Vjerovali ili ne, Sony Xperia XZ2 i XZ2 Compact konačno imaju novi form factor - evo prvih dojmova

Prateći uobičajeni polugodišnji ritam, Sony je na Mobile World Congressu u Barceloni predstavio - konačno - redizajnirane flagshipe, 5,7-inčnu Xperiju XZ2 i 5-inčnu Xperiju XZ2 Compact...

Dragan Petric srijeda, 28. veljače 2018. u 07:00

Teško je prisjetiti se kada se to dogodilo - čini se kao da su prošli eoni od kada je Sony svojim Xperijama dodijelio strogo četvrtast, simetrični dizajn, od kojeg nije odstpao ni po koju cijenu. Sve do ovogodišnjeg Mobile World Congressa, kada su - napokon - predstavljena dva flagshipa, veća 5,7-inčna Xperija XZ2 i manja 5-inčna Xperija XZ2 Comapct, s posve novim form factorom.

Nije da da "stari" dizajn Sonyjevih Xperija nije bio dopadljiv i moderan. Štoviše, godinama su upravo Sonyjevi mobiteli slovili za estetski najdopadljivije, s najpromišljenijim industrijskim diazjnom koji je - nekim čudom - u mogućnosti odistati modernim štihom godinama, no u svijetu tehnologije, a osobito u industriji mobitela gdje je korisnički ciklus često kraći i od dvije godine, promjena form factora katkada je važnija i od napretka samih performansi uređaja.

Trendovi su posljednjih godinu-dvije neumoljivi: ako već nema dvostruku kameru, flagship bi morao imati barem 18:9 ekran i finiš koji objedinjuje vrhunsku ergonomiju, vrhunsku izdržljivost i vrhunsku moć mamljenja pogleda kada ga se izvadi na stol. Sony, koji je dobrim dijelom upravo tim karakteristikama i uspijevao opstati na tržištu do danas, morao je itekako oprezno odraditi promjenu da bi kupci i dalje bili zadovoljni, a da razlika u odnosu na prepoznatljivu estetiku koje se držao, čini se, stoljećima, bude evidentna.

S Xperiom XZ2 i XZ2 Compact u tome je u većem dijelu i uspio. Telefoni doista imaju ekrane s omjerom stranica 18:9, čime su izgubili debele obrobu i znatno povećali omjer iskoristivog dijela prednje strane u odnosu na ukupnu površinu aparata, te su izgubili četvrtast oblik s oštrim kutevima rubva i dobili poleđinu koja je zaobljena u svim smjerovima. Utoliko, nemoguće je oteti se dojmu da podsjećaju na aktualnu gamu HTC-ovih top-modela, no teško da će to ikoga smetati...

Specifikacijski, telefoni su na vrlo suvremenoj razini. Oba imaju FullHD+ rezoluciju, što je korak više za kompaktni model. I jedan i drugi dolaze sa Snapdragonom 845 s 4 GB RAM-a i 64 GB memorije za pohranu (uz utor za microSD), te sa 19-megapikselnom pozadinskom Motion Eye kamerom s 1/2,3" Sonyjevim IMX400 senzorom s F/2.0 blendom. Ovo potonje ne djeluje odveć impresivno u odnosu na konkurentne flagshipe, no riječ je o kamerama koje su prve na svijetu koje mogu snimati 4K HDR video. U slow-motionu gustoće 960 fpsa snimaju 1080p rezolucijom.

Iznenadit će vas da se Sony priključio Appleu, HTC-u i ostalima koji su odlučili odbaciti 3,5-mm audio priključak, premda su vrlo dobri zvučnici i dalje tu, te nude od 20% jači zvuk nego prošla iteracija ovih uređaja, predstavljena prije pola godine na IFA-i. Tu je i tzv. Dynamic Vibration - sustav koji omogućuje da vam telefon u džepu vibrira na način koji podsjeća na melodiju dodjeljenu pojedinom tipu notifikacije, no ima ga samo veći model. Slično tome, samo veći model podržava QI bežično punjenje baterije te dolazi s Cat.18 LTE modemom, dok kompaktni model ima Cat.15 modem. Baterija većeg telefona ima kapacitet od 3.180 mAh, a manjeg 2.870 mAh.

Sve skupa - radi se iterativnom pomaku s kojim Sony naprosto slijedi aktualne tržišne trendove i nadograđuje specifikacije na način da mu dva aktualna uređaja budu usklađena s konkurentnima. Baza fanova Xperija još je uvijek dovoljno velika da za Sony ima smisla baviti se i biznisom mobilnih telefona, a novi, moderniji, estetiziraniji i zaobljeniji flagshipi itekako će ih motivirati da se nadograde...