WAV datoteke - Prikaz tagova na različitim platformama

Imam neobičan problem s audiotagovima u .wav fajlu - pod audioplayerima (WMP) u Windowsima korektno se prikazuju kada pokrenem pjesmu. Ali kada ih prebacim na smartfon s Androidom, pod bilo kojim audioplayerom, nakon pokretanja pjesme dobijem besmisleni prikaz audiotagova. U čemu griješim?

Mario Baksa četvrtak, 28. listopada 2021. u 21:30

Mp3tag v3.09 i Audacity kreirali su tagove verzije ID3v2.3, koji su čitljivi pod Windowsima, u raznim aplikacijama

PITANJE

Imam neobičan problem s audiotagovima u .wav fajlu. Ripao sam CD u EAC i dobio hrpu wav fajlova. Njih dalje rezuckam i normaliziram, recimo u Cool Editu. U Cool Editu upišem audiotagove za title, artist i album. Spremim .wav file. Prekontroliram .wav datoteku u Mp3tagu, i sve je OK. To znači da se pod audioplayerima (WMP) u Windowsima audiotagovi korektno prikazuju kada pokrenem pjesmu.

E, sad nastupa problem. Prebacim taj .wav file na smartfon s Androidom i pod bilo kojim audioplayerom nakon pokretanja pjesme dobijem besmisleni prikaz audiotagova – pod nazivom pjesme prikazuje naziv .wav fajla, a pod artist pise "unknown artist".

U čemu griješim? Postoje li neki posebni audiotagovi, zajednički za Windowse i Android koje nisam upisao? Postoji li problem s formatom audiofajla? Ne bih htio obrađeni .wav fajl ponovno kodirati u flac ili wma, jer nemam alate za direktno editiranje flaca ili wma...

ODGOVOR

U pitanju nedostaje možebitno ključna informacija – koja inačica informacijske oznake (taga) je u pitanju. Tagovi su "stvar dogovora" – čak i kada su standardizirani (a nisu standardizirani za WAV-ove), ako u program nije implementirana podrška, neće ih moći pročitati.

Ako tagove u WAV-ovima neće čitati defaultni player audiodatoteka na mobitelu, hoće AIMP – doduše, zbunit će ga "naša slova", umjesto kojih će pisati "hijeroglifi"
Ako tagove u WAV-ovima neće čitati defaultni player audiodatoteka na mobitelu, hoće AIMP – doduše, zbunit će ga "naša slova", umjesto kojih će pisati "hijeroglifi"

Mi smo isprobali s dvije WAV datoteke – jedne koja nam se našla otprije na disku, koju smo udvostručili, i uredili tag u Mp3tagu v3.09, i drugu, koju smo eksportirali iz Audacityja, a tag smo prije eksportiranja uredili u samom Audacityju. Za sve tri datoteke Mp3tag prijavio je verziju taga ID3v2.3 (RIFF ID3v2.3). Windows Media Player i Winamp ispravno čitaju tagove tih datoteka, a vidljivi su i kad se gledaju postavke datoteke u Windowsovom Exploreru.

Aplikacija Music na mobitelu nije ih čitala, no potom smo instalirali AIMP – on ih sve čita, jedino je tu došlo do problema s hrvatskim dijakritičkim znakovima, koji nisu bili ispravno interpretirani. Dakle, možete pokušati s AIMP-om ili neki drugim programom.

Također, provjerite verziju tagova, pokušajte ih urediti u samom Mp3tagu. Spominjete Cool Edit, a taj program ne postoji još od 2003. godine, nakon što ga je Adobe kupio i pretvorio u Adobe Audition.

Konvertiranje u FLAC ili MP3 trebalo bi riješiti problem. Ako to ne želite raditi na računalu, alternativno rješenje je na računalu držati sve u WAV-u pa rekodirati u flac ili mp3 netom prije nego što željene datoteke želite prebaciti na mobitel.

Bug 348 studeni 2021.