se koristi znatno modificirana elektronika u odnosu na referentni Asetekov dizajn. Donji dio vodenog bloka relativno je standardan te sadrži bakreni blok koji nasjeda na procesor i pumpu (maksimalna brzina 2.800 rpm), a u gornjem se dijelu nalazi 32-bitni mikrokontroler, kombiniran s pločicom s devet prilično jakih LED-ica (3 W svaka) i maskom koja skriva LED-ice i čini njihovo svijetlo efektnijim. Osam LED-ica tvori prsten koji zbog maske izgleda kao da je napravljen od jednog komada materijala te ima 3D efekt, odnosno izgleda kao da se ponavlja u dubinu bloka. Deveta LED-ica postavljena je u sredinu i osvjetljava NZXT-ov logo na sredini bloka. Gornja površina bloka napravljena je od prozirnog pleksiglasa, a prsten oko nje od plastike koja je obrađena tako da izgleda kao brušeni aluminij.

Osvjetljenje vodenog bloka iznimno je atraktivno, i to je zapravo glavna značajka koja Kraken X42 dijeli od konkurencije
Osvjetljenje vodenog bloka iznimno je atraktivno, i to je zapravo glavna značajka koja Kraken X42 dijeli od konkurencije

Iz vodenog bloka izlaze dva fleksibilna opletena crijeva solidne duljine (400 mm) te dva seta kabela. Prvi set kabela čini samo jedan kabel, koji završava mini-USB konektorom koji je utaknut u vodeni blok. Njegov se suprotni kraj, koji čini interni USB 2.0 konektor, priključuje na matičnu ploču. To može biti problematično kod modernih ploča koje često imaju samo jedan konektor takvog tipa, a katkad, ako je riječ o mini ITX ploči, čak niti jedan. Drugi set kabela namijenjen je napajanju cijelog sustava. Tu imamo jedan SATA naponski konektor koji se priključuje na napajanje računala, dva 4-pinska konektora za spajanje ventilatora, izlazni ženski konektor za spajanje sustava na CPU FAN konektor matične ploče te jedan ženski konektor koji ulazi u vodeni blok. Iako ima dva konektora za ventilatore, X42 isporučuje se sa samo jednim 140-milimetarskim ventilatorom Aer P, maksimalne brzine 1.800 rpm, a drugi možete kupiti i montirati ako želite još performansi, ali nauštrb buke.

Novi CAM

Za razliku od jednostavnih vodenih hlađenja, koja u praksi rade poput zračnih hladnjaka, dakle kontrolira ih matična ploča, Krakenima upravljamo pomoću dedicirane aplikacije CAM, koja je nedavno redizajnirana. Osim konfiguracije performansi vodenog hlađenja, CAM-om možemo podešavati boje i efekte Krakena te drugih NZXT-ovih RGB uređaja kao što su HUE+ kontroler i AER RGB ventilatori. CAM također služi kao sistemski monitor, OSD za prikaz performansi i sistemskih parametara unutar igara, a može služiti i za overklokiranje Nvidijinih grafičkih kartica. Mogućnosti podešavanja izgleda Krakena iznimno su bogate, i upravo je to razlog zašto hlađenje toliko puno košta. Izgleda vrlo moćno i osjetno diže izgled bilo kojeg PC-ja s prozirnom bočnom stranicom, pogotovo ako je riječ o stranici od kaljenog stakla.

Aplikacija CAM dobila je redizajn pa sada izgleda mnogo ljepše. Zanimljivo je da i dalje ne podržava procesore s više od osam jezgri
Aplikacija CAM dobila je redizajn pa sada izgleda mnogo ljepše. Zanimljivo je da i dalje ne podržava procesore s više od osam jezgri

X42 moguće je ugraditi na sve moderne procesore, odnedavno uključujući i Ryzene Socket AM4. Kažemo odnedavno, jer su Krakeni lansirani prije Ryzena, i tada su se isporučivali bez odgovarajućeg okvira za montažu. Ako slučajno kupite model koji nema Socket AM4 okvir, a imate Ryzen, od NZXT-a možete zatražiti besplatni okvir.

S time na umu, X42 testirali smo na Ryzenu 7 1800X, koji smo zagrijavali alatom AIDA64 u uvjetima tvorničkih postavki te kada je svih osam jezgri overklokirano na 4 GHz, uz napon od 1,35 V. Kao referenca poslužili su nam stari Kraken X41 te Articov odlični zračni hladnjak Freezer 33. Kraken X42 pokazuje se kao nešto bolji od svog prethodnika kada procesor radi na tvorničkim postavkama, no slabiji je kad u cijelu priču ubacimo i overklokiranje. Treba primijetiti da je buka novog Krakena niža u odnosu na stari model, pogotovo kad je riječ o buci pumpe, što će dijelu korisnika biti bitnije od performansi.

Najveći trn u oku u cijeloj priči je cijena. Samim time, ako ciljate isključivo na performanse, a izgled hlađenja vam je na drugom mjestu, Kraken X42 nema previše smisla. Ako se, pak, palite na seksi osvijetljena računala, a tražite 140-milimetarsko vodeno hlađenje, atraktivniji model od Krakena X42  trenutačno nećete naći. 

NZXT Kraken X42

  • Iznimno atraktivan dizajn
  • Solidne performanse
  • Dugo jamstvo
  • Visoka razina kompatibilnost s matičnim pločama i memorijom
  • Vrlo tih rad
  • Iznimno moćan softver za kontrolu hlađenja i osvjetljenja
  • Traži interni USB 2.0 konektor na matičnoj ploči
  • Performanse s jednim ventilatorom nisu vrhunske
  • Visoka cijena
Performanse 7
Buka 9
Izrada 9
Montaža 10
UKUPNO 8
Cijena 978 kn Prikaži sve cijene Ustupio: Links, NZXT