Panasonic na sajmu Photokina 2018 najavio svoje prve mirrorless fotoaparate punog kadra – S1R i S1

Panasonic je na sajmu Photokina 2018 najavio svoje prve mirrorless fotoaparate punog kadra – S1R i S1 koji će se na tržištu pojaviti početkom 2019. godine kao dio linije LUMIX S

Stjepan Bilić srijeda, 26. rujna 2018. u 10:37

Panasonic je na Photokina 2018 sajam između ostaloga donio i dva modela svog prvog fotoaparata punog kadra bez zrcala. Radi se o modelima S1R i S1 koji će se na tržištu pojaviti početkom 2019. godine kao dio linije LUMIX S.

Između ostalog odlikovat će se funkcijom snimanja videozapisa razlučivosti 4K (60p/50p) i sustavom stabilizacije slike Dual I.S. Iako Panasonic detaljne specifikacije tek treba objaviti, zna se kako će S1R imati razlučivost od 47 MP, a S1 od 24 MP.

Po prvi put Panasonic je svoje fotoaparate opremio s dva utora za memorijske kartice (XQD i SD). Zatim tu je robustan nagibni LCD  koji se može zakretati oko tri osi te L-Mount nosač koji omogućava korištenje zamjenjivih objektiva partnerskih tvrtki Leica Camera i Sigma.

Panasonic namjerava do 2020. godine proširiti svoju liniju objektiva kompatibilnih s fotoaparatima LUMIX S. Za sada imaju u planu više od deset novih objektiva, uključujući i 50 mm/F1.4 s fiksnom žarišnom duljinom, 24-105 mm objektiv sa standardnim zumom te 70-200 mm telefoto objektiv sa zumom.

Trenutno razvijaju i objektiv za fotoaparate iz linije LUMIX G – LEICA DG VARIO-SUMMILUX 10-25 mm F1.7 koji će ako sve prođe prema planu biti prvi zum-objektiv na svijetu s maksimalnim otvorom blende od F1.7 za cijeli raspon. Objektiv u potpunosti iskorištava prednosti standarda Micro Four Thirds i usprkos velikom promjeru sposoban je istovremeno za široki kut i zumiranje. Dizajniran je i konstruiran tako da osim uobičajenog fotografiranja podržava i snimanje videozapisa. Ima integriran prsten blende koji ne klika što rezultira glatkom i lakom kontrolom otvora blende.

Kako smo naveli na početku Lumix S1R i S1 na tržište bi trebali stići početkom 2019. godine po za sada nepoznatim cijenama.