Brzo punjenje mobitela - moguće nadogradnjom?

Mnogi mobiteli ni dalje ne podržavaju Quick Charge pa bi nadogradnja firmwarea koji bi to omogućavao bila odlična stvar. No jedno su želje, a drugo tehnički preduvjeti za ostvarivanje toga

Mario Baksa subota, 15. lipnja 2019. u 07:00

Problem

Isplatili li se na Xiaomi Redmi Note 4 napraviti update na MIUI 10, s Nougata tj. MIUI 9.6.3? Hoće li biti brže punjenje punjačem 9V/2.1 A u odnosu na tvornički 5V/2.0 A, u čemu je štos?

Odgovor

Da bi mobitel podržavao više napone struje preko USB porta, treba za to imati odgovarajuće skopovlje. To znači da treba imati hardver (QuickCharge kontroler) te da je funkcija brzog punjenja aktivirana u softveru, ako se može kontrolirati softverom.

Dakle, u teoriji, noviji ili modificirani firmware mogao bi dodati mogućnost brzog punjenja, pod uvjetom da mobitel ima odgovarajući sklop. A čini se da ga taj Xiaomijev mobitel nema. Niti je, koliko je nama poznato, taj mobitel ikad bio reklamiran kao da podržava QuickCharge 2 ili 3, niti smo uočili firmware/ROM ili hack koji bi brzo punjenje softverski aktivirao (videi pokojeg Indijca na YouTubeu koji priča o tome, a ne pokaže ekran USB multimetra na kojem bi se vidjelo da mobitel doista koristi više napone se ne računaju). Pomiriti se sa "sporim" punjenjem.

Općenito gledano, prilikom kupnje (novog) mobitela informirajte se kakvo točno punjenje podržava, jer naknadne softverske nadogradnje vrlo vjerojatno neće omogućiti brže punjenje, a pogotovo neće donijeti QuickCharge 2 ili 3 ako mobitel nema odgovarajući hardver (kad bi ga imao, onda bi brzo punjenje QuickCharge metodom već bilo tvornički omogućeno).

Ako vam mobitel ne izdrži cijeli dan, pa vam je zbog toga bitno da ima što brže punjenje, zamijenite mu bateriju (pošto je riječ o par godina starom modelu, ako je i vaš primjerak toliko star, možda mu je baterija dotrajala), sa sobom nosite USB powerbank ili nabavite drugi mobitel, jer po svemu sudeći Redmi Note 4 nećete nadograditi mogućnošću brzog punjenja.