iOS i macOS nadogradnjama protiv Spectre ranjivosti

Apple je u nadogradnjama svojih operacijskih sustava zakrpao nedavno otkriveni propust u arhitekturi procesora

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 8. siječnja 2018. u 22:06

Najveća priča u IT svijetu ovih dana su Meltdown i Spectre, sigurnosni propusti koji se nalaze u gotovo svim modernim procesorima u računalima, ali i u mobitelima. Apple je prošloga tjedna potvrdio kako su svi njihovi Macovi, iPhonei i iPadi podložni ovim ranjivostima, ali da su do sada neke probleme već zakrpali.

Meltdown propust na iOS-u je zakrpan u inačici 11.2, a na macOS-u u inačici 10.13.2. Međutim, do sada su svi uređaji s najnovijim nadogradnjama i dalje bili ranjivi na propust nazvan Spectre, pa je Apple bio prisiljen pustiti nove nadogradnje iOS-a i macOS-a kako bi se i ta situacija popravila.

Preporučuje se što prije nadograditi sve podržane uređaje

U ponedjeljak je tako u distribuciju stigao iOS 11.2.2 za iPhone i iPad uređaje, u kojima se nadogradnjama Safarija i Webkita neutraliziraju učinci Spectrea. Također je svim korisnicima novijih Mac računala dostupan i macOS High Sierra 10.13.2 koji na sličan način rješava ovaj sigurnosni problem.

Dodatno, Apple je za starije verzije macOS-a (El Capitan i Sierra) učinio dostupnim i Safari u verziji 11.0.2, kako bi se kroz tu nadogradnju korisnicima osiguralo bezbrižno korištenje računala.