Kabeli - Jesu li crveni brži od crnih?

Miču li se brže bitovi, bajtovi, riječi, pa čak i dvostruke i četverostruke riječi kabelom ovisno o njegovoj boji? Doktor za bitove odgovara...

Mario Baksa nedjelja, 15. travnja 2018. u 13:30

P: SATA kabeli znaju biti raznobojni. Ima li ikakve razlike u “propusnosti” između crvenih, cyan i crnih, i zašto su neki konektori “L”, a neki samo ravni?

O: Nema razlike između podatkovne propusnosti kabela različitih boja. Riječ je jednostavno o estetskom ili organizacijskom odabiru. Neke će tvrtke koje proizvode vlastita računala možda preferirati određenu boju, ali to nema nikakve veze s performansama, nego su se, eto, odlučile u svojim računalima koristiti određenu boju kabela. Osim za brendiranje ili za vizualni dojam, boja se može iskoristiti i za bolju organizaciju – lakše ćete se snaći među kabelima ako ih imate više, a da su oni različitih boja. Evo recimo, za primjer, ako imate SATA2 i SATA3 portove na matičnoj ploči, u SATA2 mogli biste uštekati kabele jedne boje, u SATA3 druge, i onda i nakon naknadnog preštekavanja znate koji su vam uređaji uštekani u koji port pa se neće samo tako dogoditi da SSD greškom uštekate u SATA2 port i time mu ograničite performanse.

Što se tiče oblika konektora – je li ravan ili pod kutem, oblika slova L, ni između njih nema nikakve razlike u performansama, a ni u funkcionalnosti. Birate onaj kabel koji imate pri ruci, a ako imate oba tipa kabela, onda koristite onaj s kojim će vam unutrašnjost računala biti urednija. Primijetite i da neki kabeli imaju metalne kopče, koje će se pobrinuti da se kabel slučajno ne iščupa iz konektora.